Witam wszystkich bardzo serdecznie!
W literaturze przedmiotu natrafi³em na informacje dotycz±ce przedwojennego znaleziska miecza typu T (wg typologii Jana Petersena) datowanego na X wiek. Zosta³ on odnaleziony w grobie w miejscowo¶ci Z³otoria ko³o Torunia w województwie kujawsko-pomorskim. Z dostêpnych mi ¼róde³ wynika, i¿ miecz w chwili obecnej znajduje siê w Etnographisches Museum w Berlinie. Chcia³bym zleciæ wykonanie dla siebie miecza wzorowanego na tym znalezisku, jednak¿e ¼ród³a, którymi dysponujê s± zbyt skromne, nieprecyzyjne i nie pozwalaj± na wiern± rekonstrukcjê. Bêdê bardzo wdziêczny za wszelk± okazan± mi pomoc w postaci zdjêæ, rycin lub innych materia³ów, które umo¿liwi± mi realizacjê mojego zamierzenia.
Pozdrawiam i z góry dziêkujê!
Witaj
nie wiem czy masz ju¿ t± rycinke... niestety rysunek niezbyt dok³adny ale postaram o dok³adniejszy pozdrawiam... Ten pochodzi z artyku³u Pani Wandy Sarnowskiej Miecze Wczesno¶redniowieczne w Polsce
W ksi±¿ce Lecha Marka o mieczach wczesno¶redniowiecznych jest do niego podana taka literatura: £êga W. 1930, Kultura Pomorza we wczesnym ¦redniowieczu na podstawie wykopalisk, t.1 i 2, tam podobno jest jaki¶ rysunek.
Pozdrawiam!
Vlasta
Berek, jestem Ci bardzo wdziêczny za tê rycinê. Tak siê akurat sk³ada, ¿e jestem w posiadaniu ksi±¿ki
Wczesno¶redniowieczne miecze z Europy ¦rodkowej i Wschodniej autorstwa Lecha Marka, któr± na marginesie mogê z czystym sumieniem poleciæ wszystkim zainteresowanym. Jednak¿e nie mogê dotrzeæ do literatury, do której autor odsy³a w kwestii interesuj±cego mnie miecza. Poruszy³em niebo i ziemiê, zarejestrowa³em siê nawet na forum [ poloniaberlin ], gdzie uda³o mi siê nawi±zaæ kontakt z sympatyczn± bia³og³ow±, która zaoferowa³a, ¿e odwiedzi muzeum, w którym ów miecz siê znajduje, aby... przyj¿eæ mu siê z bliska
Zobaczymy co z tego wyniknie. Wszystkim serdecznie dziêkujê za zainteresowanie poruszonym przeze mnie tematem i za pomoc w realizacji mojego zamierzenia.
Witam!
Po pierwze to czy nie lepiej przejechac sie samemu do Berlina bo tam jest troche wiecej miecz
A po drugie to, ze on tam jest to nie znaczy ze jest dostepny do ogladania i w jakim jest stanie
Ludka Excalibur
Dziêki za nic! Ludka, je¿eli nie masz nic konkretnego do powiedzenia, to siê nie wtr±caj. Osobi¶cie je¿eli nie mam rozeznania w jakim¶ temacie, na który siê akurat w towarzystwie dyskutuje, to nie zabieram g³osu, gdy¿ mogê wyj¶æ na g³upca, a jedynie s³ucham i obserwujê m±drzejszych od siebie, ewentualnie staram siê formu³owaæ m±dre pytania z nadziej±, ¿e siê czego¶ nowego dowiem i nauczê. Doskonale zdajê sobie sprawê z faktu, ¿e miecz mo¿e nie byæ wystawiony. Jestem jednak niepoprawnym optymist±. Okupant niemiecki w czasie wojny nie by³ raczej zainteresowany kradzie¿± z³omu, a jedynie warto¶ciowych dzie³ sztuki i na tej podstawie wnioskujê, ¿e miecz musi byæ doskonale zachowany. Przy tej okazji upraszam, o nie zajmowanie g³osu przez osoby, które w ¿aden sposób nie mog± posun±æ dyskusji naprzód.
W Ilustrowanym leksykonie mitologii wikingów Andrzeja M. Kempiñskiego natrafi³em na zdjêcia ze stanowisk archeologicznych w miejscowo¶ci Ka³dus ko³o Che³mna w województwie kujawsko-pomorskim. Czy w Ka³dusie odkryto miecze? Jakiego typu? Czy kto¶ dysponuje ich zdjêciami lub rycinami?
Odkryto miecz w grobowcu komorowym ze schy³ku X lub 1. po³owy XI w. W grobie bt³o te¿ drewniane wiaderko - jak podaje katalog wystawy o Ka³dusie - "s³u¿±ce do pojenia i karmienia koni".
Jeszcze dzisiaj podrzucê skan zdjêcia z tego¿ katalogu.
pozdro
"Za szczególnie cenne odkrycie nale¿y uznaæ pochówek mê¿czyzny z³o¿onego w drewnianej trumnie zapewne w obrêbie komory grobowej. Grób zorientowany by³ w wzd³u¿ linii wschód - zachód z odchyleniem w kierunku po³udniowo-wschodnim. G³owa usytuowana zosta³a po stronie wschodniej.
Komora grobowa zbudowana by³a pierwotnie na planie prostok±ta o wymiarach 1,35 X 2,5 m i nawi±zywa³a pod wzglêdem formy do czterech obiektów tego typu ods³oniêtych wcze¶niej na cmentarzysku w Ka³dusie. Do grobu z³o¿ony by³ ¿elazny miecz charakterystyczny dla 2 po³owy X - 1 po³owy XI wieku. Usytuowano go wzd³u¿ lewego boku zmar³ego, sztychem w kierunku stóp. Przy stopach zmar³ego z³o¿ono równie¿ drewniane wiaderko klepkowe okute czterema obrêczami. Na podstawie wyników analizy przedmiotów wystêpuj±cych w grobie s±dziæ mo¿na, ¿e jest to pochówek wojownika pochodz±cy z 1 po³owy XI wieku czyli z czasów budowy wikiñskich komór grobowych. Jest to pierwsze odkrycie tego typu w Ka³dusie."
Informacje zosta³y zaczerpniête ze strony: www.allianz.pl
Czy kto¶ dysponuje lepszym ujêciem tego miecza?
Hej!
Przepraszam za opó¼nienie...
W³a¶nie o to stanowisko mi chodzi³o; poni¿ej jest fotka pochówku z innej strony, miecz jest chyba nieco wyra¼niejszy...
Dziêki Boran!
Jest to zdecydowanie lepsze ujêcie. Pozostaje jednak pytanie, do jakiego typu mo¿naby zaliczyæ ten miecz? S±dz±c po szerokim jelcu, który jest doskonale widoczny na zdjêciu, jest to miecz typu T (wg typologii J. Petersena). Do tego samego typu zalicza siê miecz odnaleziony w Z³otorii. Ciê¿ko jest jednak na podstawie tej fotografii powiedzieæ cokolwiek o g³owicy i jej kszta³cie.
Stawiam piwo, albo lepiej miód temu, kto dysponuje rycin±, lub takim zbli¿eniem oprawy, które umo¿liwi jego rekonstrukcjê.
Zg³o¶ siê do
Vlasty ... ona powinna mieæ zdjêcie rekonstrukcji tego miecza z wystawy.
pozdro
Bardzo mi przykro, ale na zdjêciach go nie mam... jako¶ mi umkn±³. A w katalogu go nie ma?
Pozdrawiam!
Vlasta
W katalogu jest tylko to, co za³±czy³em powy¿ej... sad but true
witam wszystkich!
czy moze w ksiazce "Wczesnosredniowieczne miecze..."Lecha Marka sa jakies ilustracje zrekonstruowanej glowicy tego miecza i jego wymiary?? (CHODZI O MIECZ Z KALDUS) eksponat jest najprawdopodobniej w muzeum w Lublinie- napisalem tam ale odpowiedzi poki co nie otrzymalem
jesli mozna prosic o podpowiedzi bo naklad ksiazki tez wyczerpany i czekam na wznowienie
dziekuje z gory
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.