Mo¿e to troche g³upie pytanie, ale jednak zapytam. W jakiej pozycji siê modlono, klêkano na jedne kolano, na oba , na stoj±co? Jakie gesty wykonywano? Jak wygl±da³y modlitwy grupowe? Chodzi mi g³ownie o modlitwe wikingów, ale opisujcie tak¿e innych.
Je¶li gdzie¶ juz jest taki temat to prosze aby¶cie mnie nakierowali poniewa¿ szuka³em i nieznalaz³empodobnego tematu.
Pozdrawiam Elvin
Klêkanie wywodzi siê z kultury ³aciñskiej, podobnie jak sk³adanie r±k. Takim gestem niewolnik oddawa³ siê pod w³adzê nowego pana, podobneg u¿ywali chrze¶cijanie na znak pe³nego oddania Bogu (tak mi t³umaczona kiedy¶). Potem przeszed³ on równie¿ do obrz±dku inwestytury- st±d postawa modlitewna u kólów i rycerzy, którzy 'odbieraj± ziemskie lenno od Boga'. A rozesz³o siê po ludzie. U Wikingów to ju¿ prêdzej jakie¶ wezwania bogów. Poszukaj po Eddach, chocia¿ je spisywano ju¿ za chrze¶cijañstwa w Skandynawii. Pozdrawiam
Gwyn
je¶li chodzi o Wikingów, to "orantka" z Ka³dusa jest pochodzenia skandynawskiego,
opis z albumu wystawy: "Br±zowe okucie w kszta³cie modl±cej siê kobiety, symbolika chrze¶cijañska, XI-XIIwiek. Przedmiot odkryty na grodzisku w miejscu sk³adania ofiar bóstwom pogañskim. Wyrób zapewne pó³nocnoeuropejski."
Z przyk³adów pochodzenia s³owiañskiego jest morawskie okucie pasa przedstawiaj±ce biskupa w pozycji modlitewnej (patrz: za³±cznik) i XII-wieczna p³yta z Wi¶licy z postaciami orantów z uniesionymi, z³o¿onymi d³oñmi
Wielkie dzieki za szybkie odpowiedzi
. A co je¶li chodzi o modlitwe grupow± ?? Zauwazy³em, ¿e jednym z gestów jest uniesienie r±k w góre. Macie moze jeszcze jakie¶ informacjie?? Jakie¶ dawne modlitwy albo co¶ w tym stylu?? A mo¿e jakie¶ przedmioty rytualne??
ile ja zadaje pytañ
Witam
"Trochê" do poczytania:
Mythology and Religion of the Vikings
pozdrowienia
Ca³e grono gestów (chrze¶cijañskich) mo¿na wyczytaæ z rubryk (czerwonych tekstów) z Msza³u, zw³aszcza sprzed reformy Paw³a VI (do znalezienia w sieci). W mniejszym zapewne wyborze, ale by³y stosowane i przez lud ¶wiecki. Tyle oczywi¶cie, je¶li mowa o chrze¶cijañstwie.
S³owianie modlili siê te¿ le¿±c na plecach twarz± w kierunku nieba.
Gwynie - ja spotka³am siê z teori± ¿e sk³adanie r±k wywodzi siê z ceremonii ho³du lennego, kiedy to klêcz±c, wk³ada³o siê swe z³o¿one d³onie w d³onie lennika.
Pozdrawiam
CYTAT(Wasilko)
S³owianie modlili siê te¿ le¿±c na plecach twarz± w kierunku nieba.
Mo¿esz podaæ ¼ród³o tej informacji?? Bo o religii S³owian wiadomo tyle, co o yeti, jestem wiêc ciekaw, sk±d to pochodzi. Z jakiego okresu historycznego to informacja? Staro¿ytno¶æ, wiek XX?
A ja z tym, ¿e sk³adanie ho³du trafi³o ze rzymskiego obyczaju przyjmowania niewolnika do domu. Mo¿liwe, ¿e pomyli³em chronologiê i powinno byæ: niewolnik-inwestytura-religia. Pozdrawiam
Gwyn
Hmmm... z t± modlitw± u przedchrze¶cijañskich wikingów to raczej bym nie przesadza³...
Sk³adanie ofiar - OK, 'antyfony okoliczno¶ciowe' - dobra; ale modlitwa w stylu chrze¶cijañskim to ju¿ raczej czasy Olafa i jemu podobnych, a w Brytanii - Kolumbana, Patryka,Dunstana, i innych zakonników i ¶wiêtych.
Ja na temat sk³adania r±k s³ysza³em dok³adnie to co napisa³a Agata Witkowska. Zanim w ¿ycie chrze¶cijañskie wesz³o sk³adanie r±k, unoszono rêce do góry tak jak to robi kap³an jeszcze w czasach dzisiejszych.
Mimo starañ nadal nie mam ¼ród³a takich teorii...
Ale po przyjêciu chrze¶cijañstwa - rêce do góry lub z³ó¿ w "Amen" i ju¿ (to zlo¿enie r±k mamy ju¿ w Egipcie)
Witam!
W ¶redniowieczu wiêkszo¶æ obyczajów, gestów, znaków by³o przsi±kniête hierarchi± (wertykalny obraz ¶wiata cz³owieka ¶redniowiecznego). Wiêc i klêkanie podczas modlitwy, sk³adanie r±k by³o odzwierciedleniem stawiania osoby modl±cego sie niejako w pozycji cz³owiek wasal - Bóg senior. My¶lê, ¿e taki sposób modlenia sie wszed³ do kanonu sposobów modlenia siê nied³ugo b±d¼ w tym samym czasie, co przyjêcie siê w jakiej¶ spo³eczno¶ci stosunków feudalnych miêdzy jej cz³onkami.
Pozdrawiam
CYTAT(Elvin)
Ja na temat sk³adania r±k s³ysza³em dok³adnie to co napisa³a Agata Witkowska. Zanim w ¿ycie chrze¶cijañskie wesz³o sk³adanie r±k, unoszono rêce do góry tak jak to robi kap³an jeszcze w czasach dzisiejszych.
To jest tzw. poza oranta. Mi osobi¶cie kojarzy siê z chrze¶cijañskim antykiem - mo¿e dlatego, ze najwiecej przedstawieñ takiej postawy, z którymi sie zetknê³am, pochodzi³o w³a¶nie z tego okresu.
Pozdr.
Robili tak rówie¿ Szwajcarzy w ¶redniowieczu, czym wzbudzali wiele rado¶ci w¶ród wspó³czesnych. Pozdrawiam
Gwyn
Natomiast Templariusze nigdy nie modlili sie kleczac. Wiekszosc modlitw odbywala sie na stojaco, a modlitwy indywidualne i z okzaji okreslonych swiat dotyczyly pewnej ilosci odmowionych Ojcze Nasz. Nawet juz lezac przed snem nalezalo jeszcze odmowic Ojcze Nasz. W znanych mi zakonach nie praktykowalo sie unoszenia rak.
¦wietna ksi±¿ka, dla tych których interesuj± sprawy ko¶ciola przed 10 wiekiem(wiem wcze¶nie)
"¶wiat³a ekumeny"- du¿o tekstów jest cytowanych. M.in o postawie w modlitwie, jest tam wzmianka o zakazie klêkania w ¶wiêta oraz w czasie modlitw pochwalnych. Mam nadzieje ¿e to co¶ pomo¿e.
co do wikingów :
Saga o grenlandczykach wprost twierdzi , ¿e np. do thora nie wypada³o siê modlic. mówi o tym fragment, kiedy w czasie g³odu Thorhal Mysliwy uk³ada pie¶ñ dla Thora*. Wydaje siê, ¿e modlitwa dla ludów Pó³nocy mia³a postaæ pie¶ni, wielkich czynów etc. dedykowanych bogom.
Cóz, obyczaje w tamtych czasach nie by³y ³agodne**, i bogi lubowali siê raczej w czynach ni¿ s³owach
PZDR
purvis
EDIT: *tak wiem,czym to siê skonczy³o. Faktrycznie, ten fragment wyglada na wyjatkowo bezczeln± propagandê wyznawców Bia³ego Christa..ale hitoriê pisza zwyciêzcy..
** kto zgadnie sk±d to?
pzdr
prvs
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.