Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Obwód g³owy, a obwód he³mu
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Czwarty
Witam smile.gif
Na forum jestem ¶wie¿o zarejestrowany, ale bywam tu czêsto i regularnie, nie udzielaj±c siê.
Mam problem. Chcê zamówiæ he³m (¿ebrowy do¶æ prosty okular), ale nie wiem jaki obwód powinien mieæ. Jedni mówi±, ¿e wystarczy fasunek wojskowy, czy samoróbka skórzana na jego kszta³t, bo ponoæ cios roz³o¿y siê na ca³o¶æ i nie bêdzie "a³ka", ale przy uderzeniu z boku nic to praktycznie nie da. Wg. innej koncepcji nale¿y u¿yæ kaptura/czapy dla wyg³uszenia. Mój obwód g³owy to 59 co daje 18.8 ¶rednicy. Centrymetr wyg³uszenia po jednej stronie(razem dwa) da 65.3 cm obwodu. Tyle byæ powinno? Pasek pod brod± niehistoryczny, ale czy bez niego he³m nie bêdzie spada³? G³owa tylko jedna... u¿yczcie do¶wiadczenia.
Horhe
Rymcerzem nie jestem, ale nim sobie zamówisz he³m, to powiniene¶ sobie uszyæ czepiec pikowany. Najlepiej rêcznie,wypychaj±c komory owczym runem. Dopiero wtedy zmierz sobie obwodzik i zamawiaj he³m:)
Rabiega
Wy¶ció³ka czy fasunek - swoj± drog±, ale powiniene¶ jeszcze uwzglêdniæ podszlemnik, czyli pikowan± "czapeczkê".
Wcze¶niacy zwykle zak³adaj± he³my na go³± g³owê, wg. softowych regu³ walki zwykle to wystarcza, ale...
No w³a¶nie - g³owa jest tylko jedna.
Najpro¶ciej - najpierw uszyæ czepiec, w je¶li go jeszcze nie masz - zmierz obwód g³owy w dwóch we³nianych czapeczkach - to bêdzie mniej wiêcej wymagany rozmiar he³mu.
Pozdrawiam.
P.S. Co do fasunku - lepsza jest samoróbka, pasek pod brod± - niehistoryczny, ale wiêkszo¶æ go stosuje.
Finn
Jak dobrze zrobisz czepiec (czytaj - bedzie odpowiedniej grubo¶ci i dopasowany do rodzaju he³mu) to pasek nie powinien byæ ci potrzebny, bo he³m sam siê bedzie trzyma³ g³owy, a i uderzeñ prawie nie bedziesz czu³.
smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.