Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Torba mapnik?
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Pasy, torebki, sakwy
Radowan
B³agam tylko mnie nie zlinczujcie od razu:P Szuka³em 6 razy ale nie ma zdjêcia TAKIEJ torby jak moja wiêc o¶mieli³em siê za³o¿yæ temat. Mam nadziejê ¿e nie pope³ni³em b³êdu :P ( który zapewne pope³ni³em ) face4.gif

Odkry³em ostatnio w starej szafie stary plecak (?) mojego brata... Spodoba³ mi siê bo jest skórzany i ma fajny wygl±d. Czy mo¿naby go w jaki¶ sposób przerobiæ tak ¿eby nadawa³ siê np na torbê podró¿n±, albo co¶ w stylu torby skórzanej ¶redniowiecznej? Czy mo¿e lepiej od razu wyci±æ sobie z tego np karwasze?

Skóra jest bardzo twarda s± metalowe sprz±czki i jakie¶ guziki ale to wszystko mo¿na odpruæ.

Za³±czam 4 zdjêcia. Jakby by³y potrzebne jakie¶ inne to napiszcie.

Proszê o jakie¶ wskazówki, a jak nie to trudno :P
Rabiega
U¿y³bym tego jako ¼ród³a surowca, skóra wygl±da na dobr±.
Czyli spruæ, dopasowaæ wykrój i uszyæ na nowo - rêcznie i dratw±.
W takim kszta³cie jak teraz nie nadaje siê do niczego.
Pozdrawiam.
Zawisza
Ja bym doda³ jeszcze, ¿eby¶ dobrze przygotowa³ szablon na now± torbê jak bêdziesz wycina³. Wbrew pozorom surowca jest niezbyt du¿o - wiem bo kiedy¶ sam zmarnowa³em co¶ podobnego. Jak ju¿ co¶ zrobisz to pochwal siê jak wysz³o.

pozdrawiam i powodzenia
Zawisza
Radowan
Hmm... a jaki wykrój by³by najlepszy? Wystarczy jak wydrê ¶rodkow± przegródkê, gó¿iki i metalowe elementy i resztê zszyjê od nowa? Czy jaki¶ konkretny szablon macie na my¶li?

Pozdrawiam :-)
Rabiega
To zale¿y komu taka torebka mia³aby s³u¿yæ.
Czyli : jaka nacja i jakie datowanie.
Na "tarsoly" materia³u wystarczy, ale - jak mniemam - nie masz do¶æ wprawy by siê na tak± rekonstrukcjê porywaæ smile.gif .
Na "ch³opski zadek" za¶ skóry raczej nie wystarczy, choæ tu szycie jest proste.
Sprecyzuj swe zamiary, to jakie¶ wzory ci zapodam.
Pozdrawiam.
Wojciech
Ja moja torbe uszylem z czegos podobnego tyle ze yl to II wojenny mapnik rosyjski:) skora garbowana roslinnie 5mmgrubosci. Jesli szukasz jakies zdjec toreb wczesnych polecam www.drevna.prv.pl choc maja tam torby typowo wschodnie. jak znoajde chwilke to wrzuce jakies fotki mojej.

Pozdrawiam
Wojciech
hardberserker
a MUSISZ szyæ z TEJ w³a¶nie torby???
Bracie - masz kultowy fragment historii XX wieku - torbê liocealno-studenck±, najmodniejsz± w stanie wojennym!!!
Nosi³o siê j± jak najni¿ej , wrêcz nad kolanem, i to by³ FASON ¿e proszê siadaæ!!!
Kiedy¶ reenactorzy wieku XX bêd± siê zabijaæ za oryginalnym egzemplarzem.
Mnie moja (¿yje do dzi¶) uratowa³a ³eb od wp... od ZOMOwca z pa³± szturmow± (je¶li wiesz, co to )...
A torbê "ch³opski zadek" lub kaletkê pó³okr±g³± robi siê wg. przepisu: "we¼mi czarno kure..." icon_wink.gif - z jednego p³ata skóry dowolnej zszytej po bokach i kawa³ka rzemyka (paska). TAMTA skóra jest bardzo trudna do szycia i ma³o plastyczna.
A ponadto TAMTA torba to AUTENTYCZNY kawa³ek historii... icon_cool.gif
Rabiega
No to te¿ prawda...nie zwróci³em uwagi na niew±tpliw± historyczno¶æ przedmiotu smile.gif .
Pewnie dlatego, ¿e ja podczas Wojny Jaruzelskiej u¿ywa³em kostki, i to takiej tu¿-powojennej, z deseczkami i bez skórki...
Ech...by³y czasy...
Ale zostawmy offtopowanie, bo siê temacik jakby kombatancki robi... icon_wink.gif
Lepiej ty zostaw torebeczkê, kup p³at skóry i - patrz post wy¿ej.
Pozdrawiam.
enid
Mój Braciszek mia³ te¿ tak± w Stanie W. smile.gif
Wara od HISTORII !!
Lepiej 'we¼mi czarno kure', a lepiej br±zow± skórê, nawieræ dziurki, zrób kaletkê szyj±c lnem.
I NO¦ !

heart.gif Enid
Radowan
Hehehe :-) No to te¿ torba mojego braciszka te¿ ze stanu wojennego :D

Ale w obecnym moim upadku finansowym nie mam czasu czekaæ a¿ podobna torba stanie siê reliktem...

Choæ mo¿e i to przemy¶lê... :-)

Pozdrowienia :-)
Tunia
prosze mnie tu przestaæ offtopiki robiæ, bo mój dobry humor jest na wyczerpaniu powa¿nym
Radowan
Wiedzia³em ¿e zrobiê co¶ z³ego :P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.