Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: he³m dla ³ucznika
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Garfield
Witam!
Mam problem, znalaz³em he³m dla ³ucznika. Barbuta strzelecka, mam k³opot z dok³adniejszym wydatowaniem tego he³mu. co o tym s±dzicie?
z góry dziêkujê za pomoc!
Wotawa
No to pozby³e¶ siê ma k³opotu z wydatowaniem tego italskiego he³mu z oko³o 1470r. Obecnie w Londynie, Wallace Collection. :-)

Jest tu te¿ dzia³ "Pogotowie historyczne". Tak samo w dziale "Uzbrojenie".
i to nie bez przyczyny Mozna liczyæ na korzystanie z tego udogodnienia?
IANUSS
a czy ktos wie jak sie przedstawia helm dla lucznika z XIII w? i ogólnie jak wyglada³o ówczesne opancezenie ³uczników?
Hamsin1901
W³a¶nie. S± jakie¶ he³my dla ³uczników z XIIIw.? Ja wiem, ¿e byli ubrani w strój mêski, przyszywkê i ewentualnie czepiec kolczy. Ale o he³mach nie s³ysza³em.
Kuba Bia³ek
Przy³±czê sie do pro¶by o opisanie ewentualnego uzbrojenia ³ucznika , tym razem z okresu grunwaldzkiego ... Proszê o opisanie tego uzbrojenia czy tez stroju
Czarny Rycerz
Zdaje sie ze lucznicy uzywali helmów typu ³ebka (nie jestem pewien). Zainteresowanym polecam "Gawêdy o ³ucznictwie" Pr±dzyñskiego i "English Longbowmen" wydawnictwa Osprey
Borg
google.gif
http://www.caama.ca/images/imagemac.html
dwie minuty szukania
Kuba Bia³ek
A ja mam pytanko, czy jako ³ucznik z pierwszej polowy XV wieku moge wystepowac w samym kapturze kolczym bez helmu czy nie bardzo ?
Czarny Rycerz
Pewnie mozesz...zalezy jaki kraj i jaki oddzial odtwarzasz devil.gif
Kuba Bia³ek
Odtwarzam angielskiego ³ucznika
Hamsin1901
Nie no raczej bys móg³ wystêpowaæ w kapturze kolczym, ale to zale¿y od organizatora - bitwa (bezpieczeñstwo)
Kuba Bia³ek
ale czy by to bylo historyczne ? z tego co ogladalem w roznych materialach to ³ucznicy raczej maja helmy a nie same kaptury kolcze
Hamsin1901
No ale móg³ gdzie¶ podczas bitwy straciæ he³m... Zreszt± ja tam nie wiem, zapewne organizatorzy czego¶ takiego bêd± wiedzieli :D
Czarny Rycerz
Lucznicy raczej nie byli bogaci wiêc bardzo mozliwe ze byli w samych kapturach kolczych smile.gif
Adsumus
W pó¼nej ikonografii to ja spotykam g³ównie ³uczników w he³mach(salady, ³ebki, kapaliny).
Wotawa
1.
W ró¿nych ¼ród³ach ikonograficznych z XIIIw ³ucznicy wystêpuj± i w he³mach i bez he³mów, w zale¿no¶ci od kontekstu sceny, stopnia relaizmu i zapewne widzimisie autora. He³m dla ¿o³nierza jest jednak ca³kowicie uprawniony. Kaptur kolczy te¿. Chyba, ze odtwarza sie bardzo konkretn± sytuacjê w której mog³o by to byæ niestosone.

2.
Pocz. XVw - jak najbardziej w he³mie. Chyba, ¿e tak jak w pkt. 1. Znane s± przedstawienia uczników nawet w rêkawicach p³ytowych. Ró¿nie interpretowane, ale spotyka sie wojoników raczej konsekwentnie ohe³mionych.
Sam kaptur mo¿e siebardziej kojarzyæ z XI-XIIIw. Angielscy ³ucznicy mieli prawo posiadaæ ca³kiem rozs±dne uzbrojenie, przewiezienie na kontynent i tak ma³ej ilo¶ci ludzi wymaga³o dosyæ rozs±dnego ich wyposa¿enia.
Poza tym Anglików by³o na prawdê stosunkowo ma³o i mimo wysokich kosztów dla wcale nie tak bogatej Anglii, dobre wypoza¿enie ³uczników wydaje sie mozliwe. Zw³aszcza w kontek¶cie niesamowitej ilo¶ci broni zdobycznej (ale to ju¿ spekulacje, moze kto¶ zna dokumenty). Francja by³a najliczniejszym narodem ówczesnej Europy.

Je¶li szukasz pretekstu by nie wystepowaæ w he³mie, to nie ma sprawy - mo¿e to byæ poprawne historycznie (chyba, ¿e wiadomo, i¿ w danej formacji byli ludzie dobrze uzbrojeni), wiêc mozna i bez he³mu. Je¶li chcesz dobraæ he³m na XIIIw - to sto¿kowy (nosal?), albo ma³a, p³ytka ³ebka na pó¼niejszy (przelom XIII i XIVw). Mo¿e te¿ byc sam kaptur (oczywiscie na kapturze pikowanym.
XIV w - po prostu sz³om z czepcem, pocz XVw - tak¿e. Jednak nieco sie ró¿ni± kszta³tem te z poczatków XIVw i te z koñca tego wieku. Np. taki jak od psiego pyska, tylko bez zas³ony. Co wiecej czepiec mozesz domontowaæ tak¿e na sta³e do dzwonu, choæ mocowanie roz³±czne jest po prostu i lepsze i elegantsze.
Hamsin1901
Ale to nie przeszkadza ¿eby móg³ wystêpowaæ w kapturze kolczym... Chyba, ¿e to co bêdziesz robi³/w czym uczesticzy³, bêdzie na tyle niebezpieczne by nosiæ he³m.
Kuba Bia³ek
nie po prostu mi chodzi o to ze mam kaptur kolczy juz, narazie nie mam zamiaru chyba brac udzialu w bitwach, a helm rzecz kosztowna icon_wink.gif
Hamsin1901
No... he³m rzecz kosztowna. A jak nie bedziesz bra³ udzia³u w bitwach to czepu¶ jest odpowiedni.
siemko2
Witam!!

Mo¿e to siê przyda:
Florian
Witam !
Próbujê odtwarzaæ ³ucznika angielskiego (prze³om XIV-XV, okres oko³ogrunwaldzki). Poszukujê obecnie wszelkich informacji na temat jaki he³m móg³ nosiæ takowy ³ucznik. Na pewno mo¿emy mówiæ o ³ebce; dowiedzia³em siê te¿ ¿e nie by³by b³êdem kapalin. W miêdzyczasie znalaz³em te¿ przedstawienie bitwy pod Agincourt. Czy kto¶ wie co za he³my maj± tutaj Ci ³ucznicy? Czy to jest he³m "w stylu barbuty ³uczniczej"? Wcze¶niej czyta³em, ¿e s± one datowane na 1470 a tutaj mamy bitwê z 1415.

http://www.thefirearmblog.com/blog/wp-cont...ages-battle.jpg
http://pickwickpepperpots.co.uk/agincourt.jpg
http://www.geocities.com/fonky_gibbon/agincourt.jpg

Czy mo¿e kto¶ posiada inne przedstawienia tych he³mów lub ewentualnie inne propozycje lub pomys³y na he³m dla takiego ³ucznika? Z góry dziêki za poradê.

Pozdrawiam
Grzyp
Jak na moje oko s± to salady bez zas³ony, przynajmniej w czê¶ci przypadków. Same przedstawienia wydaj± mi siê pó¼niejsze ni¿ okolice 1415, wiêc dlatego wystêpuj± w nich elementy opancerzenia które w interesuj±cym Ciê okresie nie wystêpowa³y.

Florian
Mam przez to rozumieæ ¿e osoba, która stworzy³a to przedstawienie bitwy "uzbroi³a" postacie w sprzêt z pó¼niejszych czasów ? huh.gif
To w takim razie czy kto¶ ma propozycje he³mu na takowy okres (poza ³ebk± i kapalinem) ?
Rafa³ Pr±dzyñski
Witaj.
Te przedstawienia pochodz± z lat od 40 do 90 XV wieku jak mniemam. Pó¼niejsze ilustracje kronik zdaje siê z XIV wieku wiêc te¿ traktuj±cych o P³atie i Cresy nie o Azinquort.

Niestety - podstawa to ³ebka, ma³y basinet, nie znany z wykopalisk ale znany z ilustracji he³m ³uskowy lub p³ytkowy.

Kapalin wbrew powszechnemu mniemaniu jest dla wszelkich strzelców super ale z wyj±tkiem ³uczników - ciêciwa przeszkadza. Praktyka podpowiada.

Zapraszam na www.draby.pl

Pozdrawiam.
Wojciech Radzki
Pozostaje Ci przerzuciæ sie na najwspanialsz± II po³. 15. wieku. smile.gif
Pozdr
WR
Florian
A wyciêcie w rondzie kapalinu na ciêciwê ? Skuteczne jest takie rozwi±zanie, próbowali¶cie mo¿e ?

Nie mniej dziêkujê wszystkim za pomocne informacje. Trzeba bêdzie wiêc pomy¶leæ o ³ebce.

Tobie Wojtku dziêkujê za zaproszenie do przenosin w czasie. Mo¿e w przysz³o¶ci jak tylko czas i finanse pozwol± spróbujê si³, w koñcu zawsze mia³em s³abo¶æ do salad smile.gif

Pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
Zwa¿ywszy, ¿e z ³uku bojowego i tzw. (neologizm) "artyleryjskiego" zazwyczaj strzela³o siê ci±gn±c ciêciwê w okolice ucha, kiszka stolcowa z tego wycinania.
Thomas
CYTAT(siemko2 @ 20:17 15.02.2006) *
Witam!!

Mo¿e to siê przyda:

Czo³em!

No nie, nie pomo¿e. W roku 1490 mamy ju¿ zupe³nie inne uzbrojenie ni¿ w roku 1410 pod Grunwaldem.

Dalej trzeba uwzglêdniæ, ¿e nie s³ysza³em jeszcze o angielskich ³ucznikach w Polsce. W Europie (tj. na kontynencie) nie u¿ywano ³uczników podczas bitew walnych.
Strzelcy, tak trzeba mówiæ, byli kusznikami - szczególnie pod Grunwaldem. W dodatku taki kusznik je¿dzi³ konno. £ucznicy podczas Dni Grunwaldzkich, to jedynie kompromis, bo w Polsce bywa pewien problem z kusz±.

Strzelcy typu ³ucznik mieli swoje zastosowanie w ramach obrony zamków lub miast. O tym, ¿e i tê rolê przejeli prêdzej czy pó¿niej kusznicy twierdz± otwory strzelnicze w mórach fortyfikacyjnych.

A je¿li chodzi o ³ucznikach angielskich, to oni nie byli tylko ³ucznikami. Król Anglii nie dysponowa³ ju¿ odpowiedni± gotówk±, aby wystawiæ wojska rycerskie wiêc ucieka³ siê do tañszych ³uczników, którzy byli tak w³a¶ciwie tani± piechot±. Z ³uku strzelali jedynie parê strza³, zanim dogonili ich francuscy rycerze na koniach. Mieli wówczas do wyboru chowaæ siê za jakimi¶ silniejszymi jednostkami lub rzuciæ siê do walki wrêcz czym popad³o (zasady rycerskie ich nie interesowa³y) i wybiæ tych rycerzy, którzy stracili swoje konie pod ostrza³em z ³uków.

z p. - Thomas
Rafa³ Pr±dzyñski
No tak, w powy¿szym po¶cie mamy sporo informacji, sporo dywagacji i sporo bzdur (przepraszam - nic osobistego - dotyczy tre¶ci nie broñ Bo¿e osoby bo KA¯DY ma prawo 1. nie wiedzieæ 2. pope³niaæ b³êdy).
1. Radzê sprawdziæ co i jak w jakim momencie by³o z gotówk± która dysponowa³ Król Angli.
2. Czyja w istocie to by³a gotówka.
3. Jaki by³ i dla czego przesiew zanim ³ucznik poszed³ na s³u¿bê.
4. Które to niby strzelnice ¶wiadcz± o kuszniczej prowieniencji (co nie jest akurat g³osem na nie -
bo istotnie takowa¿ by³a - ino inaczej trzeba to szukaæ i uzasadniaæ).
5. Czy istotnie bo siê ob¶mia³em strzelcy kusznicy to w wiêkszo¶ci konni w tej nieszczêsnej Europie.
6. Czy na kontynencie nie u¿ywano ³uczników angielskich w kontynentalnych armiach.
7. Czy istotnie nie u¿ywano ³uczników tu i ówdzie ca³kiem masowo.
8. Jaka by³a taktyka walki ³uczników i ich rola oraz zadania w bitwie a tak¿e podczas obrony i ataku
na twierdze i umocnienia.
9. Jak bardzo poczytni autorzy o ³uku sa kiepscy je¶li idzie o zroumienie strategii, taktyki i realiów
spo³eczno ekonomicznych funkcjonowania formacji bigsmile2.gif (z³o¶liwo¶æ - ale sami siê podk³adaj± -
niektórzy za ¿ycia inni za grobu)
10. Z tych "parê strza³', "tania piechota" i "tañszych ³uczników z braku gotówki na rycerzy " to siê
tarza³em po dywanie.
Ostatecznie bardzo pozytywnie - oznacza to bowiem i¿ mimo wielu g³upot jakie umie¶ci³em w swojej broszurce nie dorównuje w dalszym ci±gu swoim WIELKIM MISTRZOM PRAWDZIWYM AUTOROM I AUTORYTETOM. Bo w li¶cie który niecnie krytykuje widzê snadnie wyra¼ne pietno co najmniej dwóch.
Thomas
Ca³y mój ³adny tekst siê jako¶ skasowa³. Napiszê ponownie skrótem najwa¿niejsze punkty.

Anglia, Francja, Niemcy i Polska dzi¶ równe nie s± tak samo jak w ¶redniowieczu. Kontyngenty angielskich ³uczników by³y, tylko kiedy i w których bitwach.

O strzelcach (konnych) wojsk krzy¿ackich pisze Nadolski.

Bitwa pod Azincourt jest najbli¿ej Grunwaldowi. Youtube zawiera dobry film dokumentalny z serii dedektywi pola bitwy. W nim wspomina siê o "ksi±¿ce rachunkowej" z której wynika ile trzeba by³o wówczas zap³aciæ za rycerza oraz za ³ucznika (piechura z ³ukiem).

Król Anglii zabroni³ sporty wszelkiego rodzaju z wyj±tkiem ³ucznictwa. £ucznik to wyæwiczony specjalista, z kuszy strzelaæ umie ka¿dy po krótkim czasie.

Nie wiem jakie kroniki niemieckie wspominaj± o anglieskich ³ucznikach (grasuj±cych chyby bardziej na pó³nocnych terenach Niemiec). Przypominam sobie jednak o niejednokrotnych zapisach zwerbowanych z zagranicy kuszników.

Dalej trzeba mieæ na uwadze si³ê ra¿enia strza³y orza be³tu. (Czo³gi zwalcza siê Panzerfaust'em a nie miot³±.) smile.gif

Resztê tekstu diabli wzieli a teraz ju¿ nie mam czasu na ponowne stworzenie go, bo muszê zaraz wyj¶æ z domu.
Rafa³ Pr±dzyñski
1. No bitwy wystaw sobie waszmo¶æ to jest jakie¶ 3 do 5 % dzia³añ zbrojnych w wojnie ¶redniowiecznej. I to zarówno pod wzglêdem objêto¶ciowym jak i czasowym. Nie wiem co ma zasada równo¶ci i do czego, wiem za¶, ¿e nie przeczyta³e¶ nic o sk³adzie i jako¶ci milicji miejskich tzw Francji, tzw. W³och itd itp oraz o roli ³uczników tzw. Angielskich w tych milicjach- oraz dla czego z ca³a pewno¶ci± milicje miejskie by³y najlepszymi formacjami oraz dla czego z ca³± pewno¶ci± tzw"milicje miejskie" posy³ane do bitew przez miasta nie mia³y nic wspólnego z milicjami miejskimi.
2.Zdaje siê równie¿ ani s³owa o Lombardii,Toskanii, czy oczywistej Burgundii alibo Szkocji itp.
3. A ¿e nie czyta³em co Nadolski pisze o strzelcach pieszych ani w ogóle nic nie czyta³em co inni pisz± o kusznikach w europie (co i tak nie ma znaczenia - boæ to oni nie Nadolski) to ich nie by³o znakiem tego bo Nadolski wielkim poet± by³ bigsmile2.gif
4.Jako wsze narody znaj± "detektywi pola bitwy" ostoj± i kagankiem o¶wiaty stoj±, jako i mnóstwo produkcji "Discovery" i "BBC". A ¿e nie stoi tam ile trzeba zap³aciæ kusznikowi a ile ³ucznikowi, oraz nie stoi tam ile trzeba zap³aciæ zbrojnemu dobrze pieszemu a ile ³ucznikowi - to i tak nic nie stoi na przeszkodzie, aby¶my sami sobie przeczyli logicznie pisz±c jaki to kusznik tani a ³ucznik specjalista (i to zarutko w nastêpnej linijce). Nie stoi tam równie¿ jak to na pocz±tku wej wojny coi siê 116 lat ci±gnê³a jeden "rycerz" przypada³ na piêciu ³uczników a pod koniec to ju¿ jeden na dwóch - z biedy to panie pewnikiem skoro dro¿si bigsmile2.gif .
5. Nie wiem czy wobec tego mamy jakiekolwiek ¿e tak powiem moralne prawo powo³ywaæ siê na jakiekolwiek kroniki - niechby i niemieckie. bigsmile2.gif
6. Wiem na to ¿e 50 butelek z benzyn± ca³kiem ³adnie zwalcza "tygrysy" i o wile ³atwiej ni¿ jeden Panzerfaust -a co wiêcej - o ile Ambramsa z RPG mo¿na zniszczyæ tylko za specjalnym i bardzo wyj±tkowym dopustem Allaha - to 50 butelek z benzyn± sprawdza siê dalej bardzo piêknie bigsmile2.gif
Purvis
Rafale, móg³by¶ rozwin±æ temat milicji miejskich?
Witko
Je¶li siê mylê to mnie poprawnie, ale generalnie:
"prawdziewe" milicje miejskie by³y na us³ugach miast, przez w³adze miast op³acane, ekwipowane i trenowane. W sumie stanowi³y niez³e oddzia³y zbrojne. Drugie to "tzw" milicje miejskie. W wielu konfliktach miasta musia³y dostarczyæ odpowiedni kontyngent zbrojnych (g³ownie piechoty), miasta wykorzystywa³y to do pozbycia siê z miasta wszelkiego typu ludzi lu¼nych czy innej ho³oty i ich wysy³a³a na wojnê s³abo wyekwipowanych czêsto nie przeszkolonych, bo w zasadzie byli to ¿o³nierze jednorazowego u¯ytku i nikt w mie¶cie na nich z otwartymi ramionami nie czeka³.
Za chwile pewnie Rafa³ mnie poprawi icon_wink.gif
Chaos666
Witam!

To i ja siê wypowiem, i nie gwoli zganienia, ale rady. Thomasie, widaæ ¿e siê w kwestii ³ucznictwa orientujesz, ale nie najlepiej. Co¶ tam poczyta³e¶, co¶ obejrza³e¶ i wydedukowa³e¶ sobie "jak to by³o na prawdê". A ¿eby choæ "¶rednio na je¿a" siê orientowaæ (tak jak ja), to trzeba niejedn± publikacjê przegrzebaæ, sporo trenowaæ, dalej grzebaæ, dalej trenowaæ ;) Co¶ czujê ¿e z samym ³ukiem to jeste¶ "na bakier". Dla samego przyk³adu, ³uk to nie tylko domena wyspiarzy. Ma³o kto wie ¿e Francja te¿ by³a ca³kiem nie¼le wyposa¿ona w ³uczników. Dodatkowo gdyby¶ siê wczytywa³ w publikacje naukowe, to wiedzia³by¶ ¿e np. Burgundia nie sprzyja³a królowi Francji, i mia³a w zastêpach ³uczników angielskich. Ma³o te¿ kto wie, ¿e choæ nieliczne ale wystêpowa³y oddzia³y ³ucznicze w³oskie, a najznamienitsze to L'arco di Veneto. U¿ywali oni ³uków refleksyjnych, co by³o rzadko¶ci± w tej czê¶ci Europy. Wiadomo, podró¿e zbli¿aj± ;)
Pan Nadolski to znamienita postaæ polskiej historii ¶redniowiecza, a ty jak mniemam jeste¶ po lekturze "Broñ i strój rycerstwa w ¶redniowieczu". Jest to ciekawa ale popularnonaukowa publikacja, z której wyci±gn±³e¶ zbyt pochopne wnioski. Konni kusznicy towarzyszyli g³ównie lancy. Ehhh..... dalej ju¿ mi siê nie chce pisaæ.

Poczytaj poczytaj poczytaj... a potem co¶ obejrzyj

P.S. "Detektywi..." to ciekawy materia³ popularnonaukowy, nawet mam gdzie¶ ten odcinek, ale znów zabrak³o ci wiedzy dla prawid³owego zrozumienia historii ;)

Pozdrawiam serdeczenie
Chaos
Rafa³ Pr±dzyñski
Nie poprawiê bo to prawda. czasami milicje miejskie bogatych miast by³y bardzo dobrze ekwipowane i doskonale szkolone bo s³u¿y³y ochronie dupska bogatych tatusiów a wielce w nich s³u¿yli synkowie owych tatusiów. Skrupulatno¶æ kupiecka pozwala³a magazynowaæ nabytki nie zniszczonego uzbrojenia co przy jednoczesnym sta³ym zakupie nowinek dla synków (bo ¿ycie ich drogie) dawa³o wcale poka¼ne arsenaliki z po¶wiadczonymi przypadkami przechowania przez np. 300 lat (np. choæby he³my w Gdañsku).

Ergo ta ho³ota czêsto by³a wcale dobrze uzbrojona (choæ nie nowocze¶nie)bo jednak trzeba by³o magazyny wietrzyæ a i zapewne wliczano to w ich wynagrodzenie - a za oficerów dawano wszak nie swoich obywateli tylko najczê¶ciej najêtych z piek³a rodem kapitanów co knutemi stryczkiem trzymali mir w tej bandzie.

a pisa³em o milicjach miejskich bo siê okazuje z ê wcale poka¼nym i trwa³ym elementem ich sk³adu byli ³ucznicy w ³uki "angielskie uzbrojeni".

A w¶ród ³uczników angielskich wszystkich armii reularnych (tj> Angielskich, Francuskich i Burgundzkich)oblicza siê, ¿e ledwo 40 % by³a etnicznie "anglikami" - gro stanowili Walijczycy, Burgundczycy,Francuzi, Flamandowie, Pikardyjczycy itd. itp - rzecz jasna z domen albo korony brytyjskiej albo Xiêstwa Burgundii.
Florian
Wracaj±c do ³ucznika prze³omu XIV-XV w. natkn±³em siê w publikacji Osprey'a (Agincourt 1415: triumph against the odds) na takie przedstawienie ³ucznika.
http://img204.imageshack.us/img204/3126/uc...incourt1415.jpg
Opis mówi, ¿e to w³oski basinet. Czy kto¶ mo¿e podpowiedzieæ czy to przedstawienie jest historyczne i kiedy mniej wiêcej taki he³m móg³ siê pojawiæ na polach bitew?

Znalaz³em te¿ zdjêcie z jednego z muzeów: http://img153.imageshack.us/img153/4081/pict2848.jpg (tabliczka do eksponatu mówi o tym, ¿e to rekonstrukcja ³ucznika z okresu Wojny Ró¿), co to jest za rodzaj he³mu?

Ostatnie pytanie do tego zdjêcia: http://4.bp.blogspot.com/_K5E8a5zb3JM/SWtR...S600/sold05.jpg Co za he³m nosi pierwszy ³ucznik z lewej strony?
Rafa³ Pr±dzyñski
Wszystko to albo zdecydowany schy³ek wojny stuletniej czyli co najmniej lata 40 albo w³a¶nie wojna ró¿. Rysunek za¶ jest mocno hipotetyczny i ma siê bardziej do ¿o³nierzyków firmy "Italierii" ni¿ do Azinqurt.
Jest za to w "Ospreyach" kilka dobrych ilustracji z tego okresu - znaczy obecnych ilustracji smile.gif- nie trudno je znale¼æ - istotnie sporo w
Anglii by³o w tym okresie wp³ywów w³oskich w uzbrojeniu - a i formy w³oskie troszkê wyprzedza³y okres - ale bym nie demonizowa³ tego.
Chaos666
Witam!

Faktycznie du¿o prawdy jest w s³owach Rafa³a odno¶nie dajmy na to pierwszej ilustracji. Chocia¿by ta dziwna przeszywka która raczej wygl±da jak kamizelka, czy tuba na strza³y. Swego czasu szuka³em sporo na temat tej tuby i nigdzie nie znalaz³em potwierdzenia w ¼ród³ach. Ale dla przyk³adu rysownik uj±³ wa¿ny szczegó³ tj. oryginalny napalcznik ³uczniczy. Co do he³mu, to faktycznie jest to jaki¶ rodzaj "w³oszczyzny". Pewnie fachowiec wydatowa³by to na co¶ ko³o po³owy XV ni¿ Agincourt. Co do drugiego linku z muzeum, to jest przecie¿ zwyk³a salada. Myliæ mo¿e brak zas³ony, ale ca³a reszta to dzwon i nakarczek salady. Raczej rzadko u¿ywana przez ³uczników w takiej wersji ale widaæ z jakiego wa¿nego powodu dali j± ³ucznikowi w muzeum smile.gif Trzecia ilustracja oczywi¶cie z Medieval Soldiera smile.gif Jest to typ pó¼nej (2 po³. XV) ³ebki, która zachodzi g³êbiej na czo³o ale jest krótsza z ty³u i z boków. Wszystko zatem mocno pó¼ne i tak czy inaczej nie ³apie siê na oko³ogrunwald. Co do pierwszego he³mu, dodam jeszcze ¿e tak± rekonstrukcjê widzia³em u Chrzana, ale on jest hakerem :p

Pozdrawiam
Chaos
Florian
Dziêki Wam Panowie za opinie. Bez kombinowania bêdê siê ekwipowa³ w klasyczn± i prost± ³ebkê, jak na prostego i biednego ³ucznika przysta³o szczerba.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
byli by¶my zaskoczeni ale ten typ "w³oszczyzny" który na owym rysunku mamy bardzo uproszczony to jednak we W³oszech ju¿ od koñca XIII wieku prze¶wituje.
Chaos666
Witam!

Hmmm, ciekawe ale w³a¶nie taki jaki¶ "barbutowaty" mnie siê wydawa³. Ale ¿e a¿ tak wcze¶nie to jestem powa¿nie zaskoczony. Jakie masz Rafale podstawy to tych wniosków? Ikonografia, wykopki czy co¶ jeszcze innego?

Pozdrawiam
Chaos
Rafa³ Pr±dzyñski
Ikonografia i po czê¶ci artefakty - ikonografia jest pod tym wzglêdem bezwzglêdna i takie owo co¶ jest czêsto widoczne i an face i z profilu na malarstwie ¶ciennym - no mo¿e od koñca XIII wieku toi przesada ale ju¿ po³owa XIV - nie ma w±tpliwo¶ci - znana nam wszystkim XV wieczna barbuta to "tylko" powiêkszenia mega polików na cze¶æ twarzow± . Ilustracje z he³amami widzia³em (te ¶cienne) choæby w wymienionych Ospreyach o wojskach w³oskich i milicjach w³oskich - ten ¶wietny fresk z bitw± morska np - albo liczne "pojmania" i "ukrzy¿owania"

A jeszcze s³owo o tych niby mini seladach w XVwiecznych wojskach ³uczniczych - to jest taka z przeproszeniem seladowa forma ³ebki i od oko³o po³owy XV wieku nie jest wcale a wcale rzadka tam. - Ale ta forma ma chyba do¶æ wyra¼n± cezurê czasow±.
Rafa³ Pr±dzyñski
Poprawka- sprawdzi³em ikonografiê dok³adnie - te barbuto podobne to od mniej wiêcej 1340 roku a powszechne 1370 to jednak nie XIII wiek ale i tak o 100 lat wcze¶niej ni¿ w reszcie ¶wiata
Florian
A w temacie dodam, ¿e jak mówi³em tak zrobi³em i zosta³a wykonana klasyczna ³ebka na mój du¿y ³eb bigsmile2.gif Najbezpieczniejsza historycznie opcja.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.