Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strza³y zapalaj±ce
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
kasiorex21
no moze ktos wie co?? smile.gifsmile.gifsmile.gif
drozdzu
gdze¶ o tym czyta³em tu chyba miedzy innymi http://www.bowtime.waw.pl/faq/slownik.html chodzi o to ¿e grot strza³y musi miec kszta³t oczka lub takiego czego¶ " () " z otworem w srodku aby móc w³o¿yc w ten otwór kawa³ek tkaniny nasaczonej nafta
Vislav
Witam
Kszta³t grota strza³y zapalaj±cej XII-XIIIw - pozostaje dopracowanie tego co siê pali:
CYTAT
Fire Arrow (Jin Dynasty)

The first record of fire arrows comes from the Three Kingdoms (220-265). The Wei general Chi Shao used fire arrows against Zhuge Liang and in attacking Chen Cang’s observation ladder. The fire arrows in my collection could not be as early as that because they were all collected from the areas beyond the borders outside the Great Wall, most of them dating from the Jin Dynasty (1127-1279) and Tangut Kingdom.

ATARN

pozdrowienia
Thyrvald
Proszê:

Pierwsze zapiski nt. p³on±cych strza³ pochodz± z okresu Trzech Królestw (220-265) . Genera³ Chi Shao u¿y³ ich przeciwko Zhuge Liangowi oraz podczas ataku na wie¿yczki obserwacyjne Chen Canga. P³on±ce strza³y w mojej kolekcji nie moga byæ a¿ tak wczesne poniewa¿ wszystkie one zosta³y zebrane na terenach poza Wielkim Murem i wiêkszo¶æ z nich datowane jest na dynastiê Jin (1127-1279) i okres Królestwa Tangut.
Purvis
Wracajac do zdjêcia od Vislava.
Co mog³o robiæ za materia³ zapalaj±cy, paku³y z zywic± a. dziegciem? niie wiem czemu, ale nafta i stercz±ce farfocle mnie nie przekonuj± bigsmile2.gif szczerba.gif

pozdrawiam
Ciwun
Witam!

Mo¿e zainteresuj± Was rekonstrukcje Lucasa grotów zapalaj±cych, które s± wyra¼nie ró¿ne od np rekonstrukcji Holgara.

Pozdrawiam
krogulec3000
niez³e, ale te¿ w tych dziurach sie upycha³o nas±czone czym¶ szmaty wiêc wszystko dzia³a³o podobnie
pulpecik93
no
ale to i tak wygl±da lepiej ni¿ ta ig³a Vislava bigsmile2.gif
przynajmniej widaæ gdzie by³ materia³.
ale ja z moimi farfoclami bede sie trzyma³ i basta.
nie kumam nby po co kowal mia³ specjalnie kuæ jednorazowy grot.
a tak strza³ na koñcu troche materia³y nas±czonego ¿ywic± i przywi±zanego sznurkiem i lecia³o.
nie by³o strat(pomijaj± kilka piór i kawa³ek drewna bigsmile2.gif )
Stanis³aw Szal
CYTAT
nie by³o strat(pomijaj± kilka piór i kawa³ek drewna Big smile 2 )

Czyli my¶lisz, ¿e szukano potem grotów w spalonych szcz±tkach? crazy.gif Nie wiem czy kiedy¶ zgubi³e¶ grot, ale mi kiedy¶ zosta³ w trawie i do tej pory go nieznalaz³em. Wiêc wydaje mi siê, ¿e w popiole troszkê trudniej by³o by znale¼æ (no ale mo¿e siê nie znam i byli "specjalni szukacze" grotów od strza³ zapalaj±cych smile.gif ).

CYTAT
ale to i tak wygl±da lepiej ni¿ ta ig³a Vislava

Chyba nie chodzi nam tutaj o kwestiê wygl±du, tylko o historyczno¶æ...
Vislav
CYTAT(pulpecik93)
no
ale to i tak wygl±da lepiej ni¿ ta ig³a Vislava bigsmile2.gif
przynajmniej widaæ gdzie by³ materia³.
ale ja z moimi farfoclami bede sie trzyma³ i basta.
nie kumam nby po co kowal mia³ specjalnie kuæ jednorazowy grot.
a tak strza³ na koñcu troche materia³y nas±czonego ¿ywic± i przywi±zanego sznurkiem i lecia³o.
nie by³o strat(pomijaj± kilka piór i kawa³ek drewna bigsmile2.gif )

Wracaj±c do strza³ zapalaj±cych

1. Strza³a bez grota z "farfoclami" (Pulpecik93) nadaje siê do u¿ycia jako strza³a sygna³owa, ewentualnie od biedy do podpalenia w miarê p³askiego dachu b±d¼ kopki siana. W ka¿dym innym przypadku odbije siê, zsunie na ziemie i bezu¿ytecznie sp³onie. Chyba, ¿e ¿ywica ma dzia³ac jak guma do ¿ucia przyklejaj±c strza³ê do palnej powierzchni

2. Wyrafinowane technologicznie groty podane przez Ciwuna - pracoch³onne. Jednak przypuszczam skuteczne na du¿e odleg³o¶ci do zapalania drewnianych konstrukcji., mog± jednak ulegaæ samozgaszeniu wbijaj±c sie g³êboko np. w s³omiany dach

3. "Ig³a Vislava" (to nie mój pomys³!) stosunkowo ³atwa do wykonania, ³atwa do uzbrojenia - skuteczna zarówno do podpalania drewnianych konstrukcji, jak równie¿ wystaj±ce "pazury" zapobiegaj± zbyt g³êbokiej penetracji i samozgaszenia.

p. 2 i 3 groty s± równie¿ gro¼ne dla ludzi czego nie mozna powiedzieæ o 1

pozdrowienia Vislav
Józef
Na Twoim awatarze widzê ¿e strzelasz p³on±ca strza³±.
Dokonywa³em kilku prób - nie wychodzi³o. Strza³y gas³y zaraz po wystrzeleniu mimo tego ¿e wypuszczane by³y z niezbyt ciê¿kiego ³uku 17-20kg.
Masz mo¿e na to jak±¶ recepte ? To siê pochwal.
pozdrawiam
Micha³_80
Józefie –
to tylko zdjêcie – ¿art, maj±ce przypominaæ plakat z pewnego znanego filmu. Owszem, strza³a p³onê³a, ale nie zosta³a wypuszczona. Swoj± drog± Twoje pytanie wyzwoli³o we mnie chêæ przeprowadzenia takiego eksperymentu do koñca. Je¶li odniosê jaki¶ sukces na tym polu, z pewno¶ci± poinformujê Ciê o tym.
Pozdrawiam Micha³
Józef

Aaa Robin .. smile.gif z Kostnerem ?

Szmaciany/sznurkowy ga³gan nas±czony woskiem lub parafin± ga¶nie.
Przyznam , ¿e próbowa³em równie¿ nas±czaæ olejem , naft± ... angsad.gif
My¶lê ¿e mo¿na by³o by spróbowaæ naturalnej ¿ywicy z drzewa iglastego - najprawdopodobniej u¿ywany materia³ , ale pewien nie jestem .
pozdrawiam
stephan z yam
;)
nie pamiêtam czy na freha czy na arcusie - ale co do p³on±cej strza³ki by³o kilka sprawdzonych patentów
które zak³ada³y groty w które wpycha³o siê pakunek do nas±czenia i sam± substancjê nas±czaj±c±.

na pewno na arcusie w temacie p³on±ca strza³a jest przepis angielczyków oraz filmik

http://www.forum.arcus-lucznictwo.pl/viewt...p?p=43742#43742

[pos³uchac dok³adnie s± proporcje po angielsku]

ja bazujê na smole i siê sprawdza.

ale off top ;)
Józef
Powiem tak.
Oczywi¶cie serdeczne dziêkujê za podzielenie siê informacjami smile.gif
Film super - tyle ¿e z t± maszynk± gazow± dali cia³a. bigsmile2.gif
I wielka pro¶ba do kogo¶ by mo¿e przet³umaczyæ na Polski. Bo ja nie rozumieæ smile.gif
My¶lê równie¿ ¿e powinni¶my zainteresowaæ tematem kowali wytwarzaj±cych groty do strza³ , by wzbogacili swoj± ofertê o te groty.
Co wy na to ?
pozdrawiam smile.gif

edit.
Mo¿e sprawa p³on±cych strza³ powinna mieæ osobny temat- by ³atwo by³o mo¿na znale¼æ ?
stephan z yam
http://belza.iq.pl/

zapalajacy typ 17

mo¿e nei tak fiku¶ny jak na filmiku - no ale smile.gif
A.Fran
Ten cz³owiek u¿ywa paku³ do uszczelniania rur jak w zlewie, len, potem saletre z wêglem i siark± a na koniec obkleja to siark± z saletr± i wêglem.

Groty zapalaj±ce... mo¿na dostaæ za 15- 20 z³, wiem nawet gdzie.

Józef
Tak my¶la³em , ¿e sk³adniki to po prostu sk³adniki prochu . Ale jak to robi , ¿e powstaje z tego ta kleista masa ?
"Groty zapalaj±ce... mo¿na dostaæ za 15- 20 z³, wiem nawet gdzie." - jakie ? np. takie koszykowe jak na filmie ?

pozdrawiam smile.gif

A.Fran
koszykowe to te za 20, z prostych przyczyn smile.gif
stephan z yam
nie bêde siê wtr±cal miêdzy ogórka w wódkê

ale na chlopski rozum [nie poparty na razie dowodami historycznymi]
ludzie wcze¶niej zapalajacych strzal u¿ywali ni¿ pakó³ do rur i prochu [mówiê o europie nie o chiñczykach] i grotów koszykowych produkcji [je¶³i nei wynalazku] marka strettona
a smo³ê, t³uszcze zwierzêce etc to te¿ materia³y palne

kto¶ procz mnie testowa³ smo³ê na lnianych sznurach i lnianych paku³ach?
Józef
CYTAT(stephan z yam @ 19:25 01.11.2012) *
nie bêde siê wtr±cal miêdzy ogórka w wódkê

A dlaczego masz siê nie wtr±caæ ?
Pisz , co wiesz, im wiêcej informacji na ten temat tym lepiej.
A paku³y do rur , to tak jak np. len czesany do przêdzenia nici lnianych..
pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.