Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sto³y, ³awy...
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Meble i wyposa¿enie pomieszczeñ
Krystian
Witam,
Zastanawiaj± mnie 2 rzeczy:

1.) Jak po³±czyæ deski w blat, no my¶le, ¿e zbiæ od spodu i skleiæ, tylko jaki klej by³y najbardziej odpowiedni?

2.) http://www.company-elefant.com/bildergalle...09_10_05/16.jpg

Je¿eli chodzi o taki typ sto³u / ³awy to wydaje mi sie, ¿e powinien w blacie / kozio³ku byæ jaki¶ "profil" co by ten blat sie nie ruszal "w przód i tyl" Mam racje?

pozdr.
EwKa
Przejzyj sobie Dragony(nr.6 i7) z meblami-widac tam, ze za blat sluzy pojedyncza deska lub np. blat zlozony z desek polaczonych rama. Ewentualnie mozesz polaczyc 2 deski blatu na kolki, bo nie widac aby blat mial od spodu nabite jakies listewki spinajace go albo ograniczajace zeslizgiwanie sie blatu z koziolkow.
Viator
Zawsze polecam Dragony - od numeru 4 w czterech kolejnych numerach s± bogate materia³y ilustracyjne a i opis co nieco wnosi:

http://www.companie-of-st-george.ch/dragons_1.phtml

Bezpo¶rednio kwestia ³±czenia desek w szerszy blat i mnie bardzo interesowa³a. Za³±czniki:

(1) Tu widoczne s± poprzeczne deski ³±cz±ce blat w ca³o¶æ oraz wzmacniaj±ce mocowanie nóg - to jasne.
(2) Tu widaæ blat z jednej deski, w którym widaæ ¿e czopy nóg przechodz± na wylot przez blat - te¿ jasne.
(3) A tu, gdzie czopów nóg NIE widaæ, mog± byæ takie same deski jak w (1), tylko krótsze i dlatego ich nie widaæ.
(4) ...nawet tam, gdzie w przeciwieñstwie do (3) nie pokazano podzia³u blatu na deski.
(5) Inne rozwi±zanie: rama obejmuj±ca stó³ i ³±cz±ca w ca³o¶æ blat (jak podobrazie malowid³a na desce).

Wszystkie przyk³ady z XV wieku.

Pozdrawiam!

---------------------------

Dodane:

A co do ze¶lizgiwania siê z koz³ów, u¿ywa³em sto³ów na koz³ach i sama chropowato¶æ drewna gwarantowa³a stabilno¶æ konstrukcji - prêdzej kozio³ siê wywróci ni¿ deska z niego zsunie (choæ w wypadku tak maleñkiej ³awy nie jestem tego na 100% pewien, natomiast z drugiej strony, tak ma³e meble jak rozmaite siedziska raczej mia³y sta³e nogi, dziwnie mi wygl±da ta ³awa z linku w pytaniu 2 - co to za rekonstrukcja?)
Krystian
Jest to rekonstrukcja zrobiona przez niemieck± grupe "Elefanten", stoi na bardzo porz±dnym poziomie
http://www.company-elefant.com/
EwKa
ad. zal. 1-koziolek sklada sie z 3 nog oraz poprzeczki. poprzeczka nie nalezy do deski blatu lecz do koziolka.
ad. zal. 2-klasyczna lawa ale Krystian pyta sie o typ lawy na kozlach

To, ze "Elefanty" sa na dobrym poziomie nie znaczy, ze nie moga sie mylic robiac meble. Naprawde polecam Dragony choc teksty sa po francusku:( a nie po angielsku.

lawy chlebowe
http://expositions.bnf.fr/gastro/grands/004.htm
normalny stol z nogami i deskami blatu laczonymi na listwe spodnia (nie rozdzielany na koziolki i blat)
http://expositions.bnf.fr/gastro/grands/068.htm
http://expositions.bnf.fr/gastro/grands/080.htm

Tu masz artykul: http://www.medievalwood.org/charles/PeriodTable.htm
Mozesz podejsc do niego sceptycznie, bo to SCA ale lepsze to niz nic.
Krystian
Dziêkuje, nieco mój horyzont sie powiêkszy³ smile.gif

pozdrawiam
Krystian
Ale nadal zastanawia mnie jak po³±czyæ deski w jeden du¿y blat? Tak nasuno³ sie pomys³ co by pomimo listwy od spodu blatu zbiæ deski, to mo¿e dodatkowo zbiæ deski na "ko³ki" ? Teraz czekam na krytyke tongue.gif

pozdr.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Stanowczo odradzam stosowanie gwo¼dzi, je¿eli cokolwiek to ko³ki. Chocia¿ do¶wiadczenie wykazuje, ¿e mo¿na radziæ sobie i bez nich smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
Krystian
No tak, ale rêcznie kute te¿ s± z³e? Czy poprostu nie stosowano gwo¼dzi prz tego typu rzeczach?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Nie stosowano gwo¼dzi przy wszelkich wyrobach o ile tylko da³o siê tego unikn±æ, a ju¿ z pewno¶ci± przy meblach. Pozdrawiam
Gwyn
Hshanoo
Pozwolê sobie uzupe³niæ odpowied¼ kolegi Gwyna:

W "statutach" (¿e tak to nazwê) cechów stolarzy, w XV w. znajdowa³y siê zapisy, ¿e za u¿ycie gwo¼dzi lub innych elementów ³±czeniowych innych ni¿ drewniane grozi³a kara ch³osty a nawet usuniêcie z cechu.
Jarek Przyby³o
Z do¶wiadczenia: zrobienie szerokiego blatu z kilku desek bez dodatkowych poprzecznych wzmocnieñ nie jest spraw± prost±. Sam klej nie wystarczy. Je¶li stó³ ma byæ solidny i wytrzymaæ np. pieczonego dzika lub ewentualnie tañce pó³nagich bia³og³ów to klejenie i ko³kowanie nie wystarczy. Na zrobionym przeze mnie stole mo¿na takie rzeczy wyczyniaæ icon_wink.gif
Zaytz
Krystian, J. Heurich - Przewodnik dla stolarzy. strona 100: po³±czenie na wpust. lektura ca³ego rozdzia³u wyja¶nia wiele zagadnieñ ³±czenia drewna.
skany tej pozytecznej ksi±zki zajmuj± ok. 25MB - powinny byæ w skarbnicy FREHA do sci±gniêcia.
pozdrawiam
Gonzo007
Ultra niehistorycznie - za to solidnie mo¿na zrobiæ blat z desek pod³ogowych z felcem i skleiæ na wikol - potem pozostaje tylko problem zamaskowania oszustwa devil.gif

Oczywi¶cie poprzeczne deski od spodu sa tak¿e konieczne.

Stosowanie gwo¼dzi stanowczo odradzam - szczególnie przy twardym drewnie - bardzo os³abiaj± ca³± konstrukcjê

Nie poleca³ bym takk¿e robienia mebli ze zbyt szeroookich desek - po pewnym czasie deski takie niemal na pewno sie odkszta³c±- wygn± albo skrêc± w ¶mig³o...

¦wój blat (1mx 1.5m) bêdê dopiero testowaæ - jest zbity na ko³ki z trzema poprzeczkami od spodu - wygl±da solidnie
Hasintus
CYTAT(Gonzo007)
Ultra niehistorycznie - za to solidnie mo¿na zrobiæ blat z desek pod³ogowych z felcem i skleiæ na wikol - potem pozostaje tylko problem zamaskowania oszustwa

¦miem twierdziæ, ¿e deski sklejone czo³em, bez felców lepiej bêd± siê siebie trzyma³y. Deski nie mog± byæ szerokie i musz± byæ odpowiednio grube np. 9 cm X 3 cm. Sklei³bym je bez ¿adnych wpustów, ko³ków itd. tylko na klej i scisn±æ sciskami stolarskimi do¶æ gêsto co 20-30 cm. Taki blat hebluje siê dopiero po sklejeniu. Drugi sposób to dwie poprzeczne deski po³±czone z deskami blatu na czop (trzeba mieæ jednak du¿o do¶wiadczenia aby co¶ takiego wyd³utowaæ rêcznie).
Gonzo007
Kto wie muszê kiedy¶ spróbowaæ bez niczego skleiæ tak jak proponuje Hasintus. Wcze¶niej ³±czy³em na ko³ki z klejem i heblowa³em ca³o¶æ - trzyma naprawdê mocno tylko ³±czenie na ko³ki nieco pracoch³onne jest anger.gif st±d pomys³ z felcem.... jak na razie trzyma smile.gif
Czubek
Co do blatu, robi³em taki 80 cm szeroko¶ci, z o¶miu dziesieciocentymetrowych desek. £±czenie pod spodem poprzeczkami. £±czenie na drewniane æwieki. Deski musza byæ suche i sie nie odkszta³c±.

Niestety, pewnych szpar nie da sie unikn±æ.

Polecam tak¿e zrobienie dwóch poprzeczek po jednej stronie o odstepie równym szeroko¶ci deski z kozio³ka. Wybitnie poprawia stabilno¶æ.
semen
Witam
Poszukujê rysunków/schematów XVI-XVII w. sto³ów, ³aw i sto³ków.
Jesli kto¶ ma takowe w swoich zasobach to by³oby super.
Pozdrawiam
Arek Zgutka
Semen, tak na szybko znalaz³em tylko tak± wêgiersk± rycinkê. Szczegó³owego datowania nie pamiêtam, ale raczej koñcówka XVII wieku.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Mam za to trochê wcze¶niejszej (nawet z pierwszej po³owy XVIw.) ikonografii z ¿o³nierzami urzêduj±cymi na beczkach, bêbnach itp. - jeste¶ zainteresowany?
semen
No pewnie
Dzieki z góry Arku
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.