Zawsze polecam Dragony - od numeru 4 w czterech kolejnych numerach s± bogate materia³y ilustracyjne a i opis co nieco wnosi:
http://www.companie-of-st-george.ch/dragons_1.phtml
Bezpo¶rednio kwestia ³±czenia desek w szerszy blat i mnie bardzo interesowa³a. Za³±czniki:
(1) Tu widoczne s± poprzeczne deski ³±cz±ce blat w ca³o¶æ oraz wzmacniaj±ce mocowanie nóg - to jasne.
(2) Tu widaæ blat z jednej deski, w którym widaæ ¿e czopy nóg przechodz± na wylot przez blat - te¿ jasne.
(3) A tu, gdzie czopów nóg NIE widaæ, mog± byæ takie same deski jak w (1), tylko krótsze i dlatego ich nie widaæ.
(4) ...nawet tam, gdzie w przeciwieñstwie do (3) nie pokazano podzia³u blatu na deski.
(5) Inne rozwi±zanie: rama obejmuj±ca stó³ i ³±cz±ca w ca³o¶æ blat (jak podobrazie malowid³a na desce).
Wszystkie przyk³ady z XV wieku.
Pozdrawiam!
---------------------------
Dodane:
A co do ze¶lizgiwania siê z koz³ów, u¿ywa³em sto³ów na koz³ach i sama chropowato¶æ drewna gwarantowa³a stabilno¶æ konstrukcji - prêdzej kozio³ siê wywróci ni¿ deska z niego zsunie (choæ w wypadku tak maleñkiej ³awy nie jestem tego na 100% pewien, natomiast z drugiej strony, tak ma³e meble jak rozmaite siedziska raczej mia³y sta³e nogi, dziwnie mi wygl±da ta ³awa z linku w pytaniu 2 - co to za rekonstrukcja?)