Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Poszycie, pokrycie, podszycie?
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Smokomir
W temacie o jedwabnym fartuszku umie¶ci³em cytat z "Historii kultury materialnej polski (tom1 VII-XIIw.)":
CYTAT
Strój noszony przez otoczenie ksiêcia na jego dworze zosta³ opisany przez Galla Anonima w pocz±tku XII stulecia: "... za czasów Boles³awa ka¿dy rycerz i ka¿da niewiasta dworska zamiast sukien lnianych lub we³nianych u¿ywali p³aszczy (okryæ wierzchnich?) z kosztownych tkanin, a skór, nawet bardzo cennych, choæby by³y nowe, nie noszono na jego dworze bez poszycia (pokrycia?) i bez z³otych frêdzli". Autor ten wsponima te¿ "ró¿nobarwne p³aszcze". Wynika z tego opisu: (...) po drugie - przeciwstawia on strój rycerstwa i dam dworskich sukniom lnianym i we³nianym charakterystycznym dla stroju ludno¶ci ni¿szych stanów;

W S³owiañszczy¼nie wczesno¶redniowiecznej podany jest ten sam cytat z Galla, jednak z lekkimi zmianami. To co mnie interesuje to zamiania s³owa poszycie na podszycie. Do tej pory s³ysza³em jedynie o podszywaniu we³ny lub skóry innymi tkaninami. O ile podszywanie lnem nie wydawa³o mi siê dziwne, to podszywanie, na przyk³ad we³ny, jedwabiem (o czym czyta³em na freha - nie dam sobie g³owy uci±æ, ale wydaje mi siê, ¿e w temacie o stroju ruskim) wydaje siê byæ w tym ¶wietle trochê nietrafione. Po co drogi materia³ chowaæ pod tañszym? S± jakie¶ znaleziska podszytych czê¶ci ubioru?
Je¿eli wierzyæ cytatowi powy¿ej, w stroju mo¿nych nale¿a³oby tkaniny we³niane, sukno czy skórê okrywaæ poszyciem z jedwabiu.
Podszycie czy poszycie? Oto jest pytanie. icon_wink.gif
Pozdrawiam
Drogomir
Pawe³ Lipnicki
Szczerze mówi±c o jedwabiu jako podszewce w ¶redniowieczu nie czyta³em nigdzie - raczej , jak s³usznie uwa¿asz, by³oby to bez sensu. Cytat dotyczy raczej podbijania futrami p³aszczy z dro¿szych materia³ów, i to z dodatkiem 'z³otych frêdzli" , haftu itp. Proceder podbicia futrzanego utrzyma siê u nas zreszt± a¿ do XVIII wieku, tak wiêc wygl±da na d³ugotrwa³± "modê".
wszebor
Z cytatu wynika, ¿e nie noszono sukien we³nianych i lnianych. Pozostaje wiêc jedwab. W bizancjum bawe³na tak droga, ¿e nie ma sensu jej uwzglêdniaæ. Co jeszcze?
Jedwab jest materia³em, który nie daje du¿o ciep³a - dlatego podszywali futrem. I tu moje pytanie - czy udokumentowane jest gdzie¶ podszywanie jedwabiu we³n±?
I nasuwa mi siê drugie pytanie: Nie u¿ywali we³ny wcale, czy nie u¿ywali jej tylko przy strojach paradnych?
Smokomir
CYTAT(wszebor)
Z cytatu wynika, ¿e nie noszono sukien we³nianych i lnianych. Pozostaje wiêc jedwab.

Zastanawiam siê jeszcze nad powy¿szym stwierdzeniem. Co prawda tekst Galla brzmi w tym miejscu do¶æ wiarygodnie, ale jednak wiadomo o przesadzonych kawa³kach. ¯eby nie i¶æ daleko - zaraz po tym cytacie:
CYTAT(Gall Anonim)
Z³oto bowiem za jego czasów tak by³o w powszechnym posiadaniu u wszystkich, jak dzi¶ srebro, srebro za¶ by³o tanie jak s³oma

I co z tymi jedwabiami? Kto¶ ma jakie¶ inne ¼ród³a?
enid
Je¿eli Szanowny Gall nie przesadza (a pewnie przesadza tongue.gif ) to gdzie¶ na naszych terenach znajduj± siê -
jeszcze nieodkryte- kopalnie z³ota, oraz niezwykle bogate pochówki w³adców i moznow³adców z tamtego okresu.
Pochlebiam sobie , ¿e wiem trochê o archeologii tamtego okresu, nawet o najnowszych wykopkach - niestety, NIGDZIE jeszcze nie spotka³am siê z NAPRAWDÊ BOGATYM pochówkiem (mówiê o naczyniach, misach, klejnotach ze szczerego z³ota itp.) Porównuj±c np. ze znaleziskami brytyjskimi, nasze zawieraja ¶ladowe ilo¶ci z³ota dunno.gif niestety face4.gif . Chyba , ¿e ca³a kasa sz³a w JEDWABIE... icon_rolleyes.gif
Ale to raczej malo prawdopodobne.
Niemniej - bardzo dobrze sie czyta Galla, opisuj±cego egipski wrêcz przepych dworu Boleslawa icon_wink.gif
Smokomir
Ca³y czas siê uczê. icon_wink.gif
Do¶æ niedawno, w my¶l wypowiedzianego przez niejakiego Sokratesa zdania, stwierdzi³em, ¿e nic nie wiem. Polacy maj± dziwn± w³a¶ciwo¶æ, dziêki której wszystkie zas³yszane i wydedukowane gdybania s± zamianiane na zdania twierdz±ce i jedynie s³uszne. Szczególnie jak siê rozmawia na wyjazdach. I przez to wyobra¿enie o tamtych czasach jest do¶æ mgliste. Dzia³am wiêc tak jakbym zaczyna³ od wiedzy zerowej (co niewiele siê mija z prawd± icon_wink.gif )
CYTAT(enid)
Pochlebiam sobie , ¿e wiem trochê o archeologii tamtego okresu, nawet o najnowszych wykopkach - niestety, NIGDZIE jeszcze nie spotka³am siê z NAPRAWDÊ BOGATYM pochówkiem (mówiê o naczyniach, misach, klejnotach ze szczerego z³ota itp.) (...) nasze zawieraja ¶ladowe ilo¶ci z³ota  niestety  . Chyba , ¿e ca³a kasa sz³a w JEDWABIE...

Ja niestety mam do¶æ okrojony dostêp do wiadomo¶ci archeologicznych, szczególnie tych nowszych. Na razie kompletujê literaturê i zaczynam od starszych pozycji icon_wink.gif. Dziêkuê Ci, Enid, za informacje smile.gif .
Tylko jak to jest w Polsce z tymi pochówkami? S³owianie na terenach polskich chowali zmar³ych z ich dobytkiem? I ile w rzeczywisto¶ci wykopano tkanin jedwabnych (procentowo)? Ja mam co¶ takiego: "Przedmiotem ówczesnego handlu by³y zapewne bogate, nie znane w Polsce tkaniny, jak jedwab, adamaszki, drogie, cienkie sukna tip. ¦wiadcz± o tym pozosta³o¶ci jedwabnych tkanin, znajdowane w wykopaliskach." z "Historii kultury materialnej Polski.
Fakt - znalezisk tkanin jedwabnych by³o ma³o, ale ludzie zamo¿ni s± tylko ma³ym procentem spo³eczeñstwa. A wed³ug mojego stanu wiedzy, tkanin generalnie niedu¿o siê zachowa³o.
Czekam na dalsze informacje Chêtnie dam siê wyprowadziæ z b³êdu icon_wink.gif.
Pozdrawiam
Drogomir
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.