Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Stroje dzieciêce.
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Inne ubiory renesansowe i barokowe
Martuszka
Jakie stroje dzieciêce mo¿ecie poleciæ dla niemowlaka i dziecka w wieku szkolnoprzedszkolnym (5-6)?
Tak sobie pomy¶la³am, ¿e ma³ej dziewczynki raczej w gorset nie ubiorê wiêc zastanawiam siê co by tu wykombinowaæ... Niestety moje m±dre ksi±¿ki milcz± uparcie na temat dzieci....

Ps. Chodzi mi o polskie stroje dzieciêce.
Krzysztof
dziec ubierano w tzw sukienki dzieciece - ch³opców i dziewczynki jednako nastepnie w pomniejszone stroje doros³ych (w³a¶nie w wieku 4-5 lat) i nosi³y dziewczynkii suknie skopiowane z ubioru matek a mali ch³opcy paradowali w ¿upanikach, delijkach i czamarkach
igorusis
Ja sie podpinam pod temat, zabawe w XVII wiek dopiero co zaczynam a w kwietniu spodziewam sie malej dziewuszki. Jak to jest z dzidziami na takich wyjazdach, musze zaopatrzyc sie w jakies skory zwierzece do kolyski itp.? No i jakie ciuszki, od jakiego wieku zabieracie swoje pociechy na wyjazdy.
czekam na rady tych ktorzy ze swoimi pociechami jezdza na imprezy XVII wieczne.
Pawe³ Lipnicki
Miej lito¶æ dla swojej ma³ej Dziewuszki... icon_wink.gif
Je¿eli zabierzesz J± na XVII -wieczn± imprezê, raczej odpu¶æ Jej historyczno¶æ stroju...
Dzieci do lat trzech maj± dyspensê od "mroczno¶ci" icon_rolleyes.gif
W innym razie bêdziesz musia³ J± zawijaæ w bardzo niezdrowe i niewygodne powijaki,itp.
Jako ¼ród³a popularno-naukowe mo¿na poczytaæ seriê "A to Polska w³a¶nie" - tam jest sporo ciekawostek,
o modzie dzieciêciej i diecie niemowl±t równie¿.
igorusis
Dzieki

Kurcze wyszedlem na jakiegos oszoloma, crazy.gif ktory chce dziecko karmic surowym miesem od malenkosci, zeby mialo krzepe i zawijac w skorki krolicze zamiast pampersow, zeby bylo historycznie icon_redface.gif

To bedzie moje pierwsze malenstwo i tak ogolnie malo jeszcze wiem o dzieciach, a tym bardziej o dzieciach na takich imprezach, dlatego chcialem zasiegnac rad ludzi, ktorzy zabieraja maluchy na imprezy hist.

Pozdrowionka

P.S.

A "A to Polska w³a¶nie" poczytam jak zdobede gdzies.
Ania ¯uk
Micha¶ Rejf jako¶ zawsze mia³ strój, od urodzenia i wcale nie powijaki. Zapytaj Tomka, pewnie nie oddadz± ciuszków, bo bêd± im znowu potrzebne ale na pewno co¶ podpowiedz±.
Vislav
Witam

Temat dziecka by³ ju¿ raz poruszany (zreszt± jeden i drugi otwarty przez Martuszkê face4.gif ) . Proponujê poczytaæ aby nie powielaæ dyskusji : W co ubraæ dzieciaka?.

pozdrowienia
Tomasz Rejf
Witajcie
polecam przej¿eæ galerie dawnych obrazów tam jest sporo ciekawych informacji smile.gif.
tu jest pare dzieci i jeszcze pare innych ciekawostek naprzyk³±d lampka.

a tearz dwuletni ch³opiec:

rodzina oko³o 1618-1620:

grupka dzieci:

majêtna rodzina:

nie ka¿demu siê dobrze powodzi³o:

na luzie:

i zupe³ny luz:

jak dziecko przeszkadza w pracy

polskie przyk³ady pode¶le pó¼niej
Tomasz Rejf
i jeszcze maleñstwo
Tomasz Rejf
takiej szko³y to jeszcze nie widzia³em smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.