Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: profil
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
pamper18
podajciew link do jakiego¶ ciekawego profilu ³uku
krazownik
mówi±c ciekawy okre¶l interesuj±cy Ciê okres i miejsce lub chocia¿ kulturê (zachód Europy, wschód czy Azja Mniejsza np) bo bez tego mo¿naby wymieniaæ i wymieniaæ...
P.S. wpisz w google.gif termin "³uk" w zak³adce grafika to na 100% co¶ Ci wyskoczy...
pamper18
no nie wiedzia³em dzienki za cynk czy my¶lisdz rzejestem arz takim debilem rzeby tego wcze¶niej ie sprubowaæ??
anger.gif
Mieczys³aw
pamper18 a z k±d on to mia³ wiedziec ze ty tak juz sprawdza³e¶?? poprostu poszukaj na zagranicznych stronach te¿ read.gif
pamper18
wle to hyba logiczne rze najpierw szukam w nacie na w³asnom renke a jak nic nie znajde to wtedy dopieroinnyh o pomoc prosze nie??
AniaT
CYTAT(pamper18)
wle to hyba logiczne rze najpierw szukam w nacie na w³asnom renke a jak nic nie znajde to wtedy dopieroinnyh o pomoc prosze nie??

Jest wiele mo¿liwo¶ci szukania, a jak zawodz± google www to s± jeszcze grupy dyskusyjne, n których te¿ mo¿na wiele informacji znale¼æ i nie denerwuj siê tak, ajk ludzie chc± ci pomóc. To by³o po pierwsze, a po drugie to w internecie prowadzona akcja "BYKOM STOP" http://www.bykom-stop.avx.pl/ mo¿e by¶ tam zajrza³, bo robienie b³êdów w wyrazach tak czêsto u¿ywanych jak "chyba" i "¿e" to ju¿ jest tragedia. Rozumiem, ¿e kto¶ mo¿e posiadaæ wszystkie papierki na dysfunkcje, ale to go nei upowa¿nia do robienia b³êdów, przecie¿ w komputerze sa programy do sprawdzania pisowni i warto byloby z nich korzystaæ to tak w ramach off-topic'u. Pozdrawiam
synek
przepraszam, ¿e siê wtr±cam ale to w jaki sposób ten cz³owiek prosi o informacje jest poprostu dobijaj±cy. W zasadzie to nie prosi a rz±da

CYTAT
podajcie link do jakiego¶ ciekawego profilu ³uku

Jeszcze robi tyle b³êdów ¿e jest to a¿ ciê¿kie do czytania. Ja bym proponowa³ zaj¿ec do s³ownika read.gif przed wys³aniem czegokolwiek, albo pro¶ciej wkleic do worda. To naprawde nie wymaga wielu czynno¶ci i nie zajmie Ci a¿ tyle czasu.

I nie denerwój siê tak my naprawde chcemy Ci pomóc.

Pozdrawiam
SYNEK smile.gif
Malkolm
eeeh masz

Link 1
Link 2
Link 3

starczy na poczatek...
lupusrex
Witam.!!!

Jestem u¿ydkownikiem forum od jakiego¶ czasu. Jedna dzi¶ pisz±c tego posta jestem poprostu zarzenowany i zdegustowany. Wiem ¿e najprawdopodbniej zostanie on zaraz usuniêty przez administratora choæ mo¿e oka¿e sie wyrozumia³o¶ci± i zrozumie ¿e to apel o rozs±dek w opiniach

Jestem "naznaczony skaz± dyosrtografii" tak wiêc czuje sie nie jako upowa¿niony do zabrania g³osu i wywo³any do tablicy.

Nie neguje te¿, i¿ pamper pownien bardziej staraæ siê, aby pisaæ czytelnie i poprawnie.

[center:e5c74603ba]TAK TO PRAWDA.

Lecz....

Drodzy frehowicze, forum to prawdziwa skarbnica wiedzy historycznej, jednak czasem nale¿y próbowaæ poznaæ te¿ inne dziedziny nauki. Na w³asnej skórze przekonuje siê jakie s± opinie na temat zaburzeñ typu "dys". Mam to na codzieñ, codziennie te¿ staram siê æwiczyæ sw± pisowniê robiê to od 15 lat od kiedy stwierdzono i¿ mam ten problem. Mimo to nie uwa¿am siê za "eksperta". Nie uwa¿am pomimo to , ¿e dane mi by³o pracowaæ z osobami które maj± podobne zaburzenie jak ja.

Dlaczego nie uwa¿am siê za eksperta? otó¿ dlatego ¿e tak naprawde to na temat tych poblemów do tej pory niewiele sie wie. Problem badaj± psychologowie, psychofiziologowie, neurolodzy. Zdania s± podzielone, co do przyczyn i sposobów „leczenia”. Co gorsza w samych kr±gach osób zawodowo zajmuj±cych siê tym zjawiskiem osobiste amimozje wp³ywaj± na opinie o nim .

Dlatego te¿ prywatnie irytuj± mnie obiegowe opinie, autorytywnie wyg³aszane s³owa na ten temat. Nie bronie tu pampera - odrazu zaznaczam - jednak wzywam o zorientowanie siê w temacie, je¶li co¶ piszecie niech to bêdzie mia³o pod³o¿e w faktach i bêdzie efektem nabytej wiedzy.

Makrela, je¶li dla Ciebie tragedi± jest b³±d w s³owie „¿e”, to jest dla mnie widocznym znakiem i¿ dysortografia to dla ciebie tylko s³owo bez tre¶ci . Nie znasz ¿±dz±cych ni± „praw” osoba z dysorotografi± potrafi napisaæ ko³o siebie „¿e” i „rze” i niestety dla niej wzrokowo bêdzie to to samo.

Synek doradzanie dysortografowowi zagl±danie do s³ownika jest poprostu niedorzeczne dlaczego?? Odsy³am do tak czêsto rekamowanego tu google.
Choæ to te¿ z³y pomys³ bo na nietórych witrynach widneje taki stek bzdur na ten temat ¿e mózg sie lasuje

Co do worda....s± s³owa które brzmi± identycznie a ich pisownia tylko wskazuje na cel patrz „mo¿e i morze”. Dlaczego to pisze? - sam tych metod u¿ywam i niestety mam czasem dylemat.

Sk±d moje zdegustowanie i zarzenowanie? Mianowicie st±d ¿e dziwna manera „wiem bo s³ysza³em” panuje w¶ród nas na codzieñ. Co krok slysze , ¿e teraz „modne” jest zas³ananie sie ¶wistkiem o dysleksi lub innej dys. Kto¶ kto to mówi tak naprawde nie zdaje sobie sprawy jak naprawde ten „¶wistek” siê uzyskuje. Oczywi¶cie jak w ka¿dej swerze ¿ycia i tu tak¿e zda¿aj± sie patologie jedak wiêkszo¶æ tych osób ma problem z którym ju¿ umrze.

Czuje te¿ niesmak, bowiem wszed³em na proponowany link. Nie wiem czy kto¶ czu³ by siê cywilnie zdolny do przeslania takiej adnotacji np tak literacko twórczej osobie jak
Jan Christan Andersen, politykowi takiemu jak Winston Churchill a mo¿e Leonardo da Vinci ( do¶æ ¿e dysortograf to najprawdopodobnej homoseksualista. )...tak te osoby w³a¶nie cierpia³y na takie zaburzenia. A z Polaków? Jacek Kuroñ który mia³ odwagê siê do tego publicznie .przyznaæ.

To forum ma swój regulamin, osobi¶cie staram siê nie kalaæ oczu jêzykowych purystów b³êdami, dlatego te¿ po¶wiêcam du¿o czasu temu by pisaæ w sposób czytelny i prawid³owy. Stosujê siê do niego w stopniu na jaki mi moja „zesputa” natura dysorotografa pozwla wykazuje w ten sposób szacunek wobec czytaj±cych.

Jednak jest tam te¿ mowa by pisaæ w sposób nie obra¿aj±cy innych, stosujê siê do tej zasady, w my¶l traktuj innych tak jak chcesz byæ traktowany. I dlatego prezentowanie linków tego typu jak http://www.bykom-stop.avx.pl/ w sytuaciach w których jawnie widaæ niezrozumienie wobec zjawiska tego zaburzenia jest dla mnie nie na miejscu.. Nie taki cel by³ tej stony.

Niechcê jednocze¶nie by powy¿ej wymienone osoby poczu³y siê ura¿one, nie mam pretensji - niewiedza w danym temacie nie jest czym¶ z³ym i rozumiem to Jednak¿e
z zjawiskiem niezrozumienia i pewnej dozy z³o¶liwo¶ci niestety spodka³em siê tu ju¿ kilkakrotnie
Na innych forach dzieje sie to za cichym przyzwoleniem administratorów. wierze w ¶wiat³o¶æ opiekunów naszego forum i apeluje o zdroworozs±dkowe podej¶cie do takich spraw a nie propagowanie bicia piany nad ka¿dym bykiem

Pozdrawiam i ¿ycze Weso³ych Swiat

ps W³a¶nie siad³ mi s³ownik w Wordzie wiêc przepraszam za b³êdy które siê napewno pojawi³y

apeluje te¿ do administratora o przychylne spoj¿enie na post, uczymy siê tu od siebie nawzajem - mo¿e nauczmy siê rozumieæ innych.
synek
hej smile.gif

ja poprostu zareagowa³em tak jak mój nauczyciel w podstawówce, gdy rzekomo wykryto u mnie dysleksje (te¿ robi³em b³êdy typu rze) i mi to pomog³o. To odno¶nie s³ownika, a dodatkowo czyta³em ksi±¿ki czego kolega raczej nie lubi

CYTAT
A je¶li hodzi o czytanie to z ksionrzek nie lektur czyta³em tylko Boskom komedie dantego Maincampf ¼rud³em rzycia jest rzycie(filozofia buddyjska) i hobbita nie lubie czytaæ i tego nie kryje jankowskiego przeczyta³em ...
(cytat z innego tematu gdzie ten pan siê wypowiada³)

Wcze¶niej siê nie wypowiada³em bo wierzy³em w to co pisze je¿eli chodzi o jego u³omno¶c (dysleksje), ale ton wypowiedzi tego pana jest chyba nie taki jak powinien je¿eli chce uzyskac jakie¶ infornacje.

Pozdrawiam
SYNEK

ps przepraszam za brak literek "ci" klawiatura mi pad³a i akurat ta literka nie chce siê wpiasac. szczerba.gif
pamper18
dzienkuje za profile ale nie dok³adnie o to mi hodzxi³o . mialem na y¶li rysunki tehniczne profli z wymiarami i tp
smile.gif .A jae¶li hodzi o ton.... to jak morzesz znale¼æ ton w tek¶cie pisanym??a pisze w ten sposub(hodzi o rzekomy ton:))rzeby karzdy wiedzia³ o co mi hodzi je¶li kto¶ poczu³ sie urarzony to sory
Sier¶ciak
Czy móg³by¶ sprecyzowaæ o jaki profil Ci chodzi?
I jezeli tak, to z której strony patrz±c, czy od strony brzu¶ca czy z boku czy te¿ o przekrój ³uku w konkretnym miejscu. I o jakiego typu ³uk chodzi , refleks, d³ugi? Je¿li jest jak wy¿ej w cytacie, czyta³e¶ Jankowskiego, to na koñcu tej¿e ksi±¿ki powiniene¶ znale¼æ profile ³uku d³ugiego, p³askiego i piramidalnego. Powiedz ludziom wiêcej to bêdzie im ³atwiej Ci pomóc, jak wiadomo o co chodzi to omija siê takie problemy jak wy¿ej.

pozdrawiam Piotrek
Malkolm
ehh mam do¶æ niewiem czy to legalne ale masz tu 3 zdjecia techniczne ³uków, wykorzystaj je odpowiednio, jesli nie inwestycja sie powinna zwrócic - mowa tu o 20z³ w³o¿one w ksi±rzke J.Jankowskiego.

Link 1
Link 2
Link 3

powinno wystarczyæ.
pamper18
tylko w rzadnej ksiengarni w katowicah nie moge znale¶æ jankowskiego:( a w wersji komputerowej mia³em kilka braków.A je¶li hodzi o rodzaj profili to hodzi mi o takie na kturyh spom widoczne wszystkie wymiary potrzebne do wykonania owego ³uku.a typ ³uhu hmmmm. hyba nie zaszkodzi nikomu je¶li bendzie tu sie dawaæ linki do wszystkih typów wtedy karzdy bendzie mug³ wybraæ co¶ dla siebie icon_wink.gif
Malkolm
Jest choæby w pentagonie nie maja w, galbotce ale zapytaj której¶ ze sprzedawczyñ.

Poza tym nie wrzucê Ci ca³ej ksi±¿ki, bo kto¶ siê bardzo natrudi³ ¿eby j± napisaæ. Kto¶ j± kiedy¶ udostêpnia³ w ca³o¶ci, popytaj w antykwariatach widza³em leksykon broni sredniowiecznej i w³±snie D£¦. I radzê Ci zacz±æ od ³uków d³ugich tudzie¿ p³askich, nie bierz siê za reflexy. Albo zacznij najlepiej od bambusa (mo¿esz dostaæ w castoramie za 10-20z³ za tykê) ³atwo z niego zrobiæ longbowa.
pamper18
wiem ale dzienki za rade z tego co wiem(alemoge sie myliæ) wienkszo¶æ refle¼ów to ³uki kompozytowe za dyrzo roboty a ja hyba na co¶ takiego zama³o jeszcze umia³ bym.(znów hyba jenzyk polski okaleczy³em ale nie wiem jak to inaczej ujoñæ)
Sier¶ciak
Na za³±czonych przez Malcolma skanach s± wymiary tylko jako¶æ obrazków jest trochê za s³aba ¿eby je odczytaæ, wyslij mi swojego maila na priv to ci prze¶lê trochê lepszej jako¶ci. Wymiary podane na tych rysunkach spokojnie pozwalaj± na wyobra¿enie sobie jak to ma wygladaæ.

pozdrawiam Piotrek
djdomin
CYTAT(£ucza¿ Malcolm)
Albo zacznij najlepiej od bambusa (mo¿esz dostaæ w castoramie za 10-20z³ za tykê) ³atwo z niego zrobiæ longbowa.

Mo¿esz zdradziæ - gdzie zosta³o to opisane - tj. robienie longbow z bambusa, takiego z marketu? Chêtnie bym sie pobawi³, ale jak siê do tego zabraæ?? Rozkroiæ tykê na pó³ czy jak?? Na moje maj± trochê za ma³± srednicê te tyczki...
lupusrex
Witam smile.gif

Nie longbow ale z bambusa, temat mi nie znany absolutnie ale mnie osobi¶cie zainteresowa³,

mo¿e tu minimum z minimum informacji, jak co¶ znajde wiêcej to wkleje

http://www.kougei.or.jp/english/crafts/070...07/d0707-4.html

pozdrawiam..

By nie mno¿yæ postów wklejam:

omówienie tematu

fora:

http://www.bamboocraft.net/forums/showthre...read.php?t=1465

http://p072.ezboard.com/ftraditionalarcher...picID=103.topic

bambusowe cu¶ devil.gif ( ja bym z tego ba³ sie strzelaæ )

http://www.bushcraftuk.com/content/article...&showarticle=65

schemacik japoñskiego yumi z omawianego materia³u

http://www.fightingarts.com/reading/article.php?id=393

i co¶ tradycyjnego bardziej:

http://residents.bowhunting.net/sticknstri...ring/hbbb1.html
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.