Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Pies, kot,... ] Zbroje dla malych czworonogow
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Zwierzêta
Cormalek
Witam!
Juz jakis czas temu trafilem na jedna zbroje, ale zlekcewazylem to znalezisko... No ale dzisiaj trafilem na drugie foto z takim zabytkiem i zainteresowalo mnie to :D

Zbroje te mialy byc uzywane w XVIw do polowan. taki jest komentarz do dwoch fotoskow na ktore trafilem...

http://www.freha.pl/download.php?id=3391
Zbroja pieska Karola V, pierwsza polowa XVIw

http://www.higgins.org/Research/Images/helmet.jpg
Zbroja ( chyba rekonstrukcja) dla pieska, tez do polowan, tez XVw.

Ale... no coz. Looknijcie ponizsze foto. Niestety wiekszosc tekstu nieczytelna, jednak Pisze jak byk: Cat armour. Niestety znalezione foto pochodzi ze strony ze zbiorem zabawnych fotosow, wiec jest zupelnie wyrwane z kontekstu.

http://www.freha.pl/download.php?id=8426

Moje pytanie wiec brzmi: WTF?!?!? Wiecie cos wiecej o tym zjawisku? Zlota zasada UTFG (google.gif) zawodzi w tej kwestii angsad.gif
Niby problem rozwiazany, ale... raz ze dla kota, dwa ze bardziej kompletne, trzy ze zupelnie inna stylistyka( tak pierwsza polowa XVw wieje). Wiec o co moze chodzic? angsad.gif
Rabiega
Zbroja kocia...to raczej ¿art smile.gif .
Moje kotki do¶wiadczaj± ciê¿kiego wkurrrwienia ju¿ w obró¿kach , w tak± konserwê to zamkn±æ by siê da³ raczej tylko Mruczek martwy...
Co do psich - tak¿e wspó³cze¶nie zak³ada siê psom ochraniacze na brzuch, tyle, ¿e skórzane - do ca³kowicie hardcorowych polowañ na dziki.
Ekscentryczny magnat móg³ wiêc swego ulubieñca i w ¿elazo zamykaæ. Kto bogatemu zabroni ?
Pozdrawiam.
Cormalek
No i ten folgowy ogonek...

Co dalej nie zmniejsza mojego zaciekawienia zjawiskiem :P
Piszesz ze stosuje sie ochrone brzucha i ze wystarczy skura. Po co wiec zakuwac czworonoga w tyle spowalniajacej stali, jesli go w dodatku nie ochroni? Bo tutaj chronione sa - grzbiet, czaszka i szyja. Brzuszek odsloniety. A nie sadze zeby to dziki nabraly przekonania ze lepiej w brzuch, bo na reszcie pewnie znowu pancerz... bum.gif

Wiec moze jednak wala i jednak paradne a nie uzytkowe? Czy ktos wie cos wiecej o tych wspolczesnych polowaniach?

A co do zbroji na kotka... skoro tak reaguja to faktycznie, wala (szczegolnie ze ten do tej zbroji musialby byc byczy, wiec i bronilby sie niezle :P )... crazy.gif

No ale jesli ktos sie i z tym spotkal to slucham uwaznie bigsmile2.gif
skorupa
Zbroje dla psów widujê codzieñ w parku pod domem w okresie pa¼dziernik - marzec bigsmile2.gif Czapraki i przeszywalnice dla ratlerków, pudelków i jamniczków mieni± siê w krzakach barwami (rodowymi?) Dominuje purpura...
chytrusek
te wszystkie "kolorowe" pieski musz± chyba pochodziæ ze Szkocji lub Irlandii..... A wracaj±c do opancerzenia psów, to mój mix dobermana z rotweilerem wola³by zgin±æ ni¿ daæ siê zakuæ w takie cuda!
Rabiega
Ot, ciekawostka.
Zbroja wiewiórcza ... hehehe.gif

Pozdrawiam
Rabiega
Mateusz z Grójca
CYTAT(Rabiega @ 10:01 31.12.2007) *
Ot, ciekawostka.
Zbroja wiewiórcza ... hehehe.gif

Pozdrawiam
Rabiega

lol2.gif niez³e mroki na tej stronce... Niew±tpliwie fachowiec... usmieszek_01.gif
M¶cibor
Po tym jak zobaczy³em t± zbrojê to siê nie zdziwiê jak bêd± mieæ tam pas cnoty hehehe.gif
Ragnar SW
Witam
mi najbardziej podoba³ siê pancerz psów z Pierwszej czê¶ci Conana - tych atakuj±cych wie¶ - tutaj link do strony gdzie jest kilka zdjêæ

http://www.williamsmith.org/deaddog.html

Zastanawia³o mnie czy nie zrobiæ któremu¶ z moich psiaków podobnego - pomys³ twórców tego filmu wydaje siê w miarê rzeczowy - zbroja sk³ada³a siê z skórzanego "naczó³ka" i 3 skórzanych p³atów - jeden chroni³ barki psa od góry, pozosta³e dwa zamocowane bardziej lu¼no chroni³y boki psa - wiem ¿e to fantasy, mrok i takie tam ale pomys³ wydaje mis ie rozs±dny - p³aty chroni³y psa akurat z kierunków, z których najprawdopodobniej wysz³oby uderzenie wojownika, daj±c mu szansê na zminimalizowania skutków pierwszego ciosu mieczem lub w³óczni±. Oczywi¶cie wykonanie by³oby mniej "kolczaste", mo¿liwe te¿ ¿e dla wygody psa podbite we³n± lub lnem

co sadzicie o takim pomy¶le?

ps czy jakie¶ ludy (do XII w) u¿ywa³y w boju psów w sposób planowany tzn. nie u¿ywaj±c w akcie desperacji kilku psów my¶liwskich. Z tego co siê orientuje czasem podejrzewano piktów o takie praktyki ale czy kto¶ jeszcze?
Borg
Sam sobie odpowiedzia³e¶...fantasy, mo¿e i rozs±dny ale bez potwierdzenia wiêc z³y smile.gif
Lecheor
Borgu, co powiesz na takie potwierdzenie ¼ród³owe?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
icon_mrgreen.gif
Borg
:D
Mia³em ¼ród³a dla zbrojnych kotów...teraz mam dla królików... no to moje zwierzaki (królik Teufel i kotka Yuki) przejd± na nowy poziom wojny o uczucia domowników :D
Co to jest jaki¶ romans o Aleksandrze?
Lecheor
Brewiarz Ma³gorzaty z Bar, Verdun, BM, ms. 107, fol. 137v (powst. miêdzy 1302-1305 r.)

Konwencja drôleries zbli¿ona do oksfordzkiego Aleksandra, ale warsztat inny.
Borg
Dziêki... jakby¶ mia³ wiêcej to ja chêtnie smile.gif
Fionn
Jak nic na przysz³y sezon trzeba sobie uszyæ strój królika;)

Jakby co to ja te¿ proszê o wiêcej
Lecheor
Kilka scenek z Roman de Renard (BNF, Ms fr. 1581) - tu oczywi¶cie g³ównie lisy, ale inne zwierz±tka te¿ siê pojawiaj±.

fol. 6v
fol.8v
fol. 43v

I dwie sceny my¶liwskie (Paris, Ste-Genevieve, ms. 143 , fol. 76v i 165r):
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Vlasta
Tutaj mo¿na zamówiæ egzemplarz dla swojego pupila.
Lecheor
Powsta³y ok. 1330 r. Macclesfield Psalter (Cambridge, Fitzwilliam Museum) - znakomite ¼ród³o do poznania ¿ycia codziennego królików (lepsze ni¿ proza Richarda Adamsa) oraz ich uzbrojenia.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik(fol. 7r)
I króliczy pogrzeb (fol. 11r)

Borg
rewelacyjne... a jeszcze pomêczê co¶ XIII wiecznego siê znajdzie?
Lecheor
Z XIII w. jest Renard z BNF. Dorzucam jeszcze dwa obrazki (17r, 29v):
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Z koñca XIII w. jest jeszcze pies, który zszed³ na psy (chyba, ¿e wcale nie zosta³ dziadem, tylko pielgrzymem):
BL, MS Harley 3487 fol. 142v

I jeszcze dwie miniatury z pocz±tku XIV w.

Oblê¿enie ma³piego zamku przez lisy (BL, Stowe 17 fol. 244r):
Pojedynek lisa z królikiem (BL, Yates Thompson 8 fol. 171r):
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.