Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Buty wysokie dla Warega
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Obuwie
Micha³ Bogaczewicz
Witam poszukujê wzorów butów wysokich z terenu Rusi lub Skandynawi, wykroje wzory opis historyczny, archeologiczny . Je¶li kto¶ mo¿e pomóc to bêdê wdziêczny.
kosa
http://slavia.internetdsl.pl/kram/zdjecia/butwys1.htm
to replika butów znalezionych w Nowogrodzie
svart
Z ca³ym szacunkiem dla rzemios³a M¶ciwoja - takie buty wykopali w Nowogrodzie Wielkim :
buty
a przynajmniej taki model uda³o mi sie znalezc.

pzdr
Dani³o
Bjorn Mopson
witam potrzebuje wykrojów butów wareskich na wczoraj prosze o szybkie odpowiedzi z góry dziêkuje
Mi¶ z Brochowa
O rany.
Przecie¿ ju¿ pisa³em (mo¿e nie do¶æ wyra¼nie) ¿e nie ma czego¶ takiego jak 'wareskie buty' , 'wareski he³m' i 'wareska moda'. 'Waresko¶æ' to zbyt szerokie pojêcie ( o ile jest to pojêcie w ogóle) ¿eby je dok³adnie zdefiniowaæ. Kogo chcewsz odtwarzaæ? Rusa, wikinga, koczownika ze stepu, najemnika w Konstantynopolu? Buty wysokie, niskie? A mo¿e ³apcie z ³yka? Zdecyduj siê, we¼ wykrój konkretnych butów dla danej kultury, i wio.
Jak ju¿ siê zdecydujesz, to daj znaæ, chêtnie pomogê w miarê mo¿liwo¶ci.
Albo popro¶ Sighrolfa devil.gif np. o buty dla ¶redniozamo¿nego woja z temu Paristrion (okoilce delty Dunaju) z 2 po³owy XIw. - kiedy¶ oferowa³ siê udzielaæ informacji o zbli¿onej dok³adno¶ci. On podobno wie wszystko o Bizancjum, ale nie chce siê tym z nikim podzieliæ, bo na jego obiecany album czekamy ju¿ na Freha ponad 3 miesi±ce...
Bjorn Mopson
no to w takim razie u¶wiadom mnie bo jestem nowy w tym zawodzie w jakich butkach biega³a gwardia wareska
Rabiega
CYTAT(Bjorn Mopson)
w jakich butkach biega³a gwardia wareska

A nie napisa³ tego Mi¶ powy¿ej ? Nie wyja¶ni³ ? Nie odwiód³ od nadmiernego upraszczania ?
Swarzyczaninie, pytaj z sensem anger.gif ., bo mi wstyd za D.W.D.D. face4.gif .
Trochê ikonografi i informacjii : Bizancjum

Pozdrawiam.
Mi¶ z Brochowa
O butach gwardii wareskiej ja osobiscie przynajniej nie wiem nic. Przypuszczam (ale to tylko moje przypuszczenia) ¿e jako gwardia pa³acowa imperatora najwoiêkszego imperium ¶redniowiecza mieli pewnie piêkne pedalskie greckie miêkkie skórkowe buciki (ale nie czarne ani czerwone, bo to by³ kolor cesarzy) a kiedy szli do boju to pewnie dostawali wieeelkie skórzano-filcowe kalosze do wybijania zêbów... Niestety z Bizancjum nie zachowa³o siê w zasadzie nic - a w ka¿dym razie niewiele - wiêc o konkretne znaleziska trudno. Na ikonografii widaæ takie ¶mieszne nutki do pó³ ³ydki, ale to mo¿e byæ licentia poetica.
Z drugie strony taki np. Manuskrypt Skylitzesa (datowany X-XIIIw, ja osobi¶cie stawiam na X) mówi wyra¼nie o tym, ¿e piechota w armii Bizancjum mia³a krótkie buty - tzn. wed³ug mnie nie d³u¿sze ni¿ do kostek, czyli klasyczny typowy wzór na wczesne klimaty.
Konnica pewnie mia³a d³u¿sze, a po co - polecam poje¼dziæ konno to siê oka¿e angshock.gif
Zreszt± koczownicy okolic Rusi regularnie biegali w takich w³a¶nie d³ugich botkach - zainteresowanym polecam gadkê z Nieczarem. Nieczar, czytasz nas?
Bjorn Mopson
dobra sorry ¿e ¿yje no to pytam dok³adnie wprost i du¿ymi literami CZY KTO¦ POSIADA WYKROJE WYSOKICH BUTÓW Z NOWOGRODU??
Mi¶ z Brochowa
Nie denerwuj siê tak :-) bo ci co¶ pêknie. Napisz od mnie na priv goffred@draconia.pl to Ci wy¶lê piêkn± kolekcjê butów ze Starej £adogi - mo¿e bez wykrojów, ale na szybko tylko tyle w znalaza³em przez 8 minut. A próbowa³e¶ sam szukaæ?
Rabiega
A na przywo³ywanej ju¿ na tym forum stronie Marca Carlsona masz mnóstwo wykrojów, m.in. perskich butów niemal identycznych ze znaleziskiem z Nowogrodu.
B.t.w. - a Nowogród to Bizancjum crazy.gif ?

Edit: w za³±czeniu ³adoskie znaleziska - przes³ane przez Misia.
Sighrolf
jest du¿o wykopalisk z Bliskiego Wschodu (np. ten- niestety razem z oble¶n± angielsk± interpretacj± http://web.missouri.edu/~tm104/boots/egypt_boot.jpg ), najcze¶ciej jednak (ze wzglêdu na klimat)
noszono sanda³y (ew. jak bylo zimno owijano stopy materia³em -we³n± i wtedy dopiero zak³adano sanda³y), lub wystepuj±ce czesto na przedstawieniach (mozaika Justyniana z Ravenny- stra¿ pa³acowa w³a¶nie am tam takie) bardzo niskie pó³buty.
D³ugie buty nosi³a konnica, najprawdopodobniej ten patent zosta³ przejêty (ok. VI w.) razem ze strzemionami od koczowników (chodzi tutaj o tkaie buty jak ma naprzyklad Bazyl II). Czerwony kolor butów by³ zarezerwowany dla Cesarza i ¶wiêtych (ale ¶wiêci je mieli tylko na przedstawieniach) chodiz³o tutaj prawdopodobnie o bycie namiestnikiem Boga- ale to p³ynna teza. Najczê¶ciej siê przyjmuje, ¿e najwy¿szy dowodca wojskowy nosi³ czerwone buciki (ale to za to daje pytanie po co je mieli ¶wiêci, nie wojskowi? Bo Demetriusza czy Micha³a wtedy mo¿na zrozumieæ).

Stra¿ pa³acowa w Cesarstwie miala raczej jakie¶ krótkie buty (co ³adnie widaæ na w.w. mozaice Justyniana), stra¿ zawsze byla ubrana w paradne, bia³e ubrania.
Waregowie natomiast nie byli tak do koñca stra¿± pa³acow±, by³y one albo podpiête pod Akolitów albo byli niezale¿nymi dru¿ynami które dostawa³y jaki¶ rozkaz i go wykonywa³y niezale¿nie (najbardziej znanym przykladem jest Harald Hadrada). Oddzia³y Akolitów nale¿a³y poprostu do przybocznych wojsk Cesarskich, dlatego siê mówi, ¿e naleza³y do stra¿y pa³acowej, chociaz oni mogli nigdy nie wej¶æ do palacu, przez co nie nosili paradnych ciuchów i nie mieli wymagañ co do stroju- dlatego wareg mo¿e sobie nosiæ buty swojej nacji- szweckie, ruskie czy co tam.

A w kronice Skylitzesa jest dziwny opis co do butów, jest ró¿nie interpretowany, ale generalnie najczêsciej jest opinia, ¿e noszono spodnie które nie mia³y dziur na stopy, tylko okrywa³y ca³e buty. Jest tez potwierdzenie na inne opinie, ¿e noszono g³ównie sanda³y (na wiêkszo¶ci przedstawiweñ- nie tylko ¿olnierzy- s± pokazywane sanda³y, które znalaz³em nawet w wykopkach z V wieku p.n.e.)
Dagr
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikCze¶æ! Mam pytanie co do wyskokich butów dla wikinga.Wysokie czyli takie jak te ktore ma pan po lewej:
albo takie jak na tej stronce:
http://hoth.amu.edu.pl/~bundes/html/

Czy takie butki mog³y by byæ?Czy raczej wysokie buty w¶ród wspó³czesnych wikingów to nieporzadany alement ubioru??? Bo oczywi¶cie jak sie komu¶ podobaj± to ma prawo nosiæ to co chce,ale czy lepiej mieæ niskie buty.Osobiscie bardziej podobaja mi sie wyzsze buty takie do piszczeli,chodzi mi o to ¿eby buty by³y tak do po³owy miedzy kolanem a stop±.Czy takie co¶ bedzie akceptowane czy raczej brane za tzn mrok???Z góry dzieki za pomoc.
Thyrvald
Hehehe zada³e¶ pytanie w którym poda³es linka do odpowiedzi.
Buty takie mroczne nie s±, tylko zale¿y jakiego "wikinga" chcesz odtwarzac.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.