Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sztuka staro¿ytnej Grecji
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Nantosvelta
Ka¿dy mniej wiêcej zna jakie¶ rze¼by greckie (co prawda prêdzej kopie rzymskie, ale chyba wierne)- s± mo¿na powiedzieæ doskona³e w proporcjach i "humanistyczne" a ja siê dowiedzia³am, ¿e grupa artystów (dzi¶ tzw.) tj. rze¼biarze, malarze, architekci byli uwa¿ani za kogo¶ gorszego od np. poety... byli przedstawicielami artes vulgares czyli sztuki prostackiej!! Nie dziwi to was?? W dodatku znamy imiona rze¼biarzy, wiêc chyba nie wstydzili siê swojej profesji???
Co o tym s±dzicie??
Prezes
1.skad te wie¶ci?
2.jaki jest wg. Ciebie cel tematu? jake informacje przydatne w reenactingu Ciê interesuj±,jakimi chcesz sie podzieliæ? czemu temat siê przys³u¿y?

je¶li jest to temat pogaduchowy...to moze lepiej mu bêdzie w karczmie..? face4.gif
Agata Witkowska
CYTAT(Nantosvelta)
(...) tj. rze¼biarze, malarze, architekci byli uwa¿ani za kogo¶ gorszego od np. poety... byli przedstawicielami artes vulgares czyli sztuki prostackiej!! Nie dziwi to was?? W dodatku znamy imiona rze¼biarzy, wiêc chyba nie wstydzili siê swojej profesji???
Co o tym s±dzicie??

Dzia³o sie tak dlatego, ¿e zawody te zwi±zane s± z prac± fizyczn±, zmêczeniem, brudem, potem etc. Podczas gdy taki poeta spoczywa³ sobie na sofie, popija³ winko i czeka³ a¿ przyjdzie natchnienie smile.gif
Wszystko, co wiaza³o siê z prac± fizyczn±, dla starozytnych by³o czym¶ gorszym, je¶li nie odra¿aj±cym - zostawiano je niewolnikom. Tymczasem taki rze¼biarz...Sama rozumiesz...A co do tego czy wstydzili siê swej profesji - dobrzy rze¼biarze czy malarze byli szanowani, st±d znamy ich imiona (Fidiasz, Apelles). Dzia³o siê tak przede wszystkim w Grecji, sztuka rzymska ( z wyjatkiem architektury) w stosuknu do greckiej jest ca³kowicie wtórna. Dzia³alno¶æ rzymskich artystów polega³a w zasadzie na kopiowaniu sztuki swoich wielkich poprzedników.
Je¶li chcesz cos poczytac na ten temat, to polecam: P. Skubiszewski, Wstêp do historii sztuki.
Pozdrawiam
Nantosvelta
Agato- mam za lekturê skubiszewskiego wiêc chc±c nie chc±c go przeczytam ;), a sk±d to wiem?? Có¿ studiuje historiê sztuki i czyta³am ró¿ne ksi±¿ki na temat ogólnie co to jest sztuka i jakie ma cele, zadania itp. wszyscy s± zgodni ¿e wg. staro¿ytnych i w ¶redniowieczu sztuki plastyczne by³y uwa¿ane za co¶ gorszego, to wiem, ¿e dlatego ¿e wi±za³o siê to z prac± fizyczn±, ale jako¶ nie mogê siê nadziwiæ patrz±c na rze¼by greckie, ¿e taki rze¼biarz by³ jak dzisiejszy robol dunno.gif crazy.gif
Agata Witkowska
O widzisz! A ja tez studiowa³am historie sztuki - tyle za juz skonczy³am jakis czas temu! Mogê Ci teraz szczerze powiedziec (tak miêdzy nami) ¿e ten Skubiszewski to wyj±tkowy nudziarz moro.gif
A co do przyczyn tej sytuacji - có¿...to chyba wykracza poza w±skie ramy tego forum. Z jednej strony mamy np. od Renesansu rozkwit sztuki i teorii estetycznych (g³ównie we W³oszech), z drugiej strony - by³o tak jak napisa³a¶, i to chyba do XVIII wieku, do momentu pojawienia sie akademickiego szkolnictwa w zakresie malarstwa. Malarze byli w lekcewa¿eniu przede wszystim na pó³noc od Alp, Durer tak opisa³ w jakim¶ liscie swoje wra¿enia z pobytu w Italii "Tutaj jestem panem, u nas - darmozjadem", i nie móg³ siê nadziwiæ ze na uczcie u weneckiego patrycjusza wszyscy mu siê nisko k³aniali.Có¿, chyba w tej ró¿nicy lezy przyczyna, ¿e W³osi s± narodem o tak ogromnych zas³ugach na polu kultury - zupe³nie nieporównywalnych z czyimikolwiek.
Pozdrawiam smile.gif
Nantosvelta
I tak do dzi¶, bo mnie teraz te¿ darmozjadem nazywaj± icon_rolleyes.gif
Piotr £uniewski
Powa¿nie? A jak to uzasadniaj±?
Nantosvelta
Nie uzasadniaj±, ale podejrzewam, ¿e dla nich praca w muzeum -siedzenie i nic nie robienie i dostawanie za to pieniêdzy to darmozjadanie dunno.gif
Tomasz Rejf
Rekonstrukcja Akropolu http://wiadomosci.onet.pl/4760,8,5,pokaz.html
Nantosvelta
A propos tego linka- niektóre komentarze by³y ¿a³osne... icon_rolleyes.gif
Agata Witkowska
Bo komentarze na Onecie zazwyczaj takie w³asnie s±. Ja bym sie nie przejmowa³a.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.