Postujê tutaj, bo w „Weso³ej XIII” nie mogê – nie mam uprawnieñ, a jest ju¿ za pó¼no, ¿eby sprawdzaæ o co chodzi. Jak kto¶ mo¿e to dokleiæ do w³a¶ciwego tematu to proszê bardzo.
Zabieram siê w³a¶nie do drugiego podej¶cia do he³mu z mask± twarzow±.
Poprzednim razem mia³ to byæ Lipowiec – wyszed³, tyle, ¿e za du¿y na moj± g³owê i dlatego robie drugie podej¶cie.
I tu siê zastanawiam nad jedn± rzecz±.
Analizuj±c dostêpne informacje , mo¿na szybko doj¶æ do wniosku, ¿e w interesuj±cym mnie przedziale czasowym i typie (zwanym zgrabnie torko-po³owieckim) znaleziono sporo, bo a¿ 5 masek. Przy czym wg informacji ze znanego wszystkim zainteresowanym rosyjskiego artyku³u wszystkie (Lipowiec, Kowali, Kubañ i Ukraina (¯ukowa)) z wyj±tkiem jednej (Chersones) by³y znalezione z he³mami. A tak naprawdê to we wszystkich materia³ach pojawiaj± siê rysunki lub zdjêcia tylko 2 he³mów – Kowali i Lipowiec. I s± to akurat he³my bardzo, bardzo do siebie podobne. Co wiêcej autor artyku³u, za Kirpicznikowem twierdzi, ¿e pozosta³e he³my by³y tego samego typu (czterograniaste, z wyciêciem dla twarzy i ze szpicem - dla mocowania maski w podniesionej pozycji (?!)). Je¶li to prawda, to musia³ byæ to do¶æ popularny he³m – skoro znaleziono „a¿ tyle” niemal identycznych okazów. Tyle, ¿e ja nie widzia³em innych z wyj±tkiem dwóch ju¿ wy¿ej wspomnianych.
Czas na pytania:
- czy na Wasz± wiedzê he³my maskowe w interesuj±cym nas regionie (po³udniowa Ukraina i okolice) i czasie (XII-XIII) mia³y, mog³y mieæ inne kszta³ty ni¿ te dwa znane? Nieczar nazwa³ swój he³m (je¶li dobrze pamiêtam) „wariacj± ruskiego he³mu z mask± twarzow± w typie turecko-po³owieckim”. Odbiega on nieco do typu Kovali-Lipowiec. Czy to tylko wariacja (wzglêdy estetyczne?) czy mo¿e poparta jakim¶ materia³em ¼ród³owym? Czy w grê mog± te¿ wchodziæ inne rodzaje he³mów, np. bardziej ruskie w wyrazie (mniejsze, p³ytsze i b. sferyczno-koniczne, ob³e)?
- sprawa mocowania maski do he³mu – autor artyku³u sugeruje w przypadku Lipowca mo¿liwe przytwierdzenie jej na sta³e. Pytanie czy w grê wchodzi jedynie patent Nieczara i Schaba (ewentualnie w wersji odwróconej, tj. „klamra” na he³mie,, „hak” na masce) czy te¿ jak sugeruje Wasin mo¿liwy jest „zwyk³y” zawias? Nie wiem jak Nieczar, ale Schab skar¿y³ siê trochê na funkcjonalno¶æ zastosowanego rozwi±zania.
Nieczar zasugerowa³ – „sam wymodzilem troche teori ,glownie jesli chodzi o geneze i niektore detale funkcjonalno-konstrukcyjne” ale obwarowa³ to zastrze¿eniem „jednakze moge sie tym podzielic tylko z kims kto naprawde czuje "magie" tych helmow (Schabik wie co mam na mysli) a nie ,ze ktos chce miec twarzowke ,bo fajna jest...a pojecia nie ma o Polowcach ,Kara Kalpakach i reszcie stepuj±cych”
Schabie, czy mo¿esz zdradziæ co Nieczar ma na my¶li? Chyba nie egzamin z historii? Mam nadziejê, ¿e nie zostanê zaklasyfikowany jako „niedzielny” stepowiec, ju¿ parê lat w tym „ryjê”, jakkolwiek bez fajerwerków. Schab ¶wiadkiem mojego w³a¶ciwego prowadzenia siê.
Pytam, bo jak mówi³em jestem w przededniu decyzji o drugim podej¶ciu, typ he³mu wci±¿ podoba mi siê bardzo, jak i ca³o¶æ postaci i tematu, ale gdyby istnia³a mo¿liwo¶æ delikatnego zró¿nicowania go w stosunku do istniej±cych ju¿ u nas rekonstrukcji to nie by³oby ¼le. Chocia¿ z historycznego punktu widzenia znaleziska potwierdzaj± istnienie „wielu” prawie identycznych he³mów tego typu.
Gdyby kto¶ mia³ jakie¶ uwagi w tej mierze to by³bym zobowi±zanym, ko³o 3-4 stycznia zaczynam kolejny proces produkcyjny wiêc czasu nie jest zbyt du¿o.
Pozdrawiam,
Damian