Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: P³asko¶æ tarcz migda³owych
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Lotharion
Z tego co wyczyta³em na forum, to p³asko¶æ ta jest historyczna.
Mam tylko takie pytanie, czy s± waszym zdaniem jakiekolwiek powody przemawiaj±ce za tym ¿eby nie gi±æ tarcz migda³owych(ale tak¿e tych wczesnych trójk±tnych)??
Bo je¿eli jest to kwestia tylko prymitywno¶ci, tzn. niegiêta tarcza jest bardziej prymitywna od giêtej...to jestem prymitywny...
Ale mam np. wra¿enie, ¿e tarcze z 3 sklejek giêtch 4mm, s± s³absze od jednej p³askiej 12mm...co o tym my¶licie??
Razoslaw
Jak chcesz byæ historyczny, to u¿ywaj cieñszych tarcz...
Zamiast 3-ciej sklejki 4mm dodaj wiêcej warsw p³ótna/skóry

Co do wyczytywania m±dro¶ci na forach, to ja wyczyta³em, ¿e migda³y u¿ywane by³y tylko przez jazdê, co wydaje mi sie dosyæ logicznym rozumowaniem. Jak nie masz konia, zrób sobie jajo anie "³ezkê".
edit: pisa³em to dawno - juz mi siê to nie wydaje takie logiczne)

Z drugiej strony na tkaninie z Bayeux tarczownicy stoj± w³a¶nie z "migda³ami"... ale owali mo¿esz bezpiecznie u¿ywaæ przez niemal ca³e ¶rednowiecze.
DYSZEL
Pozwolê sobie dodaæ co¶ o m±dro¶ciach wyczytywanych na forach.
Skoro tylko jazda mia³a byæ wyposa¿ona w tarcze migda³owe to po jak± cholerê ci biedni piechociñcy tachaj± z sob± te ³eski (Tu mo¿na podaæ chocia¿ by t± nieszczêsn± tkaninê z Bayeux, która od wielu, wielu lat jest powodem sporów o najmniejsze pierdo³y smile.gif ).
Ale zamieszczê sprostowanie by nie pozostawiaæ mojego wywodu otwartego. Ci piechurzy maj± tarcze migda³owe ze wzglêdu na to i¿ ¶wietnie chroni³y przed strza³ami i ³atwo mo¿na siê by³o za nimi schowaæ. Oni po prostu kochali te tarcze podczas oblê¿eñ. Z tego co wiadomo w tamtych czasach nie znano jeszcze zbytnio na zachodzie popularnych u nas pawê¿y, które tak¿e chêtnie stosowa³a piechota, a jak wiadomo zosta³y pocz±tkowo zaprojektowane dla jazdy (to chyba najlepsze porównanie tego ¿e wschód i zachód mia³ podobn± my¶l techniczn±).
My¶lê ¿e moja argumentacja jest dobra, ale je¶li pope³ni³em jaki¶ b³±d czy macie odmienne zdanie to piszcie bo jestem cz³owiekiem, a cz³owiek jest omylny icon_wink.gif

Pozdrawiam
Berek
CYTAT
Z tego co wiadomo w tamtych czasach nie znano jeszcze zbytnio na zachodzie popularnych u nas pawê¿y

Hej jak wygl±da³a popularna u nas pawê¿ ??
DYSZEL
Je¶li nie wiesz to tu za³±czê rycinê by¶ siê dowiedzia³.
Co prawda jest datowany pó¼niej od migda³owych tarcz, ale jego koncepcja by³a podobna.

Pozdrawiam
Halfgar
CYTAT(DYSZEL)
Je¶li nie wiesz to tu za³±czê rycinê by¶ siê dowiedzia³.  
Co prawda jest datowany pó¼niej od migda³owych tarcz, ale jego koncepcja by³a podobna.

Pozdrawiam

Rysunek fajny, ale jakie to ¼ród³o?? Jak datowany, gdzie znaleziono ... to co zamie¶ci³e¶ nie jest ¿adnym dowodem
jasmin
1. Woooo Dyszel, to zes ladnie zajechal) Ta pawez tutaj jest ciuuutke pozniejsza niz to o co pytasz, czyli tarcze migdalowate, lezki ... ktore sie kojarza raczej z okresem X wieku nie zas jak ta pawez z XV.
2. I migdaly i lezki w pewnym okresie czasu byly stosowane i przez jazde i przez piechote? czemu? gdyz czesto jazde spieszano ... wlasnie masz to na tkaninie/oponie.

Pozatym genealogia bodajze pawezy wskazanej przez ciebie wskazuje na Litwinow/baltow jako jej pierwotne pochodzenie, nastepnie przejete przez Krzyzakow a potem rozsiane i modyfikowane juz po europie - ze szczegolna wariacja pawezy takiej wielkiej, zza ktorej sie strzelalo w trakcie i oblezen i bitew a kolo, ktory ja nosil, dostawal podwojna stawke wynagrodzenia (bo co drugi paweznik ginal ...).
co do tej genealogi, to jakies madre glowy stad maja zrodla. bynajmniej temat ten byl dyskutowany bankowo.
Razoslaw
CYTAT
ktore sie kojarza raczej z okresem X wieku

Otó¿ to. Koja¿±. Ale nie wiadomo, ¿eby u¿ywano ich przed wiekiem XI.
jasmin
Co do kojarzenia: cos tam jest o bizancjum, troche linkow i scanow ciekawych;

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=62...b57403e247517f4

I w zwiazku z linkiem powyzej oba tematy mozna powiazac w jeden ...
Goslaw
A czy p³aski ¶ciêty migda³ (tarcza pó¼nonormandzka) z XIIIw. mocno gryzie siê z histori±?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.