Witam.
Mo¿e tu kto¶ mi odpowie jak nazywa siê to urz±dzenie.
Tak na ch³opski rozum to zastosowanie mo¿e byæ nader zabawne.
To raczej nie s± ¶redniwieczne rycinki, wiêc i owo urz±dzenie mo¿e byæ romantyczn± wariacj± na temat m³ota lucereñskiego lub/i szyd³a.
Sk±d to masz(??), bo mi to wygl±da na fragment jakiego¶ traktatu, ale stworzonego w XVIIIw. na potrzeby znudzonych arystokratów. Choæ sam nie wiem, bo stroje wygl±daj± jakby je archeolog rysowa³, a nie fantasta...
Pzdrawiam
Jacuno
Czo³em!
Para pugina³ kontra miecz jest z Fiorego, tak samo ustrojstwo, które w t³umaczeniach okre¶laj± po prostu jako pollaxe. Przy czym mi to wygl±da bardziej na improwizacjê, ni¿ "seryjn± produkcjê".
Ale mnie to nie dziwi - gdzie indziej mo¿na znale¼æ na przyk³ad g³owicê miecza na gwincie, któr± mo¿na odkrêciæ i cisn±æ w przeciwnika.
Pozdrowienia
Rycinka pochodzi z Flos Duellatorum a pod warunkiem ¿e moja raczej lipna znajomo¶æ w³oskiego siê nie myli pochodzi on z 1409 roku. Strone tytu³ow± wrzucam do za³±cznika.[/i]
No przecie¿ napisa³em, ¿e z Fiorego. Fiore dei Liberi, Flos Duellatorum.
Strona tytu³owa nie pochodzi z orgina³u, ale z jednego z w³oskich t³umaczeñ.
Pozdrowienia
A przepraszam. Niezauwa¿y³em.
ok³adka pochodzi dok³adniej z 1998 roku jak to kogo¶ obchodzi. A sama ksi±¿ka prezentuje siê du¿o lepej ni¿ angielska nieczytelna kopia któr± posiadam.
PS. Co do zdjêcia samej broni. To czy niewydaje siê Wam ¿e "kostka" na linie to lekka g³upota?
Mo¿e to nie do koñca mia³o na celu zabiæ, tylko unieruchomiæ.... Ale to tylko takie moje domys³y.
Trochê podobne.
Tylko ¿e mi siê zdaje, ¿e godendag to jest po prostu pa³ka okuta na koñcu tylko z jednym kolcem na górze.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.