Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Haki u pasa
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Inne ubiory renesansowe i barokowe
pepson
Czo³em,
Interesuj± mnie wszelkie informacje na temat tych haków przy pasie tzn.
wszystko; ryciny, fotki, opisy itd. mam tu 2 fotki:

hak nr 1
hak nr 2

mam taki tez opis:

haki to wynalazek wschodni - pojawiaj± siê np. w pasach perskich ju¿ od ¶redniowiecza. Ma s³u¿yæ do podwieszenia szabli pionowo. Przydaje sie to np. w przypadku jazdy konnej (szabla nie obija boku konia) lub na piechotê - przy nabijaniu d³ugiej broni palnej (muszkietu, rusznicy), wówczas szabla wisz±c pionowo przy ciele nie pl±cze siê i nie obija o nogi lub muszkiet

moze macie cos jeszcze?
£ukasz Grela
Witam

Zarówno Serczyk jak i Wójcik wspominaj± o hakach przy pasach które wystêpowa³y u kozaków ale oni podaj± ¿e s³u¿y³y do wieszania prochownic ,fajek,kind¿a³ów ,no¿y ,sakiewek i innych tak zwanych "pierdolników".Niestety ¿adnych ilustracji tudzie¿ opisów nie posiadam ale je¿eli kto¶ takowe posiada to bardzo proszê o wrzucenie.

Pozdrawiam
Spvrivs Decivs Darivs
Przejrza³em obrazy traktuj±ce o kozakach i (o ile mo¿na je uznaæ za miarodajne ¼ród³o) to obraz Riepina "Kozacy zaporoscy pisz± list do su³tana tureckiego" przedstawia jednego zaporo¿ca z bodaj¿e fajk± zamocowan± na haku.

http://img.photobucket.com/albums/v413/Blo...sacksRussia.jpg
Kali
XIX/XX wieczny malarz to dosc delikatne zrodlo smile.gif...tak pozatym to mi to wyglada na jakas prochownice
Spvrivs Decivs Darivs
CYTAT(Kali)
XIX/XX wieczny malarz to dosc delikatne zrodlo smile.gif

Oczywi¶cie smile.gif Ale mo¿na wyj¶æ z ca³kiem logicznego za³o¿enia ¿e sk±d¶ pomys³ zaczerpn±æ musia³ ;) Oczywi¶cie o ile ustalimy ¿e to jest interesuj±cy nas przedmiot, czyli w tym wypadku hak smile.gif
Krzysztof
tak móg³ zaczerpnaæ z haka z pasa gruziñskiego :D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.