no ³adnie ... to ja wam dajê nowy program z którego mo¿na sporo kasy wyci±gn±æ w³a¶nie na budowê osad i grodów na terenie ca³ej Polski a nie tylko na terenach przygranicznych jak to jest w INTERREGU i co mnie za to spotyka? ... idê siê powiesiæ
A tak na powa¿nie:
INTERREG w zasadzie wymaga partnerstwa zagranicznego, bo to jest wpisane w jego ideê.
Na INTERGERU siê nie wyznaje bo to nie moja dzia³ka, ale kto¶ mi tu wlaz³ na ambicjê
Mechanizm Finansowy EOG/Norweski Mechanizm Finansowy (www.eog.gov.pl)
Trzeci obszar priorytetowy obejmuje
ochronê dziedzictwa kulturowego Europy. Wnioskodawcami moga byæ:
- Ministerstwo Kultury,
- jednostki samorz±du terytorialnego,
- zwi±zki i porozumienia jednostek samorz±du terytorialnego,
- pañstwowe i samorz±dowe instytucje kultury i instytucje filmowe,
- pañstwowe szko³y i uczelnie artystyczne,
- pañstwowe szko³y wy¿sze,
- organizacje pozarz±dowe ze sfery kultury dzia³aj±ce w interesie publicznym,
- ko¶cio³y i zwi±zki wyznaniowe,
- przedsiêbiorstwa pañstwowe i zak³ady bud¿etowe jednostek samorz±du terytorialnego nie dzia³aj±ce w celu osi±gniêcia zysku,
- instytucje sektora prywatnego dzia³aj±ce w interesie publicznym.
Wniosek w
jêzyku polskim mo¿na sk³adaæ w Ministerstwie Kultury. Jak ju¿ wspomnia³êm najbli¿szy termin w przysz³ym roku. Pozopm dofinansowania siêga
85% w przypadku gdy wnioskodawca jest jednostka sfery bud¿etowej, czyli np gmina albo pañstwowe lub samorz±dowe instytucje kultury.
Cel priorytetu: Zachowanie i odbudowa europejskiego dziedzictwa kulturowego wraz z jego otoczeniem.
Rodzaj projektu: Budowa niekomercyjnej instytucji kultury o europejskim znaczeniu (powo³anie siê na wp³ywy kulturowe np: skandynawów lub innych ... zale¿y od rodzaju osady/grodu)
Co mo¿na sfinansowaæ:
1. Prace przygotowawcze - ekspertyzy, badania geologiczne, raport oddzia³ywania na ¶rodowisko (w przypadku budowy jest to dokument wymagany), studium wykonalno¶ci, koszt przygotowania dokumentacji przetargowej, zakup gruntu
2. Wszelkie op³aty finansowe (bankowe, notarialne, koszty gwarancji, podatek VAT - je¶li nie mozna go odliczyæ) zwi±zane z realizacja projektu
3. Prace inwestycyjne - zakup nierychomo¶ci, przygotowanie terenu pod budowê, nadzór techniczny, budowa, sprzêt i wyposa¿enie, wynagrodzenia osób zaangazowanych w realizacjê projektu (kierownik projektu), koszty t³umaczeñ
4. koszty informacji i promocji projektu
Minimalna warto¶æ projektu: 1 milion euro
Wszystkie informacje dostêpne na stronie www.eog.gov.pl
Buziaczki
no ... teraz mogê i¶c siê wieszaæ :P