Planuje sobie takowe zrobiæ, mo¿e macie jakie¶ inforacje jak to zrobiæ. Przeszuka³em Frehe ale nic nie znalaz³em.
chodzi ci o bizanty? bo o paskowych nie s³ysza³em.. jezeli tak to po peostu masz wyprofilowane paski blachy przyczepione do paska skóry (troka najlepiej).
dok³adnie...profilujesz pasy blachy (ok 4 d³u¿sze i 3-4 krótsze zale¿y od szer.) montujesz najlepiej na 2 lub 3 trokach...a o paskowych tesh nie s³ysza³em...ale ty jeste¶ wczesny wiêc my¶lê ¿e Ci o bizanty chodzi³o
Pozdrawiam
Parlan
Witam.
A propos rzeczonych bizantów, to moze Wy mi powiecie na podstawie czego one w³a¶ciwie s± robione? Kiedy¶ z ciekawo¶ci szuka³em rysunków w ikonografii oraz znalezisk archeologicznych i nic nie znalaz³em.
Jedyne miejsce gdzie takie widzia³em, to album ze zdjêciami pt. "The Vikings". A to w sumie ksi±¿ka wydawana przez takich kolesi jak my, tylko ju¿ ³adnych parê lat temu...
a zeby nie zak³adac nowego tematu...
jak do historyczno¶ci maj± sie karwasze kolcze??czêsto s± na stronach rzemie¶lników, ale nigdy o takich nie s³ysza³em ani nie widzia³em zadnych ikonografii.
Jak dobrze mi siê wydaje, takiego czego¶ jak "karwasz kolczy" nigdy nie by³o i jest to na u¿ytek fanów fantasy only
A ja kiedy¶ widzia³em karwasza skórzane, z doczepionymi do tego kawa³kami blachy. Nie by³y to poprostu na³o¿one bizanty, tylko by³a to jedna ca³o¶æ. Czy co¶ takiego jest historyczne?
Znawcy tkaniny z Bayeux identyfikuj± kawa³ek kolczej wystaj±cy spod rêkawów kolczugi Wilhelma Zdobywcy jako karwasz kolczy.
Zbli¿enie i stosowny opis jest w jednym z Ospreyów dotycz±cym Normanów.
hahaha te rysunki to chyba jakas pomy³ka :D te os³ony nóg wygl±daj± jak p³ytowe ³yski a karwasz...karwasz jak dla mnie wcale nie wylada, jakas sciema totalna. swoj± drog± co to za he³m ten u góry, mi wyglada jak jakas hybryda saletu z kapalinem
na pierwszym rysunku na nogach ten pan ma cos ala kolcze nogawice, to chyba kolejna pomy³ka no chyba ze oczywiscie w 8-9 wieku noszono kolcze os³ony nóg. i czemu szablowe mocowanie pochwy do paska???
pozdrawiam
hehe no w³asnie takiej odpowiedzi sie spodziewa³em, no i nie ma co sie dziwic skad sie mroki bior±, a ludzie mysla ze miecze po 80kg mia³y jak takie rysunki po ludziach chodz± i to chyba z ospraya
pozdrawiam
Panowie, nie wiem, jak te dziwne os³ony ³ydek i r±k ale he³my wcale nie musz± byæ mrokiem, ja widzia³em gdzie¶ na fresku, czy malowidle ( nie pamiêtam, z którego wieku ) konnych pancernych Karola Wielkiego w³a¶nie w takich he³mach i pancerzach ³uskowych. Sam chêtnie bym siê dowiedzia³, czy te ¼ród³o jest wiarygodne.
CYTAT
chodzi ci o bizanty? bo o paskowych nie s³ysza³em.
Obie nazwy s± moim zdaniem rówie niezdrowe. To s± zarêkawia zbrojnikowe (mozna chyba takze nazwaæ karwaszem) i tego siê trzymajmy. Takie z nich "bizanty" jak "vendele", "persjanty", "conany", "xeny", "bu³gary", czy "chazary".
Je¼d¼cy karoliñscy faktycznie maj± na wyobrazeniach podobne he³my i pancerze ³uskowe. He³my wyglada± troche jak z "Gwiezdnych Wojen", troche jak "celatki" i "kapalinki" po¿enione ze sto¿kowymi. Bardzo ciekawe i dziwne, ale potwierdzalne. Ilustracje zgodnie pokazuj± pancerz ³uskowy. Kolczugê rzadziej i pó¼niej.
Os³ony na rece i nogi przedstawione na kolorowym obrazku - fantazja.
Co wiecej: jest kilka wyra¼nych przedstawieñ ³uczników konnych w je¼dzie karoliñskiej, wiemy te¿, ze obowiazkiem wojownika by³o zabieranie ³uku na wyprawê.
To generalnie temat jeszcze czekajacy na odkrycie :-)
Hej! Chodzi mo¿e o to wyobra¿enie w za³±czniku?
Pozdrawiam!
Vlasta
takie he³my rzeczywiscie znane s± z ikonografii karoliñskiej - niestety chyba nie ma ¿adnego znaleziska - a jak wiemy ikonografia jest czêsto zawodna (np. wzorce antyczne itp...). Karwasze i nagolennice s± dla mnie troszkê na wyrost - chocia¿ tak naprawdê o uzbrojeniu karoliñskim w Polsce wiemy jednak niewiele - mo¿e co¶ takiego tam odkopali...
pozdrawiam
Jestem wlasnie w trakcie lektury Ospreya "Carolingian Cavalryman AD 768–987", z ktorego pochodza zamieszczone powyzej ilustracje. Co do helmow to maja potwierdzenie w wielu zrodlach ikonograficznych. A co do oslon konczyn to na tem temat istnieja tylko niejasne wzmianki w zrodlach tekstowych. W opisie do ilustracji jest wyraznie zaznaczone co jest wyobraznia autora, a co ma potwierdzenie w zrodlach.
He³m jest poza sporem. Przedstawienia s± dosyæ konsekwentne.
Od³ony koñczyn - nie wyklucza³bym takich jak mieli "vendelczycy" je¶³i mówimy o analogicznym czasie, ale jak ju¿ zaznaczono, to spekulacje. Zw³±szcza w IX-Xw.
Ciekawy jest za to ³uk u konnych, bo wymieniony jest i w ¼ród³ach pisanych i ukazany na ikonografii.
Jeszcze podr±¿ê trochê temat. (ile mo¿na?!
)
Ostatnio zaczê³o mnie zastanawiaæ dlaczego do karwaszy ludzie mieszaj± to nieszczêsne Bizancjum. Zawsze gdy kto¶ rozpoczyna dyskusjê o karwaszach s³ychaæ co¶ o epoce Vendel (ostatnie 2 za³±czniki), czasami o wp³ywach koczowniczych (2 za³±cznik) i zaraz potem o Bizancjum i ichnich "bizantach". Jak ju¿ Wotawa zauwa¿y³ - nazwa ma³o trafna.
Czy jest co¶ o czym nie wiem? Znaleziska z Bizancjum? Ikonografia? Je¿eli tak, to proszê o zapodanie takowych ¼róde³ - bardzo mi siê przydadz±. A je¿eli nie, to po³±czenie karwaszy z bizancjum pozostanie kolejn± niewyja¶nion± zagadk± XXI wieku.
W za³±czniku rekonstrukcja wojownika stra¿y wareskiej - bo z regu³y s³yszy siê o u¿ywaniu takich os³on przez Waregów.
Od razu zaznaczam, ¿e nie chcê tutaj wywo³aæ ¿adnej dyskusji o u¿yciu karwaszy dzisiaj - to by³o ju¿ wa³kowane. Sam takich u¿ywam. Tak samo jak rêkawice, karwasze s± s³abo udokumentowane na okolice IX-XI wieku, ale jednak konieczne.
Pozdrawiam
Drogomir
Rysunek podpisany jako avar, o ile wiem przedstawia Chazara
calkiem ladnie ktos go przerysowal na potrzeby wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Khazar_1.gif
aaa i to co wiekszosc nosi tzn kilka blaszek z lakierowanymi trokami WP sa powiedzmy bleee
jak widac na oryginale przedstawienia karwasz i nagolennica sa ladnie wykonczone, cos jak wykonczenia skorzane do lamelek, a nie...
wiekoszosc przypomina mi takie oslonki na drzewa w parkach lub ogrodach zoologicznych
a i to na oko nie zaslania stawow!
mam zly dzien i sie czepiam
papa
Witam
Co do okre¶lenia "bizanty" jest ono zupe³nie pozbawione podstaw ¼ród³owych. Najwcze¶niejsze uzbrojenie tego typu datuje siê na V w.p.n.e. (znaleziska z Kerczu i Gladkovschiny) i jest ono oczywi¶cie scytyjskiej proweniencji.
Kolejnym dowodem na u¿ywanie tego typu os³on przedramion (i goleni) jest znalezisko z Valsgarde (grób 8 ) datowane na schy³ek wieku VII. Na wiek IX datowany jest skarb z Nagyszentmiklos (nie wiem czy poprawnie zapisa³em t± nazwê), dzi¶ Sannicolau Mare w Rumunii. Z tego w³a¶nie skarbu pochodzi przedstawienie Awara lub Protobu³gara zamieszczone przez Smokomira. Dowodem na stosowanie tego typu uzbrojenia we wczesnym ¶redniowieczu jest znalezisko z bia³oruskiej miejscowo¶ci Gomel (czyt. Homel) datowane na 1 po³. XIII w, karwasze znalezione tam ró¿ni± siê nieco od tych z Valsgarde, gdy¿ nie by³y przynitowane do pasków lecz przyszyte rzemieniem do podk³adu skórzanego. Z okresu pó¿nego ¶redniowiecza pochodz± conajmniej dwa znaleziska karwaszów sporz±dzonych z pasków blachy po³±czonych siatk± kolcz±. Oczywi¶cie w czasach nowo¿ytnych u¿ywane by³y takie karwasze np.: w Japonii czy ci±gle na terenach dawnej
Rusi.
Co do nazwy to Greta Arwidson (pani, która opublikowa³a znalezislo z Vasgarde) proponuje nazwê "splint defense", przek³adaj±c to na nasz jêzyk ojczysty nazwa brzmia³aby "os³ony paskowe/szynowe?".
Tak wiêc stosowanie nazwy karwasze paskowe jest dla mnie ca³kowicie s³uszne, natomiast bizanty to ju¿ wielka nadinterpretacja.
Pozdrawiam.
Zauwa¿y³em, ¿e nie dopisa³em sk±d pochodz± te karwasze ³±czone siatk± kolcz± z pó¼nego ¶redniowiecza, a znaleziono je w Indiach (informacja z Red Kaganat)
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.