Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: zapinki do fartucha kobiecego
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Damskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Medbh MacLochlainn
Czy s± jakie¶ ¼rodla mówi±ce o spinaniu fartuchów innymi zapinkami, ni¿ zapinki ¿ó³wiowe?

Pytam, poniewa¿ zapinki ¿ó³wiowe s± zdobione motywami wikiñskimi lub s³owiañskimi, a mi zale¿y na zachowaniu w moim stroju irlandzkiej ornamentyki - a z takimi wzorami sprzedawane s± tylko zapinki okr±g³e.
Vlasta
A czy Irlandki wtedy nosily fartuchy?
Rabiega
Medbh - a pytasz o elementy (ozdoby) stroju wczesno¶redniowiecznego w ogóle, czy te¿ interesuje Ciê tylko Irlandia ?
Je¶li to drugie - to chc±c byæ wiern± rekonstrukcji powinna¶ siêgn±æ po wykopaliska z Zielonej Wyspy.
Niezrêcznym by³oby zapo¿yczaæ, nawet uzwglêdniaj±c przenikanie kultur materialnych ludno¶ci miejscowej i nap³ywowej na wyspie.
Zapiny ¿ó³wiowe ( czy te¿ ¿ó³wiowate) to raczej wikiñska niewiasta nosi³a...
Pozdrawiam.
Medbh MacLochlainn
Nosi³y. To by³ wp³yw kultury wikiñskiej na ubiór, podobnie¿ jak wikiñskie spodnie noszone przez Irlandczyków (Nancy Edwards, ''Archeology in Early-Medieval Ireland). Zarówno jednego jak i drugiego nie mo¿na dopatrzeæ siê ani w Ksiêdze z Kells czy z Lindsfarne, ani na przedstawieniach postaci na kamiennych krzyzach, bo tam s± przedstawione stroje typowo irlandzkie. Opieram siê wiêc tylko i wylacznie na mi³ej pani archeolog.

W zwi±zku z powy¿szym uszycie sobie fartucha bêdzie po czê¶ci zapo¿yczeniem, choæ moim zdaniem w pe³ni uzasadnionym.
Zapinek ¿ó³wiowych zdobionych w motywy irlandzkie nie znaleziono tam na pewno (znaleziono za to sporo tych¿e zapinek z wikiñskim zdobnictwem). Znaleziono natomiast zapinki okr±g³e, z tym, ¿e one by³y u¿ywane g³ównie do spinania p³aszczy.
Vlasta
Hej! No to siê rozumiemy smile.gif Ale wydaje mi siê- takie czysto prywatne gdybanie- ¿e skoro zapo¿yczaæ fartuch, to razem z "¿ó³wiami" z wzornictwem skandynawskim, zw³aszcza, ¿e takie faktycznie znaleziono. No bo kto to móg³ nosiæ? Skandynawki i irlandzkie ¿ony Skandynawów chyba najprêdzej. Ale, jak mówiê, to czysto prywatny pogl±d.
Co do u¿ywania innych brosz do spinania fartuchów, to na Gotlandii u¿ywano takich w kszta³cie ³ebków zwierzêcych tutaj taka jedna, wydaje mi siê te¿, ¿e pude³kowatych -ale nie na pewno tutaj przyk³ad takiej broszy.
Mo¿e spróbuj w Koèki-Krenz Z³otnictwo skandynawskie IX - XI wieku, tam mo¿e co¶ byæ.
Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia!
P.S.
W za³±cznikach "¿ó³wie" z muzeum w Dublinie
Ligia
Czy do stroju S³owianki dopuszczalne s± zapinki?
Boran
Je¶li wystarczy Ci to za odpowied¼, to znaleziono "¿ó³wie" gdzie¶ na Dolnym ¦l±sku (import z Danii) - niestety ksi±¿eczka "¦l±sk ¶redniowieczny"* nie wskazuje dok³adnego miejsca. Ale tak czy inaczej poszlaka jest.

* P. Madera, K. Romanow, "¦l±sk ¶redniowieczny", Wroc³aw 2005; katalog wystawy o tym samym tytule w Muzeum Archeologicznym we Wroc³awiu.
Vlasta
Co do tych "¿ó³wi" z Wroc³awia, to sytuacja jest bardziej skomplikowana - nie ma do nich dokumentacji, wiêc nie wiadomo, czy je wykopano na ¦l±sku, czy np. jaki¶ przedwojenny profesor przywióz³ ze Skandynawii... Natomiast w Kijowie znaleziono pochówek kobiecy nr 124, zawieraj±cy m.in. zapinki ¿ó³wiowe i zausznice - ale czy to by³a zrusyfikowana Skandynawka, czy S³owianka nie wiadomo.
Popularne bardzo takie zapinki na naszych ziemiach nie by³y, chyba nie ma co "na si³ê" ich zapo¿yczaæ.
Vlasta
P.S. w za³±czniku "¿ó³wie" z wroc³awskiego muzeum
kruczydlo
Vlasta- pude³kowate by³y stricte gotlandzkie, nie ma ich raczej nigdzie indziej.
A ¿ó³wii w Polsce jako ¿ywo, nie ma. Wsadzanie ich do stroju S³owianki by³oby równie poprawnym posuniêciem, jak zawieszenie jej na szyji m³otka Thora.
Ru¶ to wszak¿e insza inszo¶æ. W Kijowie mogli "¿ywego Wikinga" odnale¼æ, i nikogo by to nie zdziwi³o ;-)
Pozdrawiam
<>Ragnar<>
skoro juz temat o damskich zapinkach:
szukam damskich brosz trójlistnych interpretowanych jako import z terenów franków. brosze by³y z³ote z tego co pamietam. interesuja mnie wszystkie wzory jakie macie.
Mai³em to kiedy¶, ale niestety moje archiwum posz³o sie sformatowaæ jaki¶ czas temu.
bêdê wdziêczny za pomoc:)
AstridCW
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Hej. Czy kto¶ z was wiem jak by³adatowana taka brosza?
Jugger
Medbh - fartuchy spinano rowniez innymi zapinkami, zreszta dosc charakterystycznymi dla rejonu. Musisz poszukac niestety w literaturze nt. Irlandii czego tam uzywano (jesli w ogole).

zapinki "zolwiowe" nie maja dla Ciebie w ogole sensu (jak sadze) bo:
1. nosily je WYLACZNIE mezatki,
2. jak bylabys zona skandynawa (i nosila "zolwie"), to (niespodzianka) nosilabys rowniez skandynawskie ciuchy, co nie pasi do odtwarzania irlandki (w co jak rozumiem celujesz).

Uwaga techniczna - zapinek (wszelkich) typu "szpila i haczyk" nie przewlekano przez material, tylko przez tasiemki...

AstridCW - na stronie z ktorej masz to foto jest datowanie...
AstridCW
CYTAT(Jugger @ 19:23 29.09.2007) *
AstridCW - na stronie z ktorej masz to foto jest datowanie...

Oki. Ale ja mam te foto z forum i tam nie by³o datowania.... Podobno jest to p 48 ale nie jestem pewna, dawno to by³o....
Jugger
Ook, zdjecie jest kiepskie, ale bezpiecznie bedzie powiedziec ze 900 - 1000.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.