Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Co zrobiæ z ¶cinkami materialu?
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Ubiory - porady techniczne
Oswald
Witam,
Nie zauwa¿y³em wcze¶niej takiego tematu, a my¶le, ¿e mo¿e on siê przydaæ devil.gif
Wraz z szyciem sobie nowych ciuchów zbiera siê coraz wiêksza sterta ¶cinków. I tu moje pytanie, co z nimi robicie??
Z moich doswiadczeñ:
W sumie to jak s± jakies wiêksze kawa³ki, to siê da uszyc z tego jak±¶ torbe plócienn±, albo zrobiæ sobie onuce.
Ofkoz mo¿na te¿ wepchaæ wszystko w przeszywke.
Ale co np zrobiæ z malutkimi kawa³kami z których nie da siê ju¿ nic uszyc. Macie mo¿e jakie¶ pomys³y??
Z góry dziekuje za odpowied¼.

Pozdrawiam, Tasi
Anuszka
Mozna je np wyrzuciæ bigsmile2.gif ale tak na serio, mam ten sam problem, tzn wielki wor scinków i jedyne rozsadne wyjscie to po prostu od³ozyc najwieksze kawalki, które moga np przydac sie do zrobienia tasm do obszycia rêkawów tunik, z wiekszych scinków da³oby sie wykombinowac sakiewke, pieknie haftowana, np dla swj lubej icon_wink.gif , jak masz wiecej bia³ego lnu to po moze starczyc na coif:>nie wiem jak dla faceta, ale takie ma³e scinki mzona zuzyc do wypchania wa³ków na g³owe, wiem wiem ze niehistoryczne ale nie zawsze mozna dostac konskie w³osie albo runo:>mozna tez wypchac tym poduszeczki do czepców siod³owych:>i niech sie nie oburzaja ci którzy chce byc ultra historyczni, ale dam sobie g³owe uciac ze 80% czepców siod³owych jest robionych ta metoda:>hm, co by tu jeszcze poradzic??moze z lnu robic ma³e worczki na zio³a, ktor mozna w³ozyc miedzy ubrania, by np nape³nione jakimis antymolowymi zió³kami odstrasza³y je od naszych cennych we³nianych szatek:>wiem ze dzia³a tak lawenda i ponoc majeranek:>
I to by by³o na tyle, na razie nic innego do g³owy mi nie przychodzi szczerba.gif
pozdrawiem smile.gif
Korinka
Ja w ma³e (wystarczy gdzie¶ 5x5 cm lub trochê wiêcej) ¶cinki bia³ego lnu zawijam zió³ka i przyprawy np. do robienia naparów lub jak gotujê - ¿eby da³y smak, a nie by³o problemu jak je wyci±gn±æ. Trochê wiêksze przerabiam na woreczki na ró¿ne drobiazgi, ¶cierki... w takich ¶redniej wielko¶ci mo¿na uszyæ jakie¶ mêskie nakrycie g³owy, zrobiæ pachworkow± poszewkê na poduszkê... zawsze sobie zostawiam te¿ kawa³ek materia³u z którego szyjê, bo mo¿e siê okazaæ przydatny jako ³atka... ale ca³y czas tych ¶cinków przybywa... ostatnio pozby³am siê 3 siatek -> da³am kolecdze na wypychanie przyszywki
Jan Gradoñ
Mo¿esz sobie zrobi¶ patchwork, jako kapê na ³ó¿ko icon_wink.gif
Tunia
albo wielkom poduchie do siedzenia wypychana ¶cinkami ;)

ja ¶cinki wiêksze ni¿ 10 na 10 trzymam w pud³ach zamykanych... a nu¿ siê przydadz±?
mam ich chyba tonê

a robie z nich rêkawki, sakiewki, kaptury i nogawice (w zalezno¶ci od wielko¶ci tych¿e ¶cinków) czasm przydaj± siê te¿ do tworzena nowych lepszych wykrojów :D
Rita
Ja takimi ¶cinkami wypcha³am chaperon mojemu mi³emu:) Czepce pod he³m te¿ tym bêdê wypychaæ. Przepikowanej we³ny u¿ywam pod kolcze rêkawice - jako amortyzator pod kó³eczka. Z we³ny i aksamitów robiê sakiewki, z lnu rêczniki i ¶cierki. Albo chustki na g³owê. No i jeszcze ubranka dla lalek ;) A ostatnio resztek po nogawicach wystarczy³o na poñczochy. O, jeszcze rêkawiczki mozna zrobiæ, jak nie zwyczajne - ciep³e, to kuchenne. Mi przu ognisku zawsze takich brakuje do sci±gania kot³ów z paleniska.
Najdiff
A móg³by mi kto¶ pomóc? Bo jakos ZPT omija³em szerokim ³ukiem .....
Jak siê robi takie we³niane guziczki ? dunno.gif
Najdiff
Jesssssu a szuka³em ......
Wielkie dziêki.
Pozdrawiam
Viator
CYTAT
Co zrobiæ z ¶cinkami materialu?
Z we³ny to nie, ale z lnu i/lub bawe³ny mo¿esz przygotowaæ rozpa³kê do krzesiwa, a jak masz czas i cierpliwo¶æ to siê mo¿esz pobawiæ nawet w papier czerpany.
trigger997
je¶li macie za du¿o ¶cinek materia³u to napiszcie do mnie tychikus89@gmail.com chêtnie trochê przygarnê :P
przyda³oby mi siê do nape³nienia worka treningowego (poj ok 120 l );p
pozdrawiam smile.gif
brat grucha:)
CYTAT(Viator @ 11:55 19.01.2010) *
CYTAT
Co zrobiæ z ¶cinkami materialu?
Z we³ny to nie, ale z lnu i/lub bawe³ny mo¿esz przygotowaæ rozpa³kê do krzesiwa, a jak masz czas i cierpliwo¶æ to siê mo¿esz pobawiæ nawet w papier czerpany.

Jak zrobiæ taka rozpa³kê? Po prostu zwêgliæ materia³ i ju¿?
Indar
Tak - beztlenowo.
Bierzesz ma³a puszkê - mo¿e byæ po pa¶cie do butów, robisz w pokrywce gwo¿dziem dziurê i ju¿.
¦cinki lnu wk³adasz do pude³ka, zamkniête pude³ko stawiasz na ogniu - np palniku gazowym. Kiedy przez otwór zaczyna uciekaæ Ci dym - podpalasz go. Czekasz a¿ p³omieñ ustanie i wszystko.
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
Je¶li kto¶ ma za du¿o ¶cinków z we³ny, zajmuj± mu za du¿o cennego miejsca a nie ma serca ich wyrzucaæ ,to mam idealne rozwi±zanie: przygarnê ze 3 kg ;)

Chcê zmieniæ wypych nogawic. Mam wypchane ¶cinkami lnianymi, ale on jest za twardy, za ciêzki i siê "zbryla". Wypych we³niany bêdzie fajniejszy, mam taki w kapturze i czuæ ró¿nicê.

Oczywi¶cie zap³acê za przesy³kê + rozs±dn± sumê za fatygê. Propozycje proszê na PW.
Laser
Z mojego do¶wiadczenia wynika, ¿e wypych ze ¶cinków we³ny równie¿ jest sztywny i pancerny.
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
taki ma byæ ;) z mojego ma³ego do¶wiadczenia (porównywa³em tylko identycznie uszyte kaptury z wypychem we³nianym i lnianym) we³niany jest trochê fajniejszy ;)

Jakby co jeszcze nikt siê nie odezwa³ w sprawie zalegaj±cych mu ¶cinków...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.