Kana³ Discovery wyemitowa³ w dniach 28-30 listopada trzy z dziewiêciu odcinków tego serialu. Serial powsta³ w 2004 roku. Poprzedni trzyczê¶ciowy film Terrego to "Wyprawy krzy¿owe"z 1996 roku, które jak dla mnie s± bezkonkurencyjne. Je¶li kto¶ widzia³ z pewno¶ci± siê ze mna zgodzi.
Serial "¯ycie w ¶redniowieczu" jak ju¿ wspomnia³em sk³ada siê z dziewiêciu odcinków zatytu³owanych:
Ch³op
Mnich
Kobieta
Minstrel
Rycerz
Filozof
Wyjêty spod prawa
Król
Alchemik
Niez³a zabawa i co wa¿niejsze ³amanie stereotypów w my¶leniu o epoce ¶redniowiecza.
Jaki jest oryginalny tytu³ "Wypraw Krzy¿owych"?
Wszystkie produkcje historyczne Terry'ego J. s± ¶wietne. Wiêcej nie ma sensu pisaæ- trzeba zobaczyæ. Pozdrawiam
Gwyn
Ma³y smaczek dla rekonstruktorów historycznych: w odcinku "Damsel" (Kobieta) wystêpuje go¶cinnie i w stroju z epoki (wraz z liczn± ekip±) niejaka Sarah Thursfield. Ta pani powinna byæ znana sporej rzeszy frehowiczów z powodu pewnej szczególnej publikacji ;)
Taaak... Autorka "MTA"
Niestety, widzia³em jedynie urywek jednego odcinka... pozostaje polowaæ na emisje w TV ;)
Kazdy odcinek jest zrobiony z typow± dla MP wra¿liwo¶cia. Jest wiêc ucinanie g³ów, obrzucanie fekaliami i prezentacja ¶redniowiecznej gilotyny, która nie mog³a siê nazywac gilotyn± mimo ze wygl±da³a jak gilotyna...
Najbardzej podoba³ mi siê odcinek "Outlaw" - problem rajtuzów i mitu Robn Hooda zosta³ po raz kolejny bezlito¶cnie przerobiony. Polecam gor±co.
e.
eRe i droga reszto, a mo¿e tak kto¶ po prostu ma czê¶æ/komplecik i by³by sk³onny siê podzieliæ/ zna miejsce na sieci gdzie to jest...
a co do gilotyny, nikt nie skuma³by o co chodzi ze Scottish Lady (jedyny egzemplarz w muzeum w Edynburgu), tak wiêc wybaczmy to ma³e uproszczenie
Przy odrobinie cierpliwo¶ci do ¶ci±gniêcia przez aMula i podobne ustrojstwa. Przy braku cierpliwo¶ci mogê nagraæ ca³± seriê na 3 cd lub dvd :-).
Zachêcony pozytywnymi komentarzami zapozna³em siê z serialem i jestem bardzo, ale to bardzo pozytywnie zaskoczony - BBC pokazuje, ¿e da siê ciekawie i przystepnie mówiæ o bardzo wa¿nych sprawach nie sp³ycaj±c ich do bólu!
W szczególno¶ci jestem pod wra¿eniem odcinka The Philosopher, bo to moja dzia³ka
I takie pytanie techniczne - czy kto¶ dysponuje mo¿e napisami?
Nie ma napisów
aczkolwiek Pan Jones operuje tak hiperpoprawnym british english ze pewnie ktos sie skusi i przet³umaczy. Jak mnie natchnie i wreszcie wrócê z I³¿y [albowiem obecnie czas sie liczy na epoke PRZED i PO I³¿y] to wezmê sie i zacznê t³umaczyæ. A potem ju¿ tylko napisy.org .
Pozdrawiam
eRe
No to ja siê do³±czam do t³umaczenia - biorê na siebie odcinek The Philosopher
Zainteresowanych posiadaniem wszystkich odcinków zapraszam na priv
A ma kto¶ z Was t± seriê z krucjatami ??
jeszcze nie widzia³em na torrentach
Jest jest... wystarczy poszukac w eMule...
eRe
Znalaz³em w torrentach ale jako¶ nie mo¿e ¼róde³ do tego znale¼æ
A mo¿e ma kto¶ napisy do "Crusades" T. Jones'a z '95 roku?
Szymonie Piotrze a masz Crusades ???
Mam ju¿ "Jerusalem" i "Pilgrims at Arms", a z reszt± ci±gle jeszcze za(e)mulam. Pozosta³a cierpliwo¶æ
Jak bêdzie co¶ jako¶ wiecej to dam znaæ.
Oooo to jak by¶ by³ tak dobry i jak siê ¶ci±gnie reszta to jako¶ na p³ytach udostepni³ bo mnie siê nie sci±ga jako¶...
Nie ma problemu. Dam tu znaæ, jak co¶ bêdzie wiêcej.
CYTAT(eRemita)
Nie ma napisów
aczkolwiek Pan Jones operuje tak hiperpoprawnym british english ze pewnie ktos sie skusi i przet³umaczy. Jak mnie natchnie i wreszcie wrócê z I³¿y [albowiem obecnie czas sie liczy na epoke PRZED i PO I³¿y] to wezmê sie i zacznê t³umaczyæ. A potem ju¿ tylko napisy.org .
No i jak tam? Ja jestem za po³ow± odcinka Filozof.
Witam
Wezwana do odpowiedzi - mowie - z przyczyn ode mne niezale¿nych przyjrmno¶ci niestety musze odlozyc na pozniej. Nie udalo mi sie pot³umaczyæ.
Przykro mi.
eRe
CYTAT(eRemita)
Witam
Wezwana do odpowiedzi - mowie - z przyczyn ode mne niezale¿nych przyjrmno¶ci niestety musze odlozyc na pozniej. Nie udalo mi sie pot³umaczyæ.
Przykro mi.
eRe
No to co, szukamy chêtnych do t³umaczenia?
Jest kto¶ z dobr± znajomo¶ci± angielskiego i kapk± wolnego czasu? W kupie zawsze ra¼niej i ³atwiej wy³apaæ b³êdy. Zachêcam do wspó³pracy.
mozna aktualnie ogladac to w poniedzialki o 20:00 (po2odcinki) - polskie bbc knowledge
faktycznie bardzo ciekawy program:)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.