Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Per³y
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
Pestka
Witajcie!
Ostatnio znalaz³am w domku sznur 58 pere³ (rzecznych - ale nie ró¿ni± siê specjalnie od morskich).
I tu pojawiaj± siê moje pytania:
-Jakie elementy stroju mo¿na nimi ozdobiæ? Interesuje mnie okres koñca XIV i pocz±tu XV wieku.
-Czy mo¿na je naszyæ na we³nian± sukniê wierzchni±? Czy te¿ jest to materia³ zbyt pospolity na tak± ozdobê?
-Je¿eli mogê, to czy macie jakie¶ ikony/przyk³ady/zdjêcia takiego zastosowania pere³? Czy jest ich wystarczaj±co du¿o?
-Je¶li nie, to co mo¿na nimi ozdobiæ?

Pozdrawiam i z góry dziêkujê za odpowiedzi!
Borg
walki!!
angielskie nagrobki
tam maja sporo takich na helmach, moze i na glowie sie nosilo
Madeleine
Przepraszam, ale po przeczytaniu wypowiedzi przedmówcy zaczê³am siê zastanawiaæ jak nale¿y ozdabiaæ per³ami angielskie nagrobki...
Generalnie per³ami najlepiej ozdobiæ nakrycie g³owy, wszelakie czepce siod³owe mia³y tego pe³no. Suknie jako takie raczej nie.
Borg
icon_wink.gif
walki takie sa przedstawione na nagrobkach angielskich rycerzy
przepraszam za straszne skroty myslowo slowne
Pestka
Dziêki za pomys³y! macie jeszcze jakie¶ sugestie?
ps. Bu, czyli suknia któr± widzia³am z naszytymi per³ami by³a mroczna angsad.gif
rosamar
To ja tez sie podczepie z moim pytaniem.
Skoro nie uzywa sie perel do ozdobienia sukni to czego mozna uzyc?
Jakichs klejnotow cool.gif ? Elementow ze szlachetnych metali np guzków itepe?
Czy tez w gre wchodzi jedynie haft?

z pozdrowieniami

Nika
EwKa
Polecam poszukania w dziale Stroje/Ogolne i temacie o haftach (perlami tez). Poza tym po pobieznym przejzeniu ikonografi wyszloby Paniom, ze np. guziki "jubilerskie" stosowane byly w corset fendu...Temat o corset fendu i surcot tez jest na tym forum.
Ania ¯uk
No ja na przyk³ad mam zamiar ozdobiæ per³ami moj± taneczn± w³oszkê. Tyle, ¿e nie wiem czy akurat komu¶ szycie takiej kiecki odpowiada, bo raz, ¿e W³ochy, a dwa II po³. XVw.
Jarek Przyby³o
W sam raz na stan b³ogos³awiony. Aniu czy¿by¶ ........ ?

Pa
Ania ¯uk
nie, na tañce Jarku :P Skoro tañce w³oskie to i strój!
Gloria z Krakowa
Stójki przy oppelandach na dworze Jagiellonów bywa³y ozdabiane per³ami...
Pestka
Masz moze jakies udokumentowanie, Glorio? Jakie¶ ikony, obrazy?
Jesli tak to poproszê. icon_mrgreen.gif
rosamar
O tym ze guziki byly stosowane do ozdoby corset fendu wiem ale w moim pytaniu chodzilo mi raczej o suknie w typie houppelande lub formy przejsciowej pomiedzy houppelande i suknia burgundzka.

pozdrawiam

Nika
Rita
Dajê link do strony, gdzie mozna znale¼æ du¿o przyk³adów na zastosowanie pere³ w ¶rednich wiekach smile.gif Mi³ego ogl±dania.

http://www.medievalbeads.com/docs/docs-15th.shtml
Pestka
dziêki, super strona smile.gif
Ciekawi mnie tylko jedno, popatrzcie prosze na to:
http://www.medievalbeads.com/docs/items/15...th-swabian.html
Czy to na dekolcie to jest naszyjnik, czy te per³y i paciorki s± naszyte na materiale?
nie mam zupelnie pojecia, moze ktos sie zna?
Rita
Wydaje mi siê, ¿e to mo¿e byæ naszyjnik, przypiêty dodatkowo do sukni brosz±. Dlaczego? Bi¿uteria wygl±da na komplet - diadem, naszyjnik, brosza i bransoletka. Na drugim rêkawie sukni pere³ nie widaæ, wiêc to raczej nie obszycie. Na pocz±tku tematu Pestko zaznaczy³a¶, ¿e chodzi ci o prze³om wieków. Suknia na obrazku to 1470... Za pó¼na, ¿eby siê ni± inspirowaæ. Ale to tylko moje zdanie.
Pestka
myslisz, ze 30 lat wczesniej moglo nie byc perlowych diademow? shocked.gif Bo diadem wlasnie chcialabym sobie z perel zrobiæ.
Ogolnie to robie sie na pierwsza polowe XV wieku, ale myslalam, ze jak cos jest kilka lat wczesniejsze lub pozniejsze, to jeszcze jest w miare w porz±dku.
Wyprowadzcie mnie z b³êdu je¿eli w nim jestem.
Rita
Niewiele jest przedstawiñ diademów na pierwsz± po³owê XV wieku. W modzie by³y wtedy wa³ki, welony i czepce. Diademik mog³y nosiæ chyba tylko bardzo m³ode dziewczêta na rozpuszczonych w³osach. Poleca³abym siê wzorowaæ na Godzinkach ks. de Berry, zosta³y namalowane ok. 1412 roku, wiêc odpowiednio do twoich poszukiwañ, a s± to przedstawienia ludzi dworu, zamoznych.
Go¶ka(B³êkitna)
Chcia³abym sie dowiedzieæ na ile historyczne by³oby ozdobienie sukni per³ami s³odkowodnymi, s± to pod³u¿ne pere³ki ( naturalne choæ tañsze). Na wszystkich przegl±dnych ikonografiach per³y by³y okr±g³e czy wiec per³y o których pisze by³y urzywane w XV w, mam co do teg± powa¿ne w±tpliwo¶ci dlatego pytam...

W Turskiej "Ubiór dworskim w dobie pierwszych jagiellonów" podczas opisu bi¿uterii ¶redniowiecznej napotka³am sie z nastêpuj±cym opisem

"Z³ota i srebrna bi¿uteria ozdabiana by³a szlachetnymi i pó³szlachetnymi kamieniami -szafirami i szmaragdami, rubinami, (itd itp oraz [...]) i ogromn± ilosci± pere³"

i tu pojawia siê pytanie, o kszta³t tych kamyczków, Turska wspomina o ozdabiani sukien dworskich w.w bi¿uteri±- co dok³adnie ma na my¶li...?
Halldis(Naamah)
CYTAT
Turska wspomina o ozdabiani sukien dworskich w.w bi¿uteri±- co dok³adnie ma na my¶li...?

Naszywnie sznurów pere³ na wykoñczeniu dekoldów czy tez mankietów w sukniach dworskich, ale by³a to inwestycja do¶c kosztowna smile.gif nie wszystkich by³o na to staæ, ja za³±czy³am gdzie¶ na freha zdjêcie tak ozdabianych rêkawiczek, jak chcesz wy¶le Ci jeszcze jakie¶ przyk³ady z ikonografi na maila

pozdrawiam
Radek Ka¼mierczak
zdecydowanie nie naszyjnik lecz naszywane.

czy per³y s³ono czy s³odko wodne serdecznie polecam nie zastanawiac siê tylko naszywaæ jakie macie pod rêk±.. sa naturalne i to wystarczy.

dlaczego-- na podstawie kszta³tu nie mozna zidentyfikowaæ czy s³odkowaodna czy s³ono wodna potrzebne badanie mikroskopowe najlepiej luminestencji rentgenowskiej lub zwyk³e RTG.

PZDR
Kaya
Tak wczytuje sie i zastanawiam sie nad jedna podstawowa sprawa-od kiedy stosowano perly do zdobien i jakie byly-odpowiedz jest jasna.Perly stosowane w sredniowieczu przede wszystkim byly rzeczne a w dodatku z okolic Czech.Duzo bylo ich takze na terenie Wielkiej Brytaniii.Perly rzeczne potrafia byc bardzo ladne i okragle tak jak morskie ale -wlasnie jest tu male "ale"-sa niewielkie, dochodzily zwykle do wielkosci ok 4 mm(te ladne okazy).Dochodzily -poniewaz wspolczenie nie jest mozliwe ich pozyskiwanie z zabrudzonych rzek.Ale w sredniowieczu bylo ich dosc duzo i faktycznie stosowano je do haftowania-przede wszystkim ornatow.Takze stroje wyszywano perlami.Przykladem maga byc ponczochy wloskie(meskie) z ok 1450 r.Ale wszystkie hafty perlami byly wylacznie przy bardzo bogatych strojach dworskich i na pewno nie stosowano ich do sukien welnianych.Co do obszywania nakryc glowy -zgadzam sie ze to robiono-poniewaz ich wlasciwie nie prano-kazdy posiadacz stroju haftowanego perlami(a ja taki mam) wie ze po paru praniach perly sie sypia( zreszta znane sa historie strojow Elzbiety I ktora notorycznie gubila se ulubione klejnoty)
Perly morskie -takze stosowane od wielu wiekow byly rzadkoscia,poza tym koszt ich wydobycia(nawet dzis) jest tak wysoki ze na lowione perly stac bylo tylko ludzi niezmiernie bogatych.Byly to rody partycjuszowskie,krolewskie i bardzo bogatych bankierow.Prosze tez pamietac ze szanse zdobycia sznura perel o podobnej wielkosci i jakosci graniczylo z cudem.Albo trwalo to wiele lat.Zatem nawet w koronach i diademach krolewskich jakosc i wielkosc perel jest roznorodna ( akurat na ten temat mam wiele wiadomosci z racji badan nad tym tematem)
Porusze teraz temat od kiedy stosowano perly do zdobien strojow-praktycznie od pradziejow-byly tak samo lubiane jak bursztyn-tyle ze tam gdzie je znajdowano.Ilosc perel stosowanych przy zdobnictwie przez Grekow i Rzymian powinna Wam uswiadomic ze byly stosowane-a co powiecie o Bizancjum?Byly chyba ulubionym klejnotem poza drogimi kamieniami jakosci jubilerskiej.Dlaczego zatem nie mialy by byc stosowane i pozniej-przeciez tradycja przechodzi .Zgodze sie z jednym ze pomiedzy okresem upadku Bizancjum i poznym sredniowieczem nastapil maly zastoj w stosowaniu perel jako elementu haftu ale na terenie Wloch wygladalo to inaczej niz na terenie Niemiec,Anglii czy Francji.Bo tam dostep do nich i wplywy antyku i bizancjum byly wieksze.
Jednak zgadzam sie tez z tym ze wiekszosc perel stosowano do wszelakich brosz ,pierscieni i naszyjnikow oraz nakryc glowy ktore jak sama nazwa wskazuje nie byly przyszywane a nakladane badz przypinane.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Poniek±d ustawy przeciwzbytkowe (niemieckie, a na prawie niemieckim sporo u nas miest by³o) zakazywa³y pere³ obywatelom miejskim poni¿ej patrycjatu- by³y zarezerwowane dla Ko¶cio³a. Pozdrawiam
Gwyn
liliac
Mam k³opot ze znalezieniem tego za³±cznika z rêkawiczkami od Nammah icon_sad.gif a bardzo by mnie interesowa³- czy mog³abym ³adnie oñ poprosiæ?
liliac
O tak! To chyba te. Dziêki. My¶lê ¿e moje bêd± trochê mniej zdobne jednakowo¿ icon_wink.gif
Loreley
Lepiej pó¼no ni¿ wcale ;)
Per³y - dla zamo¿nych z Polski - zawsze i wszêdzie

"Do ozdób ubioru nale¿a³y tak¿e "sznury per³owe", którymi opasywano nakrycia g³owy, a byæ mo¿e przepasywano paradne szaty. Z pere³ sporz±dzano w Polsce (...) p±tliki i dziewczêce przepaski. W zdobnictwie ¶redniowiecznego ubiory per³y stanowi³y podstawowy surowiec, którym zape³niano ca³e powierzchnie przedmiotów (np. racjona³ królowej Jadwigi), komponowano wzory, uzupe³niano motywy z kamieni i z³ota, akcentowano kontury kompozycji. Per³owe borty, wzmiankowane czêsto w ¼ród³ach pisanych, s³u¿y³y do lamowania obrze¿y strojów i nakryæ g³owy oraz pasków. Per³ami zdobiono obuwie, nogawice, rêkawice i sakiewki. Barwa i ró¿ne rozmiary pere³ u³atwia³y wytwarzanie oryginalnych form bi¿uterii, dekorowanie insygniów i broni."
"Ubiór dworski w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonów" s. 151

"Skromniejsze suknie z g³adkich tkanin naszywano po brzegach sznurami pere³, b±d¼ te¿ haftowano na nich ornament z³otymi niæmi. Najczê¶ciej jednak stosowano lamówki. W ¼ród³ach pisanych nierzadko notowane s± ko³nierze z pere³. Wzmiankuje je równie¿ ustawa przeciwzbytkowa z 1468 r zabraniaj±ca mieszczkom noszenia przy sukniach "ko³nierzy z pere³", których szeroko¶æ przekracza³aby grubo¶æ szyi oraz "per³owych przedniczek"."
"Ubiór dworski w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonów" s.162

z tego wynika, ¿e per³y by³y wówczas dostêpne i raczej nie przera¿aj±co drogie, wiêc musia³y to byæ s³odkowodne
EwKa
http://myra.hem.nu/costume/images/UnkownMa...90(EGPcat3).jpg

Tu widac jakiej wielkosci byly owe perly poznosredniowieczne. Kobieta jest posiadaczka Orderu Labedzia (niem. Schwanenorden).Niestety nie wiemy nic o niej.
Hekathe
Co do kszta³tu, to spokojnie mo¿na znale¼æ per³y s³odkowodne - idealnie okr±g³e, s± dos³ownie o parê z³ dro¿sze od pod³u¿nych
Józef
Witam.Mam nadziejê ¿e kto¶ przeczyta i pomorze.Czasu mam niewiele .Na 30 listopada ,dla wyj±tkowej kobiety wyj±tkowy prezent .
Pomy¶la³em o kolczykach i o naszyjniku z pere³ . Datowanie oko³o Grunwaldzkie .
Gdzie kupiæ?
Pozdro
Igor z Bêdzina
Widzia³em interpretacje strojów mêskich zdobionych per³ami. czy kto¶ spotka³ siê z ikonografi± przdstawiaj±ca takie zdobienia lub szerszymi opisami jak zdobiono mêskie stroje dworskie? Chodzi mi o lata 70te i 80-te XIV wieku, Anglia, Francja, Burgundia.
Toporczyk
Witam,
wiem ¿e ju¿ odrobinê czasu minê³o od ostatniego postu, ale szukam informacji na temat ozdabiania mêskiego stroju per³ami na prze³omie XIV i XV wieku, wiêc chêtnie podepne siê pod pytanie Death-wish-a, tylko mo¿e z terenów Polski i okolic raczej.
marvalhalla
CYTAT(Loreley @ 11:48 14.08.2008) *
"Do ozdób ubioru nale¿a³y tak¿e "sznury per³owe", którymi opasywano nakrycia g³owy, a byæ mo¿e przepasywano paradne szaty. Z pere³ sporz±dzano w Polsce (...) p±tliki i dziewczêce przepaski. W zdobnictwie ¶redniowiecznego ubiory per³y stanowi³y podstawowy surowiec, którym zape³niano ca³e powierzchnie przedmiotów (np. racjona³ królowej Jadwigi), komponowano wzory, uzupe³niano motywy z kamieni i z³ota, akcentowano kontury kompozycji. Per³owe borty, wzmiankowane czêsto w ¼ród³ach pisanych, s³u¿y³y do lamowania obrze¿y strojów i nakryæ g³owy oraz pasków. Per³ami zdobiono obuwie, nogawice, rêkawice i sakiewki. Barwa i ró¿ne rozmiary pere³ u³atwia³y wytwarzanie oryginalnych form bi¿uterii, dekorowanie insygniów i broni."
"Ubiór dworski w Polsce w dobie pierwszych Jagiellonów"

Turska w rozdziale o "Strojach ¶lubnych" wspomina równie¿ o bortach z pere³, do których przypinano cienk± zas³onê. Czy posiada kto¶ z Was wiêcej przedstawieñ ów bort? W za³±czniku przyklejam przyk³ad z Poliptyku Dominikanów w Krakowie. Niestety wiêkszego pliku nie posiadam.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.