Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £uk Wschodni (turecki)- wiazanie petli
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Jorund
Witam !!
Potrzebuje instrukcji co do wiazania petli na cieciwie , chodzi mi dokladnie o to ³aczenie wystepujace przy ³ukach tureckich , prosze o pomoc , do³aczam zdjecie pogladowe o co mi dok³adnie chodzi
Vislav
Witam

CYTAT
The Bowstring Knot is an ancient knot that is used as an eye for bowstrings. The knot is simple and strong. Once tied and pulled firmly, you do not want to untie it: you might call it a good 'tie-once' loop knot.  
The bowstring knot is appreciated because it is small, strong, secure, and easy to tie. It's neat because it does not have loose ends.  
Modern archers prefer fixed spliced loops.  
If the loose (cross marked) end is not secured within the loop between the bow and loop, it is wise to add a small overhand knot as stopper.

Ropers Knot Page

Czy w tym równie¿ ³uk turecki - nie uda³o mi siê sprawdziæ
Abrat
to nie o to chodzi, wrzucê skan jutro z klopstega ale to chyba te¿ jest na ATARN przy okazji ³uków mongolskich.

pozdrawiam
Abrat
Jak kto¶ potrzebuje tak± ciêciwê to do mnie, albo dakron (na bierz±co) albo jedwab (na zamówienie)
Vislav
Witam

Abrat?

The Asiatic Bow. by Taras Vladimirovich Plakhotnichenko. Text in Russian only.

pozdrowienia

p.s. przy porównaniu obydwu po zawi±zaniu - ten drugi jest du¿o "zgrabniejszy"
Abrat
witam
te¿ nie o to chodzi, a przynajmniej wydaje mi siê, ¿e pytanie by³o o co¶ innego, bo Platiczenko podaje jeden ze sposobów spotykanych w ³ukach wschodnich (np. prawdopodobnie w buriackim) ale nie podstawowy. A tu pytanie by³o o dok³adnie turecki ³uk. Wschodnie (tureckie, chiñskie, mongolskie, koreañskie itp) ciêciwy robione by³y w ten sposób:
osobno robiono czê¶æ ¶rodkow± i dwie czê¶ci na du¿e pêtle, a nastênie je ³±czono. pod³±czam skan z Klopstega (Turkish archery and ....) z rysunkiem jak takie wêz³y robiono.
Ca³± mongolsk± ciêciwê z rozrysowanym wêz³em macie tu:
http://www.atarn.org/mongolian/mn_nat_arch...mn_nat_arch.htm

trzeba odpowiednio dobraæ d³ugo¶æ aby wêz³y pêtli spoczywa³y na koñcach rogów w siyah lub na "hamulcach" (zale¿nie od ³uku)

pozdrawiam
Abrat
Jorund
Dziekuje bardzo za odpowiedzi :] wkoncu dzia³a jak trzeba , no w³asnie to takie nietypowe :P zeby cieciwa sie z 3 czesci sklada³a szczerba.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.