Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: He³m Radziecki
> Ubiór i dodatki > Ubiór w XX wieku
snajperu
Sta³em siê posiadaczem he³mu radzieckiego w b. dobrym stanie i przyda mi siê bardzo do rekonstrukcji, jednak¿e poniewa¿ jestem pocz±tkuj±cym, tote¿ nie za bardzo wiem jak frasunek umie¶ciæ. Mam równie¿ obrêcz z paskami pod brodê, brakuje mi tylko wiedzy na temat jak wszystko ³adnie umocowaæ ¿eby by³o ok.
Szuka³em po necie, jednak¿e nie znalaz³em nic...Mo¿e kto¶ z Was potrafi mi pomóc? Bardzo bêdê wdziêczny.

Pozdrowienia, snajperu

P.S Najlepiej, ¿eby by³y do tego jakie¶ ryciny lub ilustracje, ¿ebym móg³ widzieæ jak to zrobiæ smile.gif

Z góry dziêki
Rabiega
To co¶ s³abo szuka³e¶... smile.gif
http://www.gostak.demon.co.uk/helmets/russia.htm
http://www.aboutww2militaria.com/October,2...iet_helmet.html
...i wiele, wiele innych...
Pozdrawiam.
Agata Witkowska
Skoro ju¿ mowa o fasunkach - prosze o ma³e wyjasnienie - bo kiedys kto¶ mi powiedzia³ ¿e we wczesnym okresie II Wojny wiele he³mów takowego nie mia³y - ¿e Rosjanie i Amerykanie nosili pod he³mami jakie¶ czapki dunno.gif Prawda to czy fa³sz?
Grenadier
Prawda
Tyle, ¿e nie w poczatkowym okresie wojny
Amerykanie nosili we³nian± czapeczkê (zdaje siê nazywali j± "bonnie")
Rosjanie wyjmowali fasunek po to by pomie¶ciæ pod he³mem "fotel"
Rabiega
CYTAT(Grenadier)
Amerykanie nosili we³nian± czapeczkê

Wiem, ¿e to nieco offtopowo, ale czy bonnie nie wk³adano po prostu pod fasunek, liner i he³m jako ocieplacz zimowy ?
W M1 jest wszak mnóstwo miejsca.
P.S.
Tak na marginesie - ten, który za³o¿y³ temat, zadaj±c pytanie, nie zajrza³ juz pó¼niej na forum.
Wielokrotnie spotyka³em siê z zarzutami M³odych, ¿e na Fresze to co najwy¿ej zyebkê mo¿na zarobiæ lub zapoznaæ siê z odno¶nikiem, z którego wynika, ¿e "wszystko na forum ju¿ by³o"...Gdy za¶ pojawia siê post dotycz±cy tematu dot±d na forum nie poruszanego, to...i ja ju¿ ani s³owa wiêcej tu nie napiszê, bo komentarz móg³by byæ tylko jeden, i to ma³o cenzuralny...
Grenadier
CYTAT
bonnie nie wk³adano po prostu pod fasunek, liner i he³m jako ocieplacz zimowy ?

A i to byæ mo¿e...
Nie wiem shocked.gif
snajperu
Oto i zagl±dam na forum, po prostu kto¶ pomóg³ mi ju¿ prêdzej wiêc tu nie zajrza³em. Ale dziêkujê wszystkim za pomoc. Szczególnie za te linki, dziêki. No ju¿ teraz czê¶ciej bêdê zagl±da³ na forum. Wybaczcie bigsmile2.gif
pvt. J.F. Ryan
Witam.

Jestem w posiadaniu skorupy he³mu sowieckiego wz. 40, w dobrym stanie. Po zdarciu grubej warstwy rdzy, okaza³o siê, i¿ skorupa posiada oko³o 80% oryginalnej, charakterystycznej dla ówczesnej Armii Czerwonej, jasnozielonej farby. Dodatkow± zalet± jest to i¿ posiada on praktycznie kompletn± obrêcz wraz z uchwytami do paska. Jednak¿e obrêcz i uchwyty te nie nadaj± siê do ponownego za³o¿enia fasunku. I teraz pragnê przej¶æ do sedna sprawy. Otó¿ mam zamiar odrestaurowaæ ten he³m w najbli¿szym czasie i chcia³ bym zapytaæ Was Szanowni Frehowicze, gdzie i mniej wiêcej w jakiej cenie móg³ bym kupiæ obrêcz wraz z fasunkiem w stanie nadaj±cym siê do zrekonstruowania he³mu? Nie koniecznie orygina³ (chocia¿ najlepiej by by³o smile.gif ), mo¿e byæ kopia. Regularnie obserwujê Allegro, ale z tego co zauwa¿y³em, to w³a¶ciwie jedyne obrêcze, jakie mo¿na tam kupiæ, to obrêcze do he³mów niemieckich, a i tak± muszê kupiæ, bo 2 niemieckie "garnki" te¿ czekajaj± w kolejce do reanimacji tongue.gif . Z góry dziêkujê za odpowied¼.

Apropos czapek noszonych pod he³mami. Co do armii czerwonej nie jestem pewien, wiêc nie bêdê zbytnio zabiera³ g³osu w tej kwestii, ale wydaje mi siê, ¿e fasunki zawsze mia³y, a he³m zak³adany by³ na czapkê, oczywi¶cie nie na uszankê, tak zwan± "papachê", ale na jak±¶ cieñsz±. Natomiast amerykañskie he³my M1 posiada³y wk³adkê, tak zwan± "fibrê" lub "liner". Od pocz±tku produkcji he³mu, czyli tak¿e przez ca³± II Wojnê ¦wiatow±, do - o ile dobrze pamiêtam, po³owy lub koñca lat sze¶ædziesi±tych robione by³y z ebonitu, a potem do koñca produkcji, czyli bodaj¿e do po³owy lat osiemdziesi±tych lub pocz±tku 90, owe "linery" robione ju¿ by³y z oliwkowego plastiku. Wk³adki te mia³y spor± regulacjê obwodu g³owy, tak wiêc jeden he³m pasowa³ na kilku ró¿nych ¿o³nierzy, wiêc nie by³o problemu ze zwiêkszeniem rozmiaru he³mu i za³o¿eniu go na czapkê "boonie", zwan± te¿ "jeep cap". Osobi¶cie posiadam kopiê takiej czapki. ¦wietna czapka na zimê. Dobrze przylega do g³owy, dobrze grzeje. Polecam pasjonatom II Wojny ¦wiatowej. tongue.gif

Pozdrawiam.
Rabiega
Priwiet Ryan.
Je¶li nie allegro, to gie³dy militariów, jak dobrze poszperaæ, wszystko tam znajdziesz. Je¶li planujesz dok³adn± rekonstrukcjê, wypada³oby znale¼æ wnêtrzno¶ci w stanie magazynowym.Cena ? Ruskie fanty nie s± drogie.
Je¶li rêce zrêczne, to bez trudu obrêcz i fasunek zrobisz sam - koszt znikomy, a jaka frajda smile.gif .

K³aniam.
pvt. J.F. Ryan
Witam Rabiego. W moim mie¶cie s± organizowane dwa targi. Targ staroci i tzw. Pchli targ. Jednak¿e tam kiepsko z militariami. Jeszcze ze 2 lata temu, co nieco by³o, ale teraz... kicha. Pozostaje mi wiêc rozgl±danie siê na targach w innych miastach. Hmm... Od dawna mam ochotê przetrzepaæ Stadion Dziesiêciolecia, bo jak g³osi legenda, tam jest wszystko. O w³asnorêcznym zrobieniu fasunku i obrêczy tak¿e my¶la³em. Nie by³o by to takie trudne, zwa¿ywszy na fakt i¿ mam lekko nadgryzion± obrêcz, na wzór dla nowej. Pozdrawiam.

P.S. Byæ mo¿e nied³ugo, w za³±cznikach do postu umieszczê zdjêcia mojego ruska. smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.