Witam.
Jestem w posiadaniu skorupy he³mu sowieckiego wz. 40, w dobrym stanie. Po zdarciu grubej warstwy rdzy, okaza³o siê, i¿ skorupa posiada oko³o 80% oryginalnej, charakterystycznej dla ówczesnej Armii Czerwonej, jasnozielonej farby. Dodatkow± zalet± jest to i¿ posiada on praktycznie kompletn± obrêcz wraz z uchwytami do paska. Jednak¿e obrêcz i uchwyty te nie nadaj± siê do ponownego za³o¿enia fasunku. I teraz pragnê przej¶æ do sedna sprawy. Otó¿ mam zamiar odrestaurowaæ ten he³m w najbli¿szym czasie i chcia³ bym zapytaæ Was Szanowni Frehowicze, gdzie i mniej wiêcej w jakiej cenie móg³ bym kupiæ obrêcz wraz z fasunkiem w stanie nadaj±cym siê do zrekonstruowania he³mu? Nie koniecznie orygina³ (chocia¿ najlepiej by by³o
), mo¿e byæ kopia. Regularnie obserwujê Allegro, ale z tego co zauwa¿y³em, to w³a¶ciwie jedyne obrêcze, jakie mo¿na tam kupiæ, to obrêcze do he³mów niemieckich, a i tak± muszê kupiæ, bo 2 niemieckie "garnki" te¿ czekajaj± w kolejce do reanimacji
. Z góry dziêkujê za odpowied¼.
Apropos czapek noszonych pod he³mami. Co do armii czerwonej nie jestem pewien, wiêc nie bêdê zbytnio zabiera³ g³osu w tej kwestii, ale wydaje mi siê, ¿e fasunki zawsze mia³y, a he³m zak³adany by³ na czapkê, oczywi¶cie nie na uszankê, tak zwan± "papachê", ale na jak±¶ cieñsz±. Natomiast amerykañskie he³my M1 posiada³y wk³adkê, tak zwan± "fibrê" lub "liner". Od pocz±tku produkcji he³mu, czyli tak¿e przez ca³± II Wojnê ¦wiatow±, do - o ile dobrze pamiêtam, po³owy lub koñca lat sze¶ædziesi±tych robione by³y z ebonitu, a potem do koñca produkcji, czyli bodaj¿e do po³owy lat osiemdziesi±tych lub pocz±tku 90, owe "linery" robione ju¿ by³y z oliwkowego plastiku. Wk³adki te mia³y spor± regulacjê obwodu g³owy, tak wiêc jeden he³m pasowa³ na kilku ró¿nych ¿o³nierzy, wiêc nie by³o problemu ze zwiêkszeniem rozmiaru he³mu i za³o¿eniu go na czapkê "boonie", zwan± te¿ "jeep cap". Osobi¶cie posiadam kopiê takiej czapki. ¦wietna czapka na zimê. Dobrze przylega do g³owy, dobrze grzeje. Polecam pasjonatom II Wojny ¦wiatowej.
Pozdrawiam.