Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ska³ki karabinowe
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XIX wieku
Horhe
To se kurcze postuka³em. Oj bardzo kiepski mam materia³ do ciosania ska³ek, ale i tak 66 sztuk zrobione.

Powinienem co¶ dodaæ o BHP przy obróbce krzemienia.
Podstawa, to:
-warsztat w którym siê nikt nie krêci, bo czasem od³amki lataj± z potworn± si³±,a s± ostre
-okulary ochronne, bo krzemieñ jest ostrzejszy od pospolitych skalpeli chirurgicznych, drobin krzemiennych u¿ywa siê do mikrooperacji-kawa³ek krzemienia mo¿e przeci±æ skórê, a tym bardziej ga³kê oczn±!!!!
-skórzane rêkawice
Don Carlos
Czesc!!

Horhe !!
Czy mozesz podac proces technologiczny i jakich narzedzi uzywasz? Tak ogolnie.

Sprobuj krzemienia pasiastego albo czekoladowego, powinny byc leprze technologicznie.
Te co tu masz to wydaje mi sie jakis kiepskiej jakosci krzemien. Skad go masz?
Pewnie robiles z jakich malych, zerodowanych brylek? Np. Jaskolczych chlebkow? Jakis Baltycki??

Pozdro
Don Carlos
Horhe
CYTAT(Don Carlos)
Czesc!!

Horhe !!
Czy mozesz podac proces technologiczny i jakich narzedzi uzywasz? Tak ogolnie.

Sprobuj krzemienia pasiastego albo czekoladowego, powinny byc leprze technologicznie.  
Te co tu masz to wydaje mi sie jakis kiepskiej jakosci krzemien. Skad go masz?
Pewnie robiles z jakich malych, zerodowanych brylek? Np. Jaskolczych chlebkow? Jakis Baltycki??

Pozdro
Don Carlos

Do ciosania u¿ywam ró¿nej wielko¶ci m³otków spawalniczych, bardzo podobne s± konstrukcyjnie, do tych ktorymi ciosano ska³ki w XIX wieku w Brendon w Wielkiej Brytanii.
Wpierw trzeba uzyskaæ p³ask± powierzchnie przepolowionego krzemienia, nastêpmnie stukaæ punktowo 05-1cm od krawêdzi i tak dooko³a. W tym materiale jaki mam czesto zamaist wióra wychodzi³ mi taki p³atek, ³atwy do obróbki na ska³ke. To w³a¶nie jest wzór niemiecki ska³ki. Takie tam odpady krzemienne i mniejsze bu³y wielko¶ci piê¶ci (lub dwóch) znalaz³em niedaleko Twierdzy Wis³ouj¶cie, le¿a³y na brzegu kana³u. Dobrze,¿e siê tym zaopiekowa³em, bo ju¿ zalali betonem. Normalnie, to licho u nas z krzemieniem, prêdzej bursztyny znajde. Krzemieñ ba³tycki, to zazwyczaj maciupcie kamyczki.
Carlos, to sk±d ja ci wezmê na pomorzu krzemieñ czekoladowy,czy pasiasty? Pasiasty jest pod Sandomierzem, a czekoladowy, to nawet nie wiem gdzie.
Don Carlos
Czekoladowy kolo Ilzy, albo w Radomskiem, KIeleckie i okolice.

Moze kiedys sie wybiore kolo Ilzy, znam miejsca, kiedys bylem tam na wykopach gdzie na polach leza duze buly czekoladowego i troche nazbierac. Jak mi sie uda wybrac to dam znak.

Pozdro
skorupa
Obszerna dyskusja na temat wyrobu ska³ek jest na forum czarnorprochowym:
http://bron.iweb.pl/index.php?showtopic=17...eb3fd6668012bd9
Krzysiu
Ostatnio sprawdza³em krzemieñ pasiasty - nie nadaje siê. W wiêkszo¶ci w ogóle nie krzesze, zawiera zbyt du¿o domieszek w sobie.
`krzysiu
najlepszy jest krzemien czekoladowy, sprobojcie roweniz z krzemieniem ¶wieciechowskim ( szary nakrapiany)

edit: a wiecie moze jak spisuje sie w roli skalki krzemien rejowiecki?
Remington1
"Wiadomo¶ci ¶ci±gaj±ce siê do woyskowey palney broni rêczney", str. 44 : (...) Ska³ki zwyczayne s± po wiêkszey czê¶ci koloru w popielaty wpadaj±cego, bia³awego i szarego. Za naylepsze uwa¿aj± te, co s± bez plam i prze¼roczyste.(...)
Wojsport
czy ma kto¶ na zbyciu kilka sztuk ?
Horhe
CYTAT(Wojsport @ 11:08 14.12.2010) *
czy ma kto¶ na zbyciu kilka sztuk ?

Wpierw siê pyta u ¼ród³a, a nie trabi na ca³y kraj.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.