Czo³em. Zamierzam wykonaæ seriê rekonstrukcji pasów XIV, XV w. i w tym celu wybieram siê do Bayrisches Nationalmuseum w Monachium ¿eby zrobic szkice w sta³ej ekspozycji: Sali Nagrobków Rycerskich.
Bêdê jecha³ przez Województwo Dolno¶l±skie i przy okazji chcia³bym zrobiæ równie¿ kilka szkiców z nagrobków Piastów ¶l±skich.
Uprzejmie proszê o wskazanie miejsc na Dolnym ¦l±sku, w których znajduj± siê nagrobki rycerskie ew. ksi±¿êce.
Z góry dziêkujê za pomoc.
Pozdrawiam
lubi±¿ - "...W krypcie pod gotyck± bazylik± znajduj± siê nagrobki Piastów dolno¶l±skich (m.in. Boles³awa Wysokiego) oraz mumie opatów..."
jest to tekst zacytowany z wikipedii
proponuje wpisac nagrobki piastów ¶l±skich w google
a ja mogê podpowiedzieæ ¿e istnieje taka ksi±¿ka dr Przemys³awa Mrozowskiego pt. "Polskie nagrobki gotyckie"
ale nie wiem czy bêdzie wygodnie szukaæ znaj±c miejsce a nie osobê z nagrobka, ale polecam zajrzeæ dobre i rzetelne opracowanie zachowanych nagrobków, jak tytu³ wskazuje jedynie gotyckich, ale chyba o to ci chodzi :D
parê nagrobków by³o te¿ swego czasu w Muzeum Narodowym we Wroc³awiu i wydaje mi siê ¿e jeszcze powinny byæ
Plac Biskupa Nankiera we Wroclawiu, Klasztor Siostr Elzbietanek o ile mnie pamiec nie myli. Kaplica Piastow Slaskich. Nagrobek jeden - Henryk VIII ale za to jaki...
POza tym niezmiennie Muzeum Narodowe i Heniu Probus na katafalku...
pozdro
Mauzoleum Piastów ¦l±skich w Krzeszowie - Bolko I, Bolko II
Dziêkujê wszystkim za informacje.
Mia³em okazjê zobaczyæ obu Bolków w Krzeszowie i Henryka Probusa we Wroc³awiu inaszkicowaæ detale które mnie interesowa³y.
Pani opiekuj±ca siê krzeszowskim mauzoleum namówi³a mnie na jazdê do ko¶ció³ka w Raszowie k. Kamiennej Góry, gdy¿ mia³y tam byæ (jej zdaniem) ¶redniowieczne nagrobki. Owszem nagrobki by³y - renesansowe , ale za to jakie! Poza tym wspania³y "naiwny" , wiejski gotyk ko¶ció³ka.
Szkoda ¿e nie na wszystko wystarcza czasu.
Szczerze polecam wspania³± kolekcjê sztuki ¶redniowiecznej w Bayrisches Nationalmuseum w Monachium przy Prinzregentenstrasse 3 . Wstêp 3 euro i naprawdê warto wydac te pieni±dze.
Okaza³o siê ¿e kilka nagrobków XIV wiecznych zdjeto ze sta³ej ekspozycji i umieszczono w magazynie ale dziêki uprzejmo¶ci pracowników naukowych muzeum uda³o mi siê obejrzeæ je dok³adnie w magazynie i bez po¶piechu naszkicowaæ.
Przy okazji zapraszam na moj± stronê : www.cingulator.pl
Pozdrawiam
Witam i proszê o pomoc poszukujê nagrobków z prze³omu i pocz±tku XV wieku z terenów pólnocnej Francji i Anglii.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.