Nie wiem jak to siê st³ao, ¿e nie zauwa¿y³em tego tematu wcze¶niej!!!!!!
Od stycznia 2004 trenujê kij i halabardê wg Meyera.
A oto konkluzje dotycz±ce trenowania tej broni:
Podstaw± jest tutaj opanowanie d³ugiego miecza. (poruszanie siê, hauw-y)
Nastêpnie zabawa z kijem:
Trening trzech form ataków:
Zej¶cie z linii ataku + Pchniêcie
zej¶cie z lini ataku + Binden ->Pchniêcie
Zej¶cie z linii ataku + Brechen -> Pchniêcie
Te trzy formy ataku æwiczymy z wszystkich pozycji:
Oberhut, Unterhut, Nebenhut, Mittelhut, Steurhut. Oczywi¶cie zarówno w lew± jak i w praw± z postaw lewych i prawych
Pu¼niej przechodzimy do treningu ataków jedn± rêk± znad g³owy np:
Binden z lewego Unterchut, przez wyszarpniêcie lew± rêk± kija w kierunku lewego barku, zaraz potem wypuszczamy kij z lewej rêki, zakrêcamy nim jedn± rêk± dooko³a g³owy i dzwonimy przeciwnikowi w makówkê
w momencie dotarcia kija do celu przechwytujemy go lew± rêk±, zakrêcaj±c nim dalej i kolejny atak znad g³owy, tym razem obiema rêkoma, aby skróciæ czasowo atak i zwiêkszyæ jego si³ê, nastêpnie B³yskawiczne zej¶cie na lew± stronê i jeszcze sztychem w wizurê.
Po przeæwiczeniu nastêpnie najprzeru¿niejszych Handarbait, gdzie mamy mnustwo d¼wigni, rzutó, duszeñ. bie¿emy siê za halabardê.
Meyer opisuje ¿e równie dobrze mo¿ba u¿yæ berdysza, gizarmy, glewii, albo innej tego typu broni, ale opisuje w³a¶nie na przyk³adzie halabardy.
Zaczynamy od dok³adnego opanowania Ober i Unter Kreutzhauw i Treiben
Jest nam to niezbêdne do zasypywania przeciwnika atakami z ró¿nych kierunków tak aby wprowadziæ go w totalne zak³opotanie, aby nie wiedzia³ z której strony nadleci atak, jak ju¿ wiemy ¿e czas koñczymy go sztychem w wizurê albo inne bliskie sercu miejsca
Oczywi¶cie dochodz± do tego prezentacje gdzie, po co i jak zmieniaæ chwyt na drzewcu, gdzie pchaæ, jak prowokowaæ, jak dusiæ, podcinaæ, wyrywaæ broñ, jak efektywnie ko¿ystaæ z haka, a jak efektywnie wyko¿ystywaæ walory topora i piki (opisujê tu czê¶ci ¿ela¼ca).
Jest to podej¶cie typowo pojedynkowe, du¿o zwi±zañ, d¼wigni, duszeñ, rzutów, podciêæ, kopniêæ, baaardzo du¿o zmy³ek i podpuch.
Pozdrawiam