Witam. Je¶li chodzi o Viasat History. To bardzo ciekawy program. Strasznie mêcz± powtórkami, to prawda. Jednak¿e wczoraj zosta³a wyemitowana druga i ostatnia czê¶æ filmu pod tytu³em "Colditz". Opowiada on o trzech wiê¼niach jednego z obozów jenieckich, którym udaje siê stamt±d uciec. Podczas przedostawania siê przez okupowane tereny, jednemu z nich udaje siê uciec, a dwóch zostaje z³apanych przez Niemieckich ¿o³nierzy i przewiezionych do obozu Colditz. Ten któremu uda³o siê zbiec, przed ¿o³nierzami, wraca do swoich i zostaje powitany jako pierwszy aliancki ¿o³nierz, jakiemu uda³o siê uciec z obozu jenieckiego. Pozostali dwaj, podczas pobytu w Colditz, kilkakrotnie planuj± ucieczki. Nie bêdê jednak opowiada³ tu ca³ego filmu, gdy¿ zostanie on na pewno jeszcze wielokrotnie powtórzony, ze wzglêdu, ¿e jest nadawany na Viasat History, tak wiêc nic straconego dla zainteresowanych.
Dodam tak¿e, ¿e mimo i¿ film posiada w±tek mi³osny (osobi¶cie nie lubiê w±tków tego typu w filmach wojennych), to zrobi³ on na mnie du¿e wra¿enie i uwa¿am, ¿e jest to spora gratka dla mi³o¶ników II Wojny ¦wiatowej. Film jest na prawdê bardzo ciekawy. Muszê tak¿e zauwa¿yæ, ¿e w filmie ukazuj± siê Polacy, w mudnurach Armii Polskiej i... s± to polscy aktorzy mówi±cy w naszym ojczystym jêzyku. Tak samo Niemcy mówi± po niemiecku, Anglicy i Amerykanie po angielsku. Z tego¿ wzglêdu film zdoby³ u mnie spore uznanie, bo jak¿e mi³o jest us³yszeæ w zagranicznym filmie polskie dialogi (mimo i¿ jest ich nie wiele). Muszê tak¿e dodaæ, ¿e w g³ównego bohatera wcieli³ siê aktor znany miêdzy innymi ze znakomitego serialu wojennego re¿yserii Steven'a Spielberg'a pod tytu³em "Kompania Braci", gdzie wcieli³ siê w rolê Dick'a Winters'a. Tak wiêc jest to kolejna zaleta, dla której warto obejrzeæ "Colditz". Serdecznie polecam i pozdrawiam.