Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kolczuga -> Kijów Xw.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Hati
Poniewa¿ nie znalaz³em ¿adnych wiadomo¶ci na nurtuj±cy mnie temat na tym jak¿e osobliwym forum, zwracam sie z zapytaniem. Czy macie jakie¶ wiadomo¶ci na temat wygl±du koszulek kolczych z okolic Kijowa z Xw? Najmilej widziane by³yby jakie¶ zdjêcia z muzeów albo co¶ takiego, ¿eby nikt mi tu nie uprawia³ radosnej twórczo¶ci a la pan Micha³ek... tongue.gif
Hati
Znalaz³em taki "wykrój" nie by³ zaklasyfikowany to konkretnego okresu historycznego. Czy by³y jakie¶ popularne motywy albo szczegó³y u¿ywane w kolczych z okresu o który siê pytam?
Endrius
Polecam czasopismo Archeologija CCCP, tom chyba 3- "Driewnieruskije oru¿je". Niestety trudno dostêpne. Z mojej lektury tego dzie³a wynika, ¿e z tego okresu nie ma z tych okolic na tyle dobrze zachowanych kolczug, by rekonstruowaæ ich wygl±d, ale to stan badañ z lat 50-tych. Najbli¿sze s± dwie kolczugi z Rajek pod Berdyczowem z XIIw. D³ugie do pó³ uda, z rêkawami do ³okci , których splot jest przed³u¿eniem na boki czê¶ci tu³owiowej. Kó³ka o ¶rednicy ok. 8-9 mm, rzêdy na przemian skówane i nitowane, grubo¶æ drutu ok. 1,4 mm, ale trochê na pewno zjad³a rdza. Jedna wa¿y 7,5 kg, druga jest trochê l¿ejsza. Jak chcesz mogê jeszcze pogrzebaæ w temacie i co¶ dopisaæ. read.gif
Endrius
Zapomnia³em dodaæ, ¿e jedna z nich ma ko³nierz i obie s± trochê krutsze z ty³u, do jazdy konnej. Ten twój wzór wygl±da mi na w najlepszym wypadku pó¿no¶redniowieczny.
wszebor
W za³±czniku zamieszczam wycinki z Osprey'a.
Endrius
Ten drugi rysunek to w³a¶nie kolczugi z Rajek. A to pierwsze zdjêcie(wyciête z Kirpicznikowa), to kolczuga raczej XII- XIII w. chyba z koczowniczego kurchanu w miejscowo¶ci Burty lub Kowale.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.