Witam
Po pierwsze prosze mnie nie kamieniowac na dzien dobry za utworzenie nowego tematu ;) (uzylam opcji "SZUKAJ" i nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie
Mam jednen konkretny problem.
Mam sporo mniejszych kawalkow sukna ktore jakby ladnie pozszywac ze soba to by sie spory kawalek materialu zrobil i pomyslalam ze mozna by z tego (czyli pozszywanej calosci) zrobic plaszcz (oczywiscie dorobie lniana podszewke). W ktorejs z ksiazek (bodaj w Gutkowskiej..) czytalam ze czesto szyto wtedy ubrania z kawalkow i prosilabym o porade czy ktos juz testowal taka metode i czy jest to faktycznie historyczne?
Zaznaczam ze nie robie sie na królow± (ktora na pewno nie chodzila by w scinkach ;) a na srednio zamozna mieszczke.
Z gory dziekuje za wszelkie rady.
pozdrawiam
Nika
Dziekuje!
Zwlaszcza ten ostatni plaszcz wyglada jak nalezy
pozdrawiam
Nika
Witam!
Czy to jest historyczne nie wiem, ale na pewno nie jest to estetyczne, zw³aszcza dla ¶rednio zamorznej mieszczki...
Pozdrawiam Szymon Chochlik!
Jak dobrze to zszyje i symetrycznie to mo¿e to wyj¶æ naprawde ciekawie...
Co do estetyki powiem wiec tak.
Welna jest wsciekle czarna a oprocz tego zamierzam dac lniana podszewke i/lub obszycie z futerka zeby zaslonic kanty.
Poskladam te kawalki jak puzzle i baaaaardzo dokladnie zaprasuje szwy.
Jak tylko wprowadze w czyn to dam znac jak wyszlo (jezeli tylko kogos to bedzie interesowac)
pozdrawiam
Nika
A nie lepiej kupiæ nowego kawa³ka we³ny ni¿ mêczyæ siê z tymi kawa³kami??
Kawalki welny juz mam a duzy kawal trzeba kupic.
Kase mam uzbierana na nowy material na suknie dworska a i tak mi jeszcze brakuje
A poza tym to by bylo za nudne tak po prostu uszyc z jednego kawalka......
pozdrawiam
Nika
zaraz zaraz
kochani - jak kole¿anka sobie pozszywa z kawa³ków - bêdzie dobrze... nawet lepiej ni¿ w przypadku p³aszcza krojonego z materia³u o szeroko¶ci 1,5 metra......
w tym roku pod Grunwaldem widzia³am p³aszcz zszywany z kilbu kawa³ków u pewnej pani do tego ró¿nokolorowych nie wygl±da³o to wcale ¼le wiêc my¶le ¿e u Ciebie te¿ bêdzie dobrze, do tego mówisz ¿e we³na jest czarna, my¶lê ¿e nie bêdzie widaæ nawet je¶li szwy bêd± dok³adne:) pozdrawiam powodzenia!
Tez mam nadzieje ze ladnie wyjdzie.
Jak tylko pozszywam to wkleje zdjecie dla zainteresowanych.
Dziekuje za rady.
z pozdrowieniami
Nika
p³aszcz mo¿na szyc tylko z kawa³ków , ale chyba nie ze ¶mieci[jak na obrazkach za³±czonych] , a z klinów o odpowiedniej szeroko¶ci.Wynika to z faktu , ¿e jak wiemy w ¶redniowieczu materia³ mia³ ograniczon± szeroko¶c(bodaj¿e 90cm) , a nie wspó³czesne 1,5 m .Krojenie z po³owy ko³a o promieniu 1,5 m jest wiêc nie za bardzo na miejscu.Zreszt± t± metod± nie uzyskamy d³u¿szego p³aszcza , a takich kilka jest w Biblii Maciejowskiego chocia¿by , czy w codex manesse.
Pozdrawiam
Jacek
CYTAT(Szymon Chochlik)
Czy to jest historyczne nie wiem, ale na pewno nie jest to estetyczne, zw³aszcza dla ¶rednio zamorznej mieszczki...
Przepraszam ale mówimy o estetyce XXI wieku czy ¶redniowiecznej??
Tkaniny by³y tkane na szeroko¶æ 50- 60 cm standartowo, mo¿na by³o tkaæ szersze ale to tylko bogaci mogli sobie na to pozwoliæ. Widzia³em rysunki tuniki znalezionej w niemczech szytej z ³atek kilku-kilkunastocentymetrowych ró¿nych tkanin, powy¿ej na stronach Marca Carlssona widaæ wykroje orygina³ów, wiêc trzeba siê zastanowiæ czy odtwarzamy ¶redniowiecze czy tylko wspó³czesne fantazje na temat ¶redniowiecza
Zygmuncie tak offtopicowo jak wyglada ta tunika i z kiedy pochodzi
co do latek polecam pourpointy i rekawy z 10*n kawalkow
Tunika bardzo prosta, z d³ugimi rêkawami, w ca³o¶ci zszyta z ³atek(lub reperowania nak³ada³y siê na siebie poprywaj±c wiêkszosæ powierzchni tuniki). Napatrzy³em siê na ni± du¿o, bo kserówka wisia³a w kuchni o¶rodka gdzie przebywali¶my przez 2 tygodnie ale w ksi±¿ce tylko j± widzia³em przez chwilê, nawet nie zd±¿y³em zapisaæ
ogólnie wczesne ¶redniowiecze (co¶ mi siê ko³acze ¿e XI-XIII) okolice Berlina. postaram siê zdobyæ wiêcej informacji, je¶li to kogo¶ interesuje, proszê mi przypomnieæ na priv
Witam
Czy p³aszcz uszyty z kawalków materia³u pasowa³ by na XII - XIII wiek ? na okres kruciat ... bo osobiscie wydaje mi sie ze na kruciatach co¶ takiego by mog³o byæ ... nei byli przecierz tam sami zamorzni ... ba by³o ich ma³o ...
Witam!
Co do plascza konkretnie nic niemam.
Ala ja siebie szylem kiedysz s kawalkov materialu kilka koldr. Dobra rzecz - cieplo i doscz tanio...
Chyba 2 najpowaznejsze rzeczy w zyciu jak dziseijszym tak i w sredniowieczu... no chyba w sredniowieczu jescze powaznej...
Zapytam o rzecz podobn±, choæ nie to samo. ;)
Skoro materia³ tkano na pewno nie szerszy ni¿ te 90 cm, to czy dla s³owianki bêdzie odpowiedni p³aszcz uszyty np. z 4 klinów, tak aby w ca³o¶ci mia³ kszta³t pó³kola? Bo jak siê zastanowiæ, to nie po to siê szyje suknie z historycznych wykrojów, tzn. z klinami, ¿eby potem szyæ p³aszcz z jednego gigantycznego kawa³ka we³ny i byæ mrocznym. ;)
Pozdrawiam!
zachowany p³aszcz cz³owieka z Bockstan po³owa XIVw. szyty nie z klinów tylko wzd³u¿
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/bockclok.html
Z tego, co widzia³am, podobnie jest uszyty p³aszcz, znaleziony na ciele kobiety w bagnie Meenybraddan Co. Donegal, z tym ¿e ten zabytek jest jeszcze pó¼niejszy - 1500-1600r. (zdjêcia, niestety nie do koñca udane, w za³±czniku). Z drugiej strony w Bogstown Co. Meath znaleziono datowany na X w. prostok±tny kawa³ek materia³u o wymiarach 100x113 cm i badaj±ca to znalezisko Elizabeth Wincott Heckett stwierdzi³a, ¿e najpewniej jest to pozosta³o¶æ p³aszcza, który pierwotnie by³ jeszcze wiêkszy (tkanina zosta³a przyciêta, nie ma boków tkackich). Je¶li przyj±æ, ¿e wzór, którego ¶lady zachowa³y siê na p³aszczu, by³ symetryczny, to pierwotne rozmiary tkaniny wynosi³y ok.135x133 cm. Czyli mo¿na siê te¿ by³o obej¶æ bez zszywania z kawa³ków...
Pozdrawiam!
Vlasta
Tkanina jest surowcem wymagaj±cym wiele pracy, wiêc nic dziwnego ze szaty- zw³aszcza wczesne szyte s± z wielu kawa³ków tak aby wykorzystaæ ka¿dy skrawek materia³u i nie zawsze wygl±da to jak rzucone szmatki.
Co do szeroko¶ci tkanin to niema ograniczenia zw³aszcza technicznego /sam posiadam warsztat poziomy który umo¿liwia tkanie o szeroko¶ci 120 cm/.Problem szeroko¶ci polega³ na wprost proporcjalnemu wyd³u¿eniu czasu tkania i wygody.
Pamiêtaj jednak ¿e twój dom jest znacznie wiêkszy od tych ¶redniowiecznych, zagracenie na kilka tygodni/miesiêcy ca³ego domostwa warsztatem rozstawionym na najwiêksz± szeroko¶æ to móg³ byc k³opot, st±d stawiam tezê ¿e móg³ sobie na to pozwoliæ kto¶ bogaty, kto mia³ wiêkszy dom.
PS od kiedy s± znane poziome warszty tkackie? przyznam siê ze nie wiem
Technicznie rzecz bior±c to na krosnach pionowych mo¿na utkaæ tkaniny o szeroko¶ci ograniczanej jedynie d³ugo¶ci± nawoju. Ale pracoch³onno¶æ jest olbrzymia i ³atwo o co¶ spapraæ.
Z tego co pamiêtam (¿ród³o: wyk³ady z historii techniki na PWr) to dopiero wynalezienie tzw Lataj±cego czó³enka Johna Kaya (lata 30-te XVIII wieku) upowszechni³o tkaniny o szeroko¶ci wiêkszej ni¿ dwa ³okcie. Jasne, ¿e pojawia³y siê i wcze¶niej szersze tkaniny (przyk³ad przytoczony przez Vlastê 100 cm to zazwyczaj wiêcej ni¿ 2 ³okcie
) ale na pewno nie by³y masowo dostêpne. Moim zdaniem tkane by³y tylko na konkretne zamówienie/zapotrzebowanie.
Co do warsztatów poziomych to nie wiem jak by³o na zachodzie, ale w Polsce przyjmujê siê XI wiek jako hipotetyczn± datê introdukcji poziomych krosien. Jedyn± poszlak± jest kawa³ drewna z gdañska, identyfikowany jako element stelarza warsztatu tkackiego. (Np. Kostrzewski "Kultura prapolska" bodaj¿e). My¶lê, ¿e bezpieczniej jest przyj±c XII wiek.
Co do domów to róznie z tym mog³o byæ, zale¿nie od okresu. XIII wieczne kamienice mieszczañskie we Wroc³awiu potrafi³y byæ takimi grzmotami, ¿e chcia³bym mieæ taki dom, a na parceli by³o jeszcze zazwyczaj miejsce na parê zabudowañ gospodarczych.
ja tylko chcia³±bym wróciæ do p³±szcza kole¿anki, któa za³o¿y³± ten temat.. chce odtwarzaæ ¶rednio zmao¿n± mieszczkê.. o.k. no i uszyæ p³aszcz ze ¶cinków... o.k. czyli pomijajac szeroko¶c materia³ów historycznych ze wzglêdu na szeroko¶æ óczesnych krosen to szycie ze ¶cinków a nie konkretnych kawa³ków wskazuje na stan ni¿szy... ale kole¿nak ccheten p³aszcz czarny... co prawda nie wskaza³a nam wieku na któy ma byæ datowany ten p³aszcz,a le temat o czerni ju¿ by³ poruszany na forum..wiec polecam poczytaæ... co wiecej... p³±szcz ma byæ nie tylko czarny ale obszyty futrem... to ja ju¿ nie wiem jak± warstwe kole¿naka odtwarza...
pozdrawiam
a czy jest mo¿liwo¶æ przed³u¿enia p³aszcza za pomoc± np szerokiej ta¶my?albo pasa materia³u?doszytego dobrzegu dolnego takiego p³aszcza?koniec XIII wieku,ziemie mazowieckie,dwórka ksiêcia KonradaIICzerskiego
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.