Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Excalibur (1981)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Egifford
Tak szukam szukam na forum a nikt nie wspomina, mysle kultowego filmu z 1981 roku - Excalibur.

Pomijam prawde historyczna ale jaki klimat mial ten film!!! Nawet ilosc i jakosc zbroi, ktore zostaly do niego przygotowane robi wrazenie.

Btw. A pamiêtacie taki serial jak "Kusza"?
eRemita
Excalibur z motywem z Carminy Burana? Chyba ju¿ kiedy¶ znêcali¶my siê tu nad tym filmem...:P
Serial KUSZA z muzyka Stanis³awa Syrewicza - pop³uczyny po "Robinie z Sherwood", ma³o przekonuj±cy film. Mimo tego mo¿na by³oy go zobaczyæ po latach jakie minê³y od emisji. Niestety - przeczesuj±c sieæ nie uda³o mi siê na niego natrafiæ...

eRe
Pawe³ Lipnicki
Nienajgorzej zagrany film ( " Exc." oczywi¶cie) natomiast czyste "fantasy" w kostiumach itd.
Egifford
Szczerze powiem ze nawet nie pamietalem by "Kusza" to byl polski serial - pamietam tylko jako mlody dzieciak (niby ze teraz jestem stary) sie tym zachwycalem. Przyznam ze do dzis pozostala mi tylko muzyka w uszach (jak widze nie tylko mi icon_wink.gif ) i jakos od tych dawnych lat na niego nie natrafilem.

Jesli chodzi o Excalibura to mimo wszystko moim zdaniem jest to jeden z niewielu filmow o Krolu Arturze, który mimo ze komercyjnie zrobiony, to jednak ma to cos w sobie. O dziwo nie przeszkadza fakt wielu niezgodnosci z prawda historyczna - moze dlatego ze raczej traktuje ten film bardzo sentymentalnie, bo byl to jeden z pierwszych jakie mi przyszlo ogladac o tematyce rycerskiej. Co prawda wychowalem sie na serialu "Robin of Sherwood", ktory to niewatpliwie zajmuje pierwsze miejsce, jednak Excalibura zawsze obejrze z lezka w oku.
eRemita
Nie powiedzia³am ¿e KUSZA to polski serial, tylko ze muzyke robil polski kompozytor.. to niewielka acz istotna roznica...

e.
Egifford
dlatego sie troszeczke zdziwilem aczkolwiek polegac na mojej pamieci nie moge wiec uwierzylbym nawet ze to serial rosyjski icon_wink.gif . Muze chetnie sciagne z netu o ile uda mi sie do niej dotrzec
Essex
To by³ ten film w którym jedn± z g³ównych ról gra³ Guy Gisborne z serialu "Robin Hood?"
eRemita
Nie na pewno nie; kole¶ , który gra³ przeciwnika Wilhelma Tella Gesslera, nazywa³ siê Jeremy Clyde, samego Wilhelma gra³ Willl Lyman; reszta jest tutaj: http://www.geocities.com/elinececile/

eremita
Wojgniew
Robert Addie czyli Gisburne,zagral w Excaliburze Mordreda. Nota bene aktor zmarl dwa lata temu. icon_cry.gif
Egifford
dokladnie tak, na raka pluc niestety. Malo tego podobnie aktorka ktora grala matke Guisberna rowniez zmarla ale chyba wczesniej.

Cieszy fakt, ze czesc aktorow jeszcze wystepuje, w co prawda nieco slabych filmach (Krol Artur), no ale sluch po nich nie zaginal
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.