CYTAT(Krzywonos)
.Uprawiaj±c szermierkê ryzykujesz wiêc co najwy¿ej uwidocznienie twoich "barów"
wskutek spalenia EWENTUALNYCH RESZTEK tkanki t³uszczowej i poprawê ich urze¼bienia (rysów, kszta³tno¶ci), bez zmiany ich objêto¶ci.
He he he, Krzywonosku, ale namiesz³e¶. A jak¿e bary rosn±, a wypowiadam siê jako osoba najbardziej "kompetentna" w powy¿szym gronie, bo jestem kobiet±, która uprawi± szermierkê bia³± broni±
i naocznie mogê "efekty" zaobserwoaæ.
Zreszt± ty równie¿, polecam dok³adniejszy ogl±d na treningu swoich kole¿anek
.
Machanie przez kilka miechów tylko g³upim palcatem da³o mi wiêcej ni¿ dwa lata regularnego dra³owania na si³owniê. Nie mówi±c ju¿ o d³ugim mieczu, bo tutaj "przyrosty" s± najwiêksze
.
Wyliczaj±c po kolei: miê¶nie naramienne, biceps, triceps, przedramiê, w moim wypadku szczególnie lewe, bo jestem leworêczna.
I ka¿da broñ to trochê inne obci±¿enie. Inaczej ³apy bol± przy d³ugim mieczu, inaczej przy rapierze, a jeszcze inaczej przy szabli. Najbardziej ro¶nie g³owa przednia i ¶rodkowa miêsienia naramiennego i przedramiê. Biceps, triceps i najszerszy grzbietu to raczej efekt pompek w w±skiej poporze i podci±gania,standardowych æwiczonek przy ka¿dym sporcie walki
.
Aha, zapomnia³abym jeszcze o nogach i tylnej czê¶ci cia³a, ty¿ rosn±
, szczególnie przy kroczkach i wypadach przy szabli i szpadzie.
Na uspokojenie p³ci zwanej s³absz±, "objêto¶æ" miê¶ni nie ro¶nie ci±gle, dochodzi do pewnego "maksium" i siê zatrzymuje. Dodam jeszcze, ¿e nie wygl±dam jak jakie¶ monstrum
, co poniektórzy znaj±cy mnie z³o¶liwcy powiedzieliby, ¿e "siê trzymam"
. Bo diabel tkwi w szczegó³ach, czyli proporcjach, rze¿bie i tym podobnych drobiazgach.
Taka ma³a zale¿no¶æ: wiêcej miê¶ni i mniej t³uszczu równa siê wiêksza waga, ale lepszy wygl±d
.
Du¿y plusik, æwicz±æ 10 godzin w tyg. szermierkê bia³± broni± mo¿na siê ob¿eraæ do woli, bo miê¶nie potrzebuj± paliwa. Ilo¶æ wypacanych na treningach kalorii i tych spalanych przez miê¶nie w czasie spoczynku, jest do¶æ spora i trzeba j± uzupe³niæ.
Mam równie¿ niezbyt weso³± dla Pañ wiadomo¶æ, zmniejszenie ilo¶ci tkanki t³uszczowej w organi¼mie oznacza zmniejszenie jej w KA¯DYM MIEJCU. Co¶ za co¶, mniejszy "przód", za to zgrabniejszy...
.
Pozdrawiam Monika
I jeszcze uzupe³nienie. Szeroko¶ barów nie mo¿e siê Tobie drastycznie zwiêkszyæ, bo to cecha genetyczna. Nie da siê wyd³u¿yæ ko¶ci. Jak masz w±skie ramiona, bêdziesz je nadal mia³a w±skie, mo¿esz co najwy¿ej zwiêkszyæ je optycznie, powiêkszaj±c miêsieñ naramienny, który sk³ada siê z trzech g³ów: przedniej, ¶rodkowej i tylnej (by ruszyæ tê tylni±, naprawdê trzeba mocno siê postaraæ i stosowaæ specjalne æwiczonka).
I jeszcze sprawa proporcji, je¶li masz szerokie biodra i w±skie ramiona, wcale nie zaszkodzi, jak przybêdzie Ci w ramionach, przy w±skiej tali bêdziesz lepiej wygl±daæ, bardziej j± podkre¶lisz
. A je¶li jesteæ chuda, trochê miê¶ni jest wrêcz wskazane.
Dlatego nie ma co siê na zapas "stresowaæ", bo by zwiêkszyæ drastycznie muskulaturê trzeba lat pracy, w czasie których musia³aby¶ przerzuciæ tony ¿elastwa.
A du¿a przednia g³ówka wygl±da ca³kiem sympatycznie, jak j± naprê¿ysz
, zreszt± muskulatura jest widoczna, gdy miê¶nie pracuj±, dlatego bez obawy. Lepiej pomy¶l o innych po¿ytkach, bêdziesz silniejsza, sprawniejsza, bêdziesz mieæ wiêcej energii, lepsz± figurê i postawê (szermierka to ¶wietny sposób, by przestac siê garbiæ
).
Bêdzie Ciê, po prostu, roznosiæ.
Treningi szermierki bêd± Tobie wrêcz potrzebne do ¿ycia.