Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Walka bronia biala, a rozwoj miesni :)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Szary_Wedrowiec
Witam.
Mam pytanie, jesli juz takie bylo, to sory:)
Pyt. jest raczej do damskiej czesci uzytkownikow forum. smile.gif Jak gadalam z roznymi osobami(ktore nie naleza do bractwa) to mowily mi, ze jak walczy sie mieczem, to ma si potem "szeroki bary". No, to pyt. jest wlasnie, czy rzeczywscie sa? :D
Dzieki za odpowiedzi, i pozdrawiam smile.gif
Tomasz z £añcuta
Hm - pytanie do¶æ problematyczne z cyklu co bylo pierwsze - jajko czy kura. Bo machanie broni±, która swoje wa¿y primo wymaga si³y, wiêc barów, a secundo wyrabia bary - wiêc si³ê.Poza tym faktycznie miê¶nie ramion dostaj± przy nawet krótkiej walce nie¼le popaliæ. devil.gif
.Jarogniew.
jak jestes seksowna bl±dynk± (moze byc brunetka) to podesle zdjecia top les na prv icon_wink.gif
a tak serio to miê¶nie siê wyrabiaja, do tego si³a i kondycja.Jak napisa³ Tomasz machanie bronia wymaga si³y i dla pocz±tkujacych to jest nie lada wysi³ek, ale z czasem miêsnie przyzwyczjaja sie do wiêkszego wysi³ku, to tak jak na si³owni, gdy zaczynamy æwiczyc to pierwsze ok. 2 tygodnie mamy zakwasy i szybko sie mêczymy a potem si³y zaczyna stopniowo przybywaæ i widac efekty.Mo¿e w walce bronia bia³± ciêzar jest niewielki ale samo to ze trzeba go trzymac w gorze i do tego machac we wszystkie strony (najlepiej przemyslanie oczywiscie icon_wink.gif ) to daje nam naprawde dobre æwiczenie, no i do tego oczywiscie rozgrzewka i æwiczenie kondycji.
pozdrawiam.
Krzywonos
To te¿ nie jest tak do koñca.
Intensywne, szybkie poruszanie przedmiotem o wadze u¿ywanej w Polsce broni bia³ej wyrabia takie formy sprawno¶ci, jak si³a esplozywna, wytrzyam³o¶æ si³owa, wytrzyma³o¶æ miejscowa i wytrzyma³o¶æ tlenowa. Jak to zazwyczaj bywa w przypadku "piêknej p³ci s³abej" bigsmile2.gif (¿art, wszyscy niebêd±cy si³aczami tak maj±) w pocz±tkowym okresie trenowania walki broni± bia³± najwiêkszy progres zachodzi w obrêbie elementów sprawno¶ci si³owej (wytrzyma³o¶æ si³owa i si³a eksplozywna); gdy organizm, a konkretniej miê¶nie zaczn± siê przyzwyczajaæ do sta³ego obci±¿enia (broñ), nasza sprawno¶æ rozwija siê coraz bardziej w kierunku sprawno¶ci wytrzyma³o¶ciowej (miejscowej i tlenowej).
Dobra, po przyd³ugawym wstêpie do meritum: chodzi mi o to, ¿e trenig pod k±tem ¿adnej ze wspomnianych form sprawno¶ci nie powoduje przyrostu masy miê¶niowej. Aby miê¶nie uros³y Ci w widocznym stopniu, potrzeba specjalnego treningu hipertroficznego, którego nie da siê przeprowadziæ w oparciu o trening walki bia³± broni±. Musia³aby¶ pociskaæ na ciê¿arach i to w odpowiedni sposób.
Uprawiaj±c szermierkê ryzykujesz wiêc co najwy¿ej uwidocznienie twoich "barów" bigsmile2.gif wskutek spalenia EWENTUALNYCH RESZTEK tkanki t³uszczowej i poprawê ich urze¼bienia (rysów, kszta³tno¶ci), bez zmiany ich objêto¶ci.
Przynajmniej ja na tyle siê w temacie orientujê. smile.gif
Pozdrawiam i ¿yczê dobrej zabawy, je¿eli siê zdecydujesz! bum.gif
Monika ksf
CYTAT(Krzywonos)
.Uprawiaj±c szermierkê ryzykujesz wiêc co najwy¿ej uwidocznienie twoich "barów" bigsmile2.gif wskutek spalenia EWENTUALNYCH RESZTEK tkanki t³uszczowej i poprawê ich urze¼bienia (rysów, kszta³tno¶ci), bez zmiany ich objêto¶ci.bum.gif

He he he, Krzywonosku, ale namiesz³e¶. A jak¿e bary rosn±, a wypowiadam siê jako osoba najbardziej "kompetentna" w powy¿szym gronie, bo jestem kobiet±, która uprawi± szermierkê bia³± broni± bigsmile2.gif i naocznie mogê "efekty" zaobserwoaæ.
Zreszt± ty równie¿, polecam dok³adniejszy ogl±d na treningu swoich kole¿anek tongue.gif.

Machanie przez kilka miechów tylko g³upim palcatem da³o mi wiêcej ni¿ dwa lata regularnego dra³owania na si³owniê. Nie mówi±c ju¿ o d³ugim mieczu, bo tutaj "przyrosty" s± najwiêksze smile.gif .
Wyliczaj±c po kolei: miê¶nie naramienne, biceps, triceps, przedramiê, w moim wypadku szczególnie lewe, bo jestem leworêczna.
I ka¿da broñ to trochê inne obci±¿enie. Inaczej ³apy bol± przy d³ugim mieczu, inaczej przy rapierze, a jeszcze inaczej przy szabli. Najbardziej ro¶nie g³owa przednia i ¶rodkowa miêsienia naramiennego i przedramiê. Biceps, triceps i najszerszy grzbietu to raczej efekt pompek w w±skiej poporze i podci±gania,standardowych æwiczonek przy ka¿dym sporcie walki smile.gif.
Aha, zapomnia³abym jeszcze o nogach i tylnej czê¶ci cia³a, ty¿ rosn± icon_wink.gif, szczególnie przy kroczkach i wypadach przy szabli i szpadzie.
Na uspokojenie p³ci zwanej s³absz±, "objêto¶æ" miê¶ni nie ro¶nie ci±gle, dochodzi do pewnego "maksium" i siê zatrzymuje. Dodam jeszcze, ¿e nie wygl±dam jak jakie¶ monstrum smile.gif, co poniektórzy znaj±cy mnie z³o¶liwcy powiedzieliby, ¿e "siê trzymam" icon_wink.gif . Bo diabel tkwi w szczegó³ach, czyli proporcjach, rze¿bie i tym podobnych drobiazgach.
Taka ma³a zale¿no¶æ: wiêcej miê¶ni i mniej t³uszczu równa siê wiêksza waga, ale lepszy wygl±d smile.gif.
Du¿y plusik, æwicz±æ 10 godzin w tyg. szermierkê bia³± broni± mo¿na siê ob¿eraæ do woli, bo miê¶nie potrzebuj± paliwa. Ilo¶æ wypacanych na treningach kalorii i tych spalanych przez miê¶nie w czasie spoczynku, jest do¶æ spora i trzeba j± uzupe³niæ.
Mam równie¿ niezbyt weso³± dla Pañ wiadomo¶æ, zmniejszenie ilo¶ci tkanki t³uszczowej w organi¼mie oznacza zmniejszenie jej w KA¯DYM MIEJCU. Co¶ za co¶, mniejszy "przód", za to zgrabniejszy... icon_wink.gif .
Pozdrawiam Monika

I jeszcze uzupe³nienie. Szeroko¶ barów nie mo¿e siê Tobie drastycznie zwiêkszyæ, bo to cecha genetyczna. Nie da siê wyd³u¿yæ ko¶ci. Jak masz w±skie ramiona, bêdziesz je nadal mia³a w±skie, mo¿esz co najwy¿ej zwiêkszyæ je optycznie, powiêkszaj±c miêsieñ naramienny, który sk³ada siê z trzech g³ów: przedniej, ¶rodkowej i tylnej (by ruszyæ tê tylni±, naprawdê trzeba mocno siê postaraæ i stosowaæ specjalne æwiczonka).
I jeszcze sprawa proporcji, je¶li masz szerokie biodra i w±skie ramiona, wcale nie zaszkodzi, jak przybêdzie Ci w ramionach, przy w±skiej tali bêdziesz lepiej wygl±daæ, bardziej j± podkre¶lisz smile.gif. A je¶li jesteæ chuda, trochê miê¶ni jest wrêcz wskazane.
Dlatego nie ma co siê na zapas "stresowaæ", bo by zwiêkszyæ drastycznie muskulaturê trzeba lat pracy, w czasie których musia³aby¶ przerzuciæ tony ¿elastwa.
A du¿a przednia g³ówka wygl±da ca³kiem sympatycznie, jak j± naprê¿ysz tongue.gif, zreszt± muskulatura jest widoczna, gdy miê¶nie pracuj±, dlatego bez obawy. Lepiej pomy¶l o innych po¿ytkach, bêdziesz silniejsza, sprawniejsza, bêdziesz mieæ wiêcej energii, lepsz± figurê i postawê (szermierka to ¶wietny sposób, by przestac siê garbiæ smile.gif ).
Bêdzie Ciê, po prostu, roznosiæ.
Treningi szermierki bêd± Tobie wrêcz potrzebne do ¿ycia.
Zo¶ka
hej
z w³asnych do¶wiadczeñ wynika, ¿e je¶li chodzi o przyrost tkanki miê¶niowej nie jest on znaczny raczej przybywa Ci si³y i wytrzyma³o¶ci jak ju¿ moi przedmówcy napisali. A powiem szczerze takie pytanie mnie do¶æ dziwi dunno.gif poniewa¿ znam trochê dziewczyn, które walcz± i nie s± "pakerami" i ca³kiem dobrze im idzie. Wiêc nie bój siê, ¿e bedziesz wygl±daæ jak Pudzian icon_wink.gif treningi szermierki czekaj± walka.gif

pozdrawiam Zo¶ka
Tomic
nie da siê wyd³u¿yc ko¶ci? to czemu mam prawa rêkê d³uzsz± od lewej. Czy to mo¿e czarnobyl?

ka¿dy ma predyspozycje do czego innego i mysle ¿e z tymi miesniami mo¿e byæ róznie
Monika ksf
CYTAT(Tomic)
nie da siê wyd³u¿yc ko¶ci? to czemu mam prawa rêkê d³uzsz± od lewej.

A czemu ja mam jedno ramiê wy¿ej od drugiego?
Bo rzadko który cz³ek (wliczj±c w to kobiety icon_wink.gif ), jest idealnie symatryczny.
CYTAT(Tomic)
ka¿dy ma predyspozycje do czego innego i mysle ¿e z tymi miesniami mo¿e byæ róznie

To¿ to, jak Ci siê rozwija mukles, to te¿ cecha genetyczna. Jedni pakuj± w pocie czo³a i nic, inny tylko podejdzie do ciê¿arków i samo mu ro¶nie bigsmile2.gif, a jeszcze inny nawet nie musi podchodziæ icon_cool.gif .
Tomic
wobec tego skoro jestem niesymetryczy to czemu moje nogi s± równe, (gdyby nie by³y to pewnie bym kula³ na jedn±)
z tego co napisa³a¶ to mo¿e id¼ do ortopedy bo mo¿e to krzywy krêgos³up a nie asymetria cia³a
Brat £ukasz
Obieca³em sobie, ¿e ju¿ nie bêdê, ale jak to czytam to mnie krew zalewa...wiêc siê wypowiem...

Je¿eli chodzi o przyrost masy (jego szybko¶æ) to faktycznie jest to cecha osbnicza, m±drzy trenerzy mówi± : jedz dwa obiady dziennie i zap....

Je¶li chodzi o d³ugo¶ci koñczyn to mo¿na dokonywaæ tu ma³ych korekcji w zale¿no¶ci od stopnia i sposobu ich u¿ywania (np. s³ynny angielski bramkarz Peter Shilton wyd³u¿y³ sobie o ok. 1 cm rêce na skutek celowych æwiczeñ na dr±¿ku). Je¶li ma siê jednak jedn± rêkê lub nogê d³u¿sz± od drugiej to znaczy, ¿e ma siê problem smile.gif.

Je¶li chodzi o szermierkê a przyrost masy to bardziej z³o¿ony problem...(nie nazywam szermierk± biegania w kilunastokilogramowych blachach po trawie) W szermierce rêce pracuj± jak u tenisisty (podobne obci±¿enia) a nogi jak u biegacza,(mózg jak u szachisty ale on nie ro¶nie smile.gif). Do wzmacniania miê¶ni s³u¿± æwicznia, które wykonuje siê w trakcie tzw. treningu ogólorozwojowego (æwiczenia statyczne s³u¿± wzmocnieniu miê¶ni, dynamiczne zwiêkszeniu ich "rozci±gliwo¶ci) a nie specjalistycznego (szermierczego).

W czasie walki najwiêcej pracuj± tzw. w³ókna szybko kurczliwe, gdy¿ wykonuje siê czeste, szybkie, niejako "szarpane" ruchy po³±czone ze zmian± rytmu etc. W³ókien tych nie mo¿na wzmocniæ jednostajnym biegiem, czy np. pompkami (one pomagaj± na w³ókna wolno kurczliwe). Szermierka ma tzw. kondycjê specjaln±, któr± wyrabia siê æwiczeniami specjalistycznymi. Oczywi¶cie æwiczenia do walki mieczem dwurêcznym bêd± ró¿ni³y sie od tych do rapiera czy floretu.

Jest jednak jedno niebezpieczeñstwo o którym, m³oda damo powinna¶ pamiêtaæ. Mianowicie, je¶li æwiczysz pracê nóg przy broni jednorêcznej obci±¿asz mimowolnie tê po³owê cia³a po której znajduje siê rêka uzbrojona. Co za tym idzie szybciej ro¶nie Ci udo i ³ydka po tej¿e stronie, co przy intensywnym trningu (nie kó³ku towarzyskim 2 razy w tygodniu) mo¿e skutkowaæ ma³o estetyczn± deformacj± (choæ niektórzy to lubi±). Aby temu zapobiec stosuje siê tzw. æwiczenia wyrównawcze, co w tym przypadku sprowadza siê do 15 minut "odwrotnej" pracy nóg po ka¿dym treningu.

Pozdrawiam,

-£ukasz
Szaszka
Witam!
Dorzucê kolejny "babski glos" do dyskusji. 10 lat temu zaczêlam "bawiæ siê" w rycerstwo i trenowaæ szermierke, i trwalo to bardzo intensywnie przez prawie 3 lata. Z ro¿nych wzglêdow porzucilam to hobby, ale sentyment pozostal, dlatego lubiê sobie czasem zajrzec na to forum i poczytaæ to i owo.
Uczylam siê szermierki mieczem, szabl± i szpad±, a nienajrosze warunki fizyczne (tzn. "szerokie bary")pozwolily mi na do¶æ sprawne operowanie póltorarêcznym "wczesnym zulem". Ich szeroko¶æ nie miala nic wspolnego z szermierk±, odziedziczylam je po tatusiu. ;P Trudno ¿eby urosly od machania mieczem, bo ich szeroko¶c jest uwarunkowana szeroko¶cia i k±tem opadania obojczyków.

Natomiast mie¶nie r±k nieco mi urosly, a szczegolnie biceps i triceps prawej rêki - bo jestem praworêczna. Do dzi¶ czesto ludzie mnie pytaj±,czy czêsto chodzê na silowniê. ;P Oto¿ nie chodzê, dopiero bym wtedy wygl±dala...

Ale nie ma obawy, mblade ma racjê - mie¶nie siê nieco rozbuduj±, wyrzezbi±, ale ich przyrost nie jest przera¿aj±co wielki - po pewnym czasie sie zatrzymuje i potem muskuly nabieraj± ju¿ tylko sily.

Nie ma szans na wyglad Conana - barbarzyncy. ;P
CICHY_
CYTAT(Szaszka)
Ale nie ma obawy, mblade ma racjê - mie¶nie siê nieco rozbuduj±, wyrzezbi±, ale ich przyrost nie jest przera¿aj±co wielki - po pewnym czasie sie zatrzymuje i potem muskuly nabieraj± ju¿ tylko sily.  

Nie ma szans na wyglad Conana - barbarzyncy. ;P

W³a¶nie, ¿e jest - tylko trzeba do dietki oko³otreningowej dodaæ trochê anabolików sterydowych devil.gif
Monika ksf
CYTAT(CICHY_)
W³a¶nie, ¿e jest - tylko trzeba do dietki oko³otreningowej dodaæ trochê anabolików sterydowych devil.gif

Po co akurat anabolików smile.gif , wystarczy trochê suplementów: glutaminka i inne aminokwasy, kreatyna,HMB, karnitynka (to raczej na rze¿bê), od¿ywki itd... co równa siê pusty portfelik smile.gif.
Brat £ukasz przedstawia nam sprawê od strony szermirki sportowej tj l¿ejszej broni ni¿ szabla dawna, miecz, czy choæby rapier, które dzia³aj± dla p³ci s³abej, jak ciê¿arki, a jeszcze gdyby uwzglêniæ ciê¿ar blach, robi siê ca³kiem nieweso³o.
Co do przyrostu miê¶nini, wystarczy rzuciæ okiem na trójboistów. Rwanie jest oprócz technicznego równie¿ æwiczonkiem dynamicznym. Co prawda czêstotliwosc jest mniejsza, ale równie¿ Brat £ukasz pisze o powiêkszaniu siê jednej po³owy cia³a u osób trenuj±cych szermierke sportow±, czyli jednak co¶ ro¶nie smile.gif.

"Unoszenie w³asnej rêki mo¿na spokojnie wyæwiczyæ na treningach. Kubie nie chodzi chyba nawet o braki 'techniczne', a o to, ¿e okrutnych braków fizycznych nie by³o czym nadrobiæ.
Gwyn"
To taki krótki fragmencik z tematu: Rola niewias t w bractwach.
Te "okrutne braki fizyczne" s± do kilku kobiet, które wystarowa³y w organiowany przez Martina turnieju.
O czym to ¶wiaczy? ¯e ciê¿ar miecza plus blachy, by³ dla dziewczyn za du¿y.
Nie mo¿emy pos³ugiwaæ siê broni± o tym samym ciê¿arze co faceci (chodzi tutaj szczególnie o walke w pe³nej puszce plus tarcza i mieczysko). Oprócz tego, ¿e broñ musi byæ perfekcyjnie wywa¿ona, trzeba "urwaæ" przynajmniej te 200 gram, albo NAPRAWDÊ solidnie przypakowaæ. Czyli bez cudów, bez anabolików mo¿e siê nie obyæ bigsmile2.gif, a i tak mo¿e siê to okazaæ za ma³o, ¿e dana pani zmieni siê w faceta, bo np si±d± jej stawy. Taka go³a prawda.
Mówiê tutaj o przeciêtnej dziewczynie, a nie paniach o parametrach dajmy na to 180 na 80 smile.gif.

Dodam jeszcze, ¿e na wspomnianym turnieju startowa³y kobiety przeciwko kobietom, gdy walczy siê z facetem (ró¿nica w wadze przykladowo 30kg), bardzo ciê¿ko prze³amaæ jego uderzenie, nawet gdy macha siê lekkim, u¿ywanym przez kendoków shinaiem, a w zasadzie jest to niemo¿liwe, chyba ¿e siê wyprzedzi. Có¿, szyko¶æ razy masa dzia³a w tym przypadku przeciwko nam.
Szaszka
CYTAT(mblade)
Mówiê tutaj o przeciêtnej dziewczynie, a nie paniach o parametrach dajmy na to 180 na 80 smile.gif.

Te 180 to wzrost czy obwod w barach? cool.gif
Monika ksf
W barach icon_wink.gif .
Krzysztof zwany czarnym
Ave !!
Moim zdaniem ka¿da walka ( wysi³ek fizyczny ) powoduje przyrost masy miê¶niowe ale....
no w³a¶nie po pierwsze masê miê¶niow± wymieniamy ze spalanym t³uszczykiem wiêc zamiast ro¶niêcia powoduje to obni¿enie tak wagi jak i zmniejszenie rozmiarów ( wiele razy to widzia³em wiêc wiem z do¶wiadczenia)
a po drugie nie u¿ywaj±c ¿adnych "dopalaczy" spowodujemy wzrost tylko do pewnego momentu ( i zazwyczaj przydaje do uroku nawet paniom ) a nie zamieniamy siê w dresiki Ala' si³ownia
To tyle wiêcej nie bêdê siê rozpisywa³ bo niema to sensu crazy.gif :D

pozdrawiam Krzysztof
Micha³ ¯elazo
CYTAT
masê miê¶niow± wymieniamy ze spalanym t³uszczykiem

Prosze pamiêtaæ, ¿e zanim nasz organizam zaczynie spalaæ t³uszczyk, najpier musi spaliæ ca³y zgromadzony zapas cukru smile.gif Dlatego regulanre trenowanie daje lepsze efekty ni¿ totalne zmêczenie siê raz w tygodniu smile.gif

Odno¶nie rozwoju miê¶ni, to po tym sezonie du¿o bardziej rozwinê³y mi siê miê¶nie prawej rêki. "Pracowa³em" w prawej rêce "jedynk±" wa¿±c± 1.500 g., a w lewej paw꿱 o masie ok. 5.000 g. bicepsy mam nieco niesymetryczne teraz.

Pozdr.
M.
noreen
Przyrost masy nie zawsze ma zwiazek z sila. Z doswiadczenia wiem (jako ze jestem drobna osoba) ze wszystko zalezy od diety i starannosci wykonywanych cwiczen. Ponadto smiem twierdzic ze pakowanie na silowni nie daje nic poza wielkimi napompowanymi miesniami, ktore nie sa w pelni wykorzystywane.
Co do treningów to wykonywanie dok³adnie danego æwiczenia pozwala w pe³ni pracowaæ ca³emu miê¶niowi co powoduje, ¿e miêsieñ rozwija sie wzd³u¿ a nie jest tak± kuleczk± (mam nadzieje ¿e wystarczj±co obrazowo to opisa³am:P).
Odno¶nie diety to dziêki wyeliminowanui wêglowodorów (oczywiscie nie do konca bo co zrobilibysmy bez ATP) i stosowaniu diety bia³kowej lub rozdzielnej mo¿emy osi±gn±c tzw such± sylwetkê - czyli silne wrêcz ¿elazne prê¿ne miê¶nie i nie przypakowane cia³o. Dla pañ to najlepsze rozwi±zanie, a co do panów to rozbudoane miêsnie tylko podwy¿szaj± ich walory zewnêtrzne.
A odno¶nie rozrostu barków polecam przej¶æ sie do dowolnego klubu wspinaczkowego i obejrzeæ trenuj±ce tam panie :>
Krzysztof zwany czarnym
Dok³adnie !!
Ave !!

pozdrawiam Krzysztof
Krystian
CYTAT(noreen)
Ponadto smiem twierdzic ze pakowanie na silowni nie daje nic poza wielkimi napompowanymi miesniami, ktore nie sa w pelni wykorzystywane.  

I tutaj bym polemizowa³...
Monika ksf
CYTAT(Krzysztof zwany czarnym)
masê miê¶niow± wymieniamy ze spalanym t³uszczykiem wiêc zamiast ro¶niêcia powoduje to obni¿enie tak wagi jak i zmniejszenie rozmiarów

Nie zagadzam siê. Miê¶nie wa¿± wiêcej od t³uszczu, dlatego odchudzaj±ce sie przez dra³owanie na si³ownie panie nie s± zbyt zadowolne, gdy waga idzie im w górê, nie dostrzegaj±c, ¿e znowu mieszcz± siê w stare spodnie smile.gif .
Nie zagadzam siê te¿ z Micha³em, lepiej zmêczyæ siê raz solidnie w tygodniu, ni¿ "chronicznie" przez ca³y tydzieñ. To, jesli chodzi stricte o przyrost miê¶ni: æwiczymy dan± grupê raz w tygodniu, by daæ mie¶niom czas na regeneracjê. Tylko zawodowi kultury¶ci, którzy faszeruj± siê anabolikami, wykañczaj± dany miêsieñ dwa razy w tygodniu.
A teraz do rzeczy, bo mówimy tutaj nie o samym przyro¶cie masy, tylko przyro¶cie, a walce bia³± broni±. W pewnym momencie zauwa¿y³am, ¿e mam silniejsz± praw± rekê (jestem leworêczna). Dlaczego? Bo tej lewej zbyt "nadu¿ywa³am", gdy nie by³am na treningu (a regularnie trenujê szermierkê 3-4 razy w tygodniu), macha³am broni± jeszcze "na sucho" w domu. Doprowadzi³o to do chronicznego zmêczenia miê¶ni lewej rêki i k³uj±cego bólu w stawie ³okciowym. Du¿o nie zawsze znaczy lepiej.
Nie zgadzam sie te¿ z Noreen. By³o nie by³o, æwiczymy z obci±¿eniem, a to powoduje przyrost tkanki miê¶niowej, nie tylko jej "wyd³u¿enie". Miê¶ni przybywa, lepiej widaæ ich rze¼bê i unaczynienie (zaczynaj± wychodziæ ¿y³y smile.gif, szczególnie na przedramionach) .
Ja, mimo ¿e du¿o æwiczê, mam problemy z wa¿ac± 870-970 szabl± i wa¿±cym co¶ oko³o 1000-1100 g rapierem. Po pewnym czasie siada mi rêka. Bo nie chodzi tylko o ciê¿ar broni, ale równie¿ to, ¿e tym ci±¿arem siê macha, gdy nie trafi siê w cel, trzeba zrobiæ szybk± "nawrotkê", a broñ jest przecie¿ rozpêdzona, to raz; dwa, wytrzymaæ impent broni przeciwnika, trzy: nie ma czasu na odpoczynek, szczególnie, gdy robi siê jeden sparing za drugim.
Rady kolegów na treningu: trzymaæ lu¼no broñ, naprê¿yæ rekê, tylko gdy broñ trafia w cel, zmieniaæ czêsto po³o¿enie rêki (je¶li chodzi o rapier s± 4 zawieszania, w których mo¿na go trzymaæ i w ka¿dym trochê inne miê¶nie pracuj±, przy d³ugim mieczu mamy równie¿ ten luksus, ¿e pracuj± obie rêce), czyli popracowaæ nad technik±, ale to nie wszystko. Jako¶ tê rekê/rêce trzeba ekstra wzmocniæ. Ale wtedy wpada siê w zamkniête ko³o, czyli ryzyko chronicznego zmêczenia, o którym wy¿ej wspomnia³am. Po intesywnym trenngu, gdy doprowadzi siê do totalnego zmêczenia miê¶ni, trzeba daæ im czas na regeneracjê, przynajmniej te 24-48 godzin, inaczej obawiam siê, ¿e postêpu nie bêdzie.
Micha³ ¯elazo
CYTAT
macha³am broni± jeszcze "na sucho" w domu. Doprowadzi³o to do chronicznego zmêczenia miê¶ni lewej rêki i k³uj±cego bólu w stawie ³okciowym. Du¿o nie zawsze znaczy lepiej.

Nie æwicz w domu broni±, ani palcatami, bo komu¶ zrobisz krzywdê, albo bêdziesz musia³a nowy ¿yrandol kupowaæ smile.gif
Polecam buteleczkê Na³êczowianki (w zasadzie ka¿dej wody, ale patriota lokalny jestem), mniej toto niebezpieczne, a i jak pomachasz (1,5 kg.), to kilowa szabla czy rapier nie bêdzie ju¿ taki ciê¿ki.

Zupe³nie nie rozumiem idei solidnego zmêczenia raz w tygodniu, w jaki sposób mia³oby to wp³ywaæ na rozwój miê¶ni lepiej ni¿ regularne rozgrzewki, nawet bez sparringów ?
Poniewa¿ w temacie jest wy³±cznie o miê¶niach pomijam fakt, ¿e nie s± one najwa¿niejsze w fechtunku, a masa miê¶niowa, nawet przybierana w tempie kilku kilo miesiêcznie zawsze przegra z szybko¶ci± i znajomo¶ci± technik.
Miê¶niaki nadaj± siê niestety wy³±cznie na ochroniarzy w dyskotekach smile.gif

Pozdr.
M.
Krzywonos
CYTAT
Moim zdaniem ka¿da walka ( wysi³ek fizyczny ) powoduje przyrost masy miê¶niowe

CYTAT
Zupe³nie nie rozumiem idei solidnego zmêczenia raz w tygodniu

Zmêcznie do granic wytrzyma³o¶ci jest podstawowym za³o¿eniem æwiczenia naprzyrost masy miê¶niowej. Aby miê¶nie ros³y, nale¿y zapewniæ im dogodne warunki do generowania nowych w³ókien miê¶niowych- a takimi warunkami jest: odpoczynek i to odpowiednio d³ugotrwa³y, bo tkanka miê¶niowa przyrasta w³a¶nie w trakcie odpoczynku, a nie wysi³ku fizycznego; pobudzenie wzrostu odpowiednim treningiem (koncepcji jest kilka i wszystkie skuteczne, za¶ ka¿da z nich jest oparta na pracy obci±¿eniem, którego w jednym obwodzie nie jeste¶my w stanie targn±æ wiêcej jak 12 razy i która to praca ma nas maksymalnie spompowaæ); wreszcie dostarczanie organizmowi sk³adników w ilo¶ciach znacznie powy¿ej normalnego zapotrzebowania.
Wystarczy nie spe³niaæ którego¶ z tych warunków i albo bêdziemy przyrastaæ bardzo powoli, albo wrêcz wcale. Je¿eli za¶ kto¶ ³aduje intensywny wysi³ek mocno odbiegaj±cy od schematu æwiczenia na przyrost, a do tego robi to kilka razy w tygodniu i nie opycha siê aminokwasami do nie przytomno¶ci, to szanse na skok masy miê¶niowej w górê s± raczej minimalne.
Kilka ju¿ osób wcze¶niej napisa³o, ¿e od machania jak±s tam broni± co¶ im tam uros³o. To bardzo dobrze, oznacza to bowiem, ¿e wszystcy poruszamy siê po torach szeroko pojêtej ewolucji (jedno z jej praw mówi, ¿e organ nie u¿ywany zanika). Ja jednak jestem zdania, ¿e w przewa¿aj±cej ilo¶ci przypadków takie "uro¶niêcie" jest raczej spowodowane ods³oniêciem miê¶ni spod tkanki t³uszczowej, popraw± ich urze¼bienia, ukrwienia i wewnêtrznej koordynacji, ni¿ rzeczywistym i zauwa¿alnym przyrostem ich masy.
Trochê nie widzê sensu w poszukiwaniu rodzaju sprawno¶ci najbardziej potrzebnego przy szermierce. Najlepiej chyba szukaæ "z³otego ¶rodka"... Ringeck pisze: "Zawsze walcz u¿ywaj±c ca³ej swojej si³y", jednak kawa³ek dalej szermierzy polegaj±cych wy³±cznie na sile nazywa "bawo³ami"...
No i do tego
CYTAT
Przyrost masy nie zawsze ma zwiazek z sila.

... bigsmile2.gif
Monika ksf
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
Nie æwicz w domu broni±, ani palcatami, bo komu¶ zrobisz krzywdê, albo bêdziesz musia³a nowy ¿yrandol kupowaæ smile.gif.

To "w domu", to by³a przeno¶nia, chodzi³o o du¿y taras i ogórdek smile.gif. W domu to sobie mo¿na popchaæ szpad± w zawieszon± u ¿yrandola pi³eczkê do tenisa sto³owego, chyba ¿e kto¶ ma du¿y "saloon" z antresol±, wtedy mo¿na i w pi³eczkê do tenisa smile.gif, d³ugim mieczem jest z deka dla otoczenia niebezpiecznie, ale jak nie bêdziemy r±baæ z zornhut, te¿ siê da smile.gif.
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
Polecam buteleczkê Na³êczowianki (w zasadzie ka¿dej wody, ale patriota lokalny jestem), mniej toto niebezpieczne, a i jak pomachasz (1,5 kg.), to kilowa szabla czy rapier nie bêdzie ju¿ taki ciê¿ki.

Buteleczk± Na³êczowianki to bym sobie mog³a machaæ w nieskoñczono¶æ, bo problem jest nie w samym ciê¿arze, tylko jego roz³o¿eniu. Przyk³adowo rapier jest do¶æ d³ugi, w dodatku trzyma siê go przed sob± na lekko ugiêtej rêce, dlatego tak szybko siê ona mêczy, poza tym lepiej ³±czyæ przyjemne z po¿ytecznym smile.gif, czyli równocze¶nie pracowaæ nad si³± i technik± smile.gif.
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
Zupe³nie nie rozumiem idei solidnego zmêczenia raz w tygodniu, w jaki sposób mia³oby to wp³ywaæ na rozwój miê¶ni lepiej ni¿ regularne rozgrzewki, nawet bez sparringów ?.

Polecam wróciæ do postu Brata £ukasza i fragmentu o "sile specjalnej". W czasie sparringu pracuj± Ci te mie¶nie, które powinny. Æwiczenia si³owo-wytrzymalo¶ciwe ca³ego cia³a moim zdaniem s± potrzebne, by zwiêkszyæ wytrzyma³o¶c ogóln± i zrównowa¿yæ nadmierny rozwój mie¶ni, które s± g³ównie obci±¿one w czasie walki, by przyk³adowo nie mieæ przero¶niêtej jednej strony cia³a.
A jak dobrze dobijesz ³apê na rogrzewce, teoretycznie nie powinie¶ mieæ potem si³y, by trzymaæ w niej broñ, a nie dziejê siê tak tylko dlatego, ¿e dzia³a regu³a "si³y specjalnej" smile.gif.
Jak zmêczysz miê¶nie "nie dobij±c", nie rozwiniesz ich za bardzo, chodzi o te wolno i szybko kurczliwe w³ókna, ja bym jeszcze doda³a: bia³e i czerwone. Gdy anga¿ujesz tylko bia³e, rozwój miê¶ni nie nastêpuje, trzeba zaanga¿owa¿ te czerwone, ale by je ruszyæ, potrzeba ma³ego ekstremum smile.gif, a pó¼niej czasu na regeneracjê.
(przez "dobicie" rozumiem, ¿e wychodzisz z treningu na dr¿±cych nogach i ciê¿ko Ci nawet wcisn±æ sprzêg³o, gdy wracasz do domku samochodem smile.gif ).
CYTAT(Micha³ ¯elazo)
a masa miê¶niowa, nawet przybierana w tempie kilku kilo miesiêcznie zawsze przegra z szybko¶ci± i znajomo¶ci± technik.

£atwo Ci to mówiæ, bo nie jeste¶ kobiet± icon_wink.gif, bo by wykonaæ poprawnie technikê (nie wystarczy jej tylko znaæ smile.gif ), trzeba mieæ czêsto trochê si³y, by j± dobrze opanowaæ i wykonywaæ poprawnie w czasie walk. Bez poweru siê nie obêdzie, nie bêdê siê powtarzaæ dlaczego, opór przeciwnika, zbicia broni i tym podobne...

Wracaj±c do treningów w domu, pracy, gdzie siê tylko da. Warto wykorzystaæ taki ma³ym patent, stosowany przez jedego z frehowiczów smile.gif. Zaopatrzyæ sie w rêkoje¶c broni, ktor± siê walczy, dajmy na to d³ugiego miecza i æwiczyæ techniki. Ja bym doda³a od siebie, ¿e mo¿na j± doci±¿yæ, np poprosiæ znajomego tokarza, by wytoczy³ szpej z ciê¿kiego materia³u, oci±gnaæ skór± i dodaæ jelec. Co prawda to nie to samo, co oprawa z g³owni±, ale przynajmniej zakodujemy sobie ruchy, ktore bêdziemy pó¼niej instynktownie wykonywaæ w czasie walki, a sam± rêkoje¶ci± (mo¿na tez zrobiæ zgrabnego obrzyna icon_wink.gif) , mo¿na æwiczyc w ka¿dym miejscu, gdzie nie bed± siê pukaæ w g³owê, albo wywal± nas z pracy smile.gif.
Czarny Rycerz
Mi sie wydaje ze z tym jest tak ¿e jedno nie moze istniec bez drugiego ale jesli walka na miecz w twoim wykonaniu polega na zasadzie "wgnieæ przeciwnika w ziemie" to powiniene¶ zrezygnowac dunno.gif
noreen
CYTAT
Doprowadzi³o to do chronicznego zmêczenia miê¶ni lewej rêki i k³uj±cego bólu w stawie ³okciowym. Du¿o nie zawsze znaczy lepiej.

Po pol rocznej przerwie w urpawianiu jakiegokolwiek sportu, sztuki walki, tanca itp stwierdzam ze mimo calkowitemu wyniszczeniu mojej kondycji moja sila wzrosla a miesnie staly sie bardziej precyzyjne w ruchach ;]
Monika ksf
CYTAT(noreen)
Po pol rocznej przerwie w urpawianiu jakiegokolwiek sportu, sztuki walki, tanca itp stwierdzam ze mimo calkowitemu wyniszczeniu mojej kondycji moja sila wzrosla a miesnie staly sie bardziej precyzyjne w ruchach ;]

Byle ta przerwa nie by³a zbyt d³uga, pó³ roku to taki czas, ¿e szybko mo¿na siê pozbieraæ, po roku bêdzie gorzej, a po trzech w zasadzie bêdziesz zaczynaæ od pocz±tku. Pójdzie szybciej, ni¿ komu¶, kto wcze¶niej niczego nie trenowa³, ale i gdy pamiêta siê sprawno¶æ fizycz± sprzed kilku lat i ma porównanie z tera¼niejszo¶ci±, jest to naprawdê stresuj±ce uczucie icon_sad.gif .
Zawisza Czarny
Witam!
Z góry przepraszam, je¿eli co¶ niepoprawnie napiszê, proszê mnie poprawiæ.
Czy wiecie, ¿e æwicz±c intensywnie bêdziecie trochê przybieraæ na wadze? Spalacie t³uszcz, ale przyrasta tkanka miê¶niowa - i wa¿y ona wiêcej ni¿ t³uszcz. Dlatego gdy kto¶ chce zrzuciæ kilka kilo - stosuje dietê, a je¿eli chce schudn±æ i mieæ wiêksze miê¶nie - æwiczy. Po diecie tkanka miê¶niowa deczko "flaczeje" (ok. 4% je¿eli dobrze pamiêtam).
No i po tym wym±drzaniu smile.gif mam pytanie: czy w moim m³odym wieku machanie takim mieczem i paw꿱 tudzie¿ chodzenie w uzbrojeniu by³oby niebezpieczne - dla zdrowia? S³ysza³em, ¿e je¶li m³ody cz³owiek naraz za mocno siê przeciwczy to mo¿e przestaæ rosn±æ. Jak u¿ywanie tych rzeczy mo¿e wp³yn±æ na moje zdrowie? Wprawdzie raczej nie znajdê nigdzie tego typu rzeczy, ale chcia³bym wiedzieæ smile.gif
Z góry dziêkujê za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Micha³
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Id¼ na judo albo zapasy. Tam dostaniesz odpowiedni± dawkê wysi³ku do swojej kategorii wagowej i wiekowej, plus nauczysz siê wiele o równowadze i obijesz nieco. Uzbrojenie nie ma dla Ciebie sensu, bo do pe³noge wzrostu jeszcze Ci daaaleeeko. Podobnie z doborem broni. Poczekaj chocia¿ do 15 lat z zakupami. Miêdzy treningami sportowymi mo¿esz æwiczyæ wprawki do walki broni±. Pozdrawiam
Gwyn
Zawisza Czarny
Dziêkujê za rady. Akurat w moim mie¶cie s± tylko zapasy organizowane, ale to dla gimnazjum akurat. Zreszt± mama by siê nie zgodzi³a dunno.gif Kiedy¶ na nie poszed³em (a wówczas by³y dla podstawówki). Fajnie by³o, ale ju¿ nie ma w podstawówce icon_sad.gif A o zakupie sprzêtu zdecydowanie nie ma co my¶leæ, póki rosnê. A zna kto¶ odpowied¼ na moje pytanie - o wp³ywie u¿ywania tego typu rzeczy na zdrowie? Bêdê wdziêczny za ka¿d± odpowied¼.
Pozdrawiam
Micha³
Brat Ma³yszeq
Hehehe. mam nadziejê, ¿e w wypadku chudzielców takich jak ja, intensywny trening ma wiêksze efekty. Moje gabaryty do tej pory pozwala³y mi co najwy¿ej na walkê na ki¶cienie. Teraz kiedy zaczêli¶my znaszym wielkim komturem (niech ¿yje!) cotygodniowe wyciski, mam nadziejê przystosowaæ siê nieco bardziej...Pozdrawiam wszystkich Krzy¿aków...eee Polaków. bum.gif shocked.gif
Krzywonos
CYTAT(Zawisza Czarny)
A zna kto¶ odpowied¼ na moje pytanie - o wp³ywie u¿ywania tego typu rzeczy na zdrowie?

Osobi¶cie bym nie poleca³. W twoim wieku uzbrojenie ochronne (blachy, kolczuga) mo¿e mieæ jedynie wp³yw negatywny i tak, jak pisa³e¶, mo¿e spowolniæ twój wzrost, ponadto przyczyniæ siê do uszkodzeñ krêgos³upa, stawów biodrowych, kolanowych, skokowych i upodatniæ je na pó¼niejsze kontuzje.
Natomiast dobrze radzi Ci Gwyn- co¶ ogólnorozwojowega a la judo czy zapasy plus zaprawki w pos³ugiwaniu siê broni±. Z tym, ¿e z mojej strony dwie uwagi dodatkowe: po pierwsze, broñ o parametrach egzemplarzy historycznych, a nie Pi³y Haosu; po drugie, wiêcej æwiczeñ koñcz±cych siê trafieniem w jaki¶ cel, ni¿ æwiczeñ na sucho, bo te drugie równie¿ najzdrowsze dla stawów nie s±...
Owocnego treningu.
Krzywonos
CYTAT(Brat Ma³yszeq)
Hehehe. mam nadziejê, ¿e w wypadku chudzielców takich jak ja, intensywny trening ma wiêksze efekty.

Zale¿y, co rozumiesz przez "efekty". Si³a? Wytrzyma³o¶æ? Szybko¶æ? Je¶li chodzi o przyrosty, to u osób szczup³ych rzczywi¶cie s± one pocz±tkowo bardziej widoczne ni¿ o ludzi poka¼niejszych rozmiarów, ale to tylko wra¿enie wizualne. Reszta, rozpatrywana w stosunku do masy cia³a, zale¿y tylko od Ciebie i od tego, jak æwiczysz. Nie zbudujesz siê, tylko machaj±c mieczem; nie nauczysz siê walczyæ mieczem na si³owni.
Zawisza Czarny
Dziêkujê, Krzywonosie, za odpowied¼ smile.gif Dobrze byæ ca³kowicie pewnym smile.gif
Serdecznie pozdrawiam
Micha³
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.