Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: s³owniczek
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
kruczydlo
Wiecie mo¿e, czy gdzie¶ po sieci dostêpny jest ang. s³ownik terminów zwi±zanych z ³ucznictwem? Chodzi mi konkretnie o s³owo "string" - mo¿e kto¶ z Was wie, czy oznacza ono napiêcie ciêciwy, czy te¿ naci±gniêcie ³uku.
Dziêki
Oswald
Witam,
Z tego co siê orientuje, to s³owo "string" oznacza samo w sobie ciêciwe
Pozdro, Tasi
kruczydlo
Dziêki. Ale musi byæ te¿ czasownikiem, skoro mówi siê "string the bow"...
Abrat
Oczywi¶cie jest te¿ czasownikiem,
bowstring to ciêciwa, i samo string tylko w kontek¶cie zdania zwi±zanego z ³ukiem mo¿e oznaczaæ ciêciwê, bo tak naprawdê to mo¿e byæ zwyk³y sznurek, a w kontek¶cie instrumentów muzycznych struna, mo¿e te¿ oznaczaæ seriê wydarzeñ.
to string bow to nak³adanie ciêciwy na ³uk czyli po naszemy napinanie ³uku. Jest jeszcze stringer czyli urz±dzenie s³u¿±ce do nak³adania ciêciwy.
Ale Wam raczej jest potrzebny s³ownik angielsko-polski, trochê wiêkszy od kieszonkowego/podrêcznego

pozdrawiam
Abrat
kruczydlo
raczej s³ownik terminów ³uczniczych.
Doskonale wiem, co oznacza s³owo "string". Chodzi³o mi tylko o rozró¿nienie napiêcia ³uku od naci±gniêcia go, co mi -zapewne niechc±cy - wyja¶ni³e¶, Abrat, dziêki. Z tego typu subtelno¶ciami mój 4-tomowy s³ownik sobie nie radzi. Nie kpij, nie wiedz±c dok³adnie, o co chodzi.
A w³a¶nie... skoro ju¿ ustalili¶my, ¿e "to string a bow" (w³asnie, Abrat, nie zapominaj o rodzajnikach;-) oznacza napiêcie, a jakim s³owem okre¶la siê naci±gniêcie ³uku? "To strain?"
Pozdrawiam
Abrat
Naci±gaæ ³uk to jest to draw
nak³adanie strza³y to jest to nock st±d te¿ nocking point
wypisz listê pojêæ po polsku to dopiszê po angielsku i uzupe³niê tym co mijeszcze przyjdzie do g³owy ale jak chcesz mieæ czê¶ci ³uku to poszpraj po anglojêzycznych stronach znajdziesz na pewno rysunek. co do ³uku wchodzniego to masz na bowtime s³owniczek

pozdrawiam
Abrat
kruczydlo
Dziêki wielkie! Na razie to tyle, czê¶ci ³uku to banalna sprawa i dawno znalaz³am. W razie czego uderzê do Ciebie. Chocia¿ to mo¿e dobry pomys³, ¿eby stworzyæ taki pogl±dowy s³owniczek terminów? Widzê, ¿e jeste¶ chodz±cym translatorem ;-)
Pozdrawiam serdecznie
Adsumus
Witam!!!

Antologiczny S³ownik Pojêæ £ucznictwa Tradycyjnego stworzy³ osobnik zarejestrowany tu jako Ciwun. Ostrzegam! Strze¿e go jak oka w g³owie i nie wiem czy Ci go da...ja siê wystara³em o to dzie³o, od innych osób.

Pozdrawiam
Abrat
Przypomnia³em sobie:
http://www.ping.be/olivier_picard/glossary/index.htm

pozdrawiam
Abrat
drozdzu
Na sam poczatek pragne sie przywitac - jestem nowy na tym forum .
aktualnie buduje ³uk z w³ókna szklnego i to bloczkowy ale coraz bardzej interesuja mnie ³uki klasyczne drewniane.

mam takie pytanko moze do tematu nie pasjuje ale szkoda zak³adac kolejny :
co oznacza pojecie "uk³adanie sie luku za cieciwa" o co tu chodzi? anger.gif bo google nic mi nie da³o
za odpowiedz bedze wdzeiczny
Gotfryd
Witam.

Drogi Drozdzu.

Niektóre gatunki drewna ³ucznego, z których wykonamy ³uk, maj± tendencjê do uk³adania siê za ciêciw±. Oznacza to, i¿ gdy ¶ci±gniemy ciêciwê, ³uk pozostanie jednak nieco wygiêty. Mam nadziejê, ¿e zrozumia³e¶ to co napisa³em.

Pozdrawiam Gotfryd.
drozdzu
tak zrozumia³em chodzi o trwa³e lub czasowe odkszta³cenie drewna które zosta³o poddane du¿ym przeci±zeniom jakimi sa napinanie ³uku i strza³. Dzieki nie mog³em tego nigdzie znale¼æ tongue.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.