Pytam z interesownej ciekawo¶ci czy kto¶ z szanownych FREHowiczów mia³by jakie¶ wiarygodne informacje na temat "przepisowej" ilo¶ci strza³ jakie powinien by³ posiadaæ lub zwyczajowo posiada³ ³ucznik. Chodzi mi o:
1) ³uczników konnych - nomadów (Wêgrzy, Awarowie, Mongo³owie, Tatrarzy itd.) - ile tego dobra mieli zwyczajowo w ko³czanach? Obija mi siê o uszy liczba 40, ale niejestem pewnien czy w ko³czanie tyle siê mie¶ci i czy by³oby to wygodne w u¿yciu (ciê¿ar, swoboda i sprawno¶æ w wyci±ganiu). Mo¿e ta "40" to ilo¶æ jak± musieli mieæ przy sobie - czê¶æ w ko³czanie do natychmiastowego u¿ytku, a czê¶æ spakowana jako¶ inaczej (jak? - dodatkowy, "transportowy" ko³czan troczony bezpo¶rednio do konia, a mo¿e konia jucznego?).
I czy ta "40" to nie jest trochê ma³o jak na potrzeby tak dalekich wypraw jakie podejmowali np. Mongo³owie?
2) ³uczników angielskich - mam w pracy kolegê, historyka z wykszta³cenia, z którym podj±³em dyskujsê na tematy historycznego ³ucznictwa. Twierdzi, ¿e angielscy ³ucznicy musieli stawaæ na wyprawê z w³asnym ³ukiem i z 40 strza³ami. Mnie z kolei znów obi³o siê o oczy, ¿e i ³uki i strza³y dostarcza³ zaci±gaj±cy - np. król i ¿e dostarczano je na pole bitwy powi±zane w pêczki (vide problem angielskich ko³czanów). No i ¿e musieli mieæ ich trochê wiêcej na g³owê, bo bitwa pod Crecy trwa³a d³ugo, a przy takiej liczbie strza³ po 5 minutach nie by³oby czym strzelaæ.
A mo¿e ma to co¶ wspólnego z dwoma rodzajami strza³? Te do masowego pakowania, na wiêksze odleg³o¶ci dostarcza³ król, ale ka¿dy mia³ swoje (mo¿e to ta "40") do precyzyjnego strzelania na bli¿sze odleg³o¶ci?
Dziêki z góry za o¶wiecenie i danie mi argumentów do dyskusji.