Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kapalin - pozny ale v wcesnym periodzie...
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Tatar
Witam!
Znalazlem to strone http://www.berwelf.de/ i zdiwilemsie... i zdecydowalem zmiescic temat tutaj...
Kapalinek u goscia na sriodku wygliada na XIV ale v 2 opisah tego samego munuskritpu jes napisano ze to jest XIII wiek... a innym opisie ze circa 1250... Wiecej o tym munuskripcie ja nic niesdazulem znajscz tulko to ze on pohodzi z Niemcuv, z Mainz'u...

Co Wy myslicie - czy to pomylka czy mogli jusz byc takie formy?

Pozdrawiam!
Tatar
Witam!
Jescze jeden(hocz niekonecznie, ale...):

V innyh rysunkah maciejowski dobre trzyma formy... Czy to jedna pomylka?
http://www.medievaltymes.com/courtyard/ima...ra&bdetail3.gif
Kordian
witam
a zna kto¶ mo¿e patent na zrobienie wczesnego kapalinu ? pomijam armour archive bo tam ju¿ szuka³em
Tatar
Hej kolego!
Nie oto hodzi - Ja hce powiedzic ze kapalinek s pozna forma jest pokazany v "wcesznym" sredniowieczu...

Pozdrawiam!
Kordian
a ja siê pytam o kapalin ¿eby nie zak³adaæ nowego tematu
Nihilus
bezczelnie temat rozgrzebie, choc nie wiem czy gdzies indziej tego nie napisano:
w ksi±¿ce "English Medieval Knight 1200-1300" Osprey'a pisz±, ¿e " [...] the kettle hat had been known from the mid-12th century. It was worn by those below the rank of knight, but already in mid-13th century we hear of King Luis of France exchanging his helm for the lighter kettle hat, which allowed more air to the face, especially usefull when crusading."
Jako, zem nowy w tych sprawach i doswiadczenia mi brak, rad bylbym, gdyby ktos zechcial wyjasnic, czy slowa te z prawda sie zgadzaja, czy tez to tylko domysly.
Wotawa
CYTAT
Nie oto hodzi - Ja hce powiedzic ze kapalinek s pozna forma jest pokazany v "wcesznym" sredniowieczu...
Niê s±dzê by to by³a pó¼na forma, Wszystko jest w porz±dku. Oczywi¶cie formy z ilustracji mog± nieco odbiefgaæ od w³a¶ciwego kszta³tu he³mu.

K³obuczka mo¿emy faktycznie dopatruywaæ siê ju¿ w XIIw, w Bizancjum nawet w XIw, a nawet (byæ mo¿e wcze¶niej - choæ to nie sprawdzane chyba jeszcze przez nikogo w okolicy teorie Nicollea). Formy tu pokazane raczej powszechnie akceptuje siê jako stosowne dla XIIIw. Sk±d w±tpliwo¶ci co do datowania kapalinu z obrazka na XIIIw? (zapewne pó¼ny jak mi siê na oko wydaje). Przedstawienie ludkowie mog± tak samo przedstawiaæ prze³om XIII i XIVw, 2 po³owê XIIIw jak i sam pocz±tek XIVw.
Psa³terz Lutrella z pocz±tku XIVw (wa¶ciwie to ju¿ 2 æwieræ XIVw) przedstawia np. dosyæ "archaiczne" uzbrojenie, podobnie jak Manesse. Wiêkszo¶æ eksponowanych zestawów uzbrojenia mo¿na by te¿ spokojnie datowaæ na 2 po³owê XIIIw. Gdzie indziej w podobnycz czasach widuje sie ju¿ ca³kiem nowoczesne cudeñka (liczne przedstawienia z epoki).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.