Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mêskie stroje w³oskie 1450-1500 r.
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Borg
Witam
znalalzem cos takiego pod taka wlasnie nazwa jak w tytule na pewnej wloskiej stronie
giornea
kwestia gustu ale nawet ladne tyle ze mam kilka watpliowsci
1) pisza ze 1440-1500 czy datowanie jest ok?
2) gdzie takie cos mogli nosci czy jest to typowo wloski wynalazek czy troche na polnoc (Austria, Schwarzwald) tez sie nada
3) kroj to rozumiem 2 trapezy zszyte krotszymi podstwami i obszyte futerkiem + podszewka
4) czy ktos ma na juz dowolne zrodlo sam gdzies takie cus widzialem tyle ze chwilowo nie mam dostepu do zrodel (spalony zasilacz pisze z kompa siostry a plytki po za domem icon_neutral.gif)
5) a i jeszcz jak to sie zwie w polskiej literaturze?
pozdrawiam Borg
EwKa
Przyklad masz w "Za¶lubinach Arnolfinich" van Eyck'a ale poniewa¿ portretowan± osob± jest W³och to nosi on ciuch typowo w³oski. We w³oszech ten ubiór nosza m³odzi, piêkni i bogaci patrycjusze;)
We francuskich ¼ród³ach ten typ ubranka nazywa sie huque i bardziej przystoi heroldom i muzykom ni¿ rycerstwu/¿o³nierzom. Francuska wersja stroju (+wykrój) podana jest u Gutkowskiej na str.182 w rozdziale po¶wieconym modzie francuskiej i flandryjskiej do 1430r. O huque by³a mowa w temacie okryæ na zbrojê poniewaz ubiór ten przenikn±³ do mody cywilnej przez mode wojskow±...Tabard tym siê ró¿ni od huque, ¿e na otwarte niby-rêkawki. Z grubsza rzecz bior±c huque na forme 2 trapezów z podkrojami pach i dekoltem.
Blondi
Witam,

CYTAT(Borg)
1) pisza ze 1440-1500 czy datowanie jest ok?

S±dzê, ¿e tak. Tu przedstawienie z oko³o 1455 roku, tu za¶ z 1483 roku. Na postawie ikonografii wysnu³em wniosek, ¿e z czasem strój ten stawa³ siê coraz krótszy. Na tej podstawie datowa³bym strój na podanym przez Ciebie przyk³adzie na "przed 1475" (ale mogê siê myliæ).

CYTAT(Borg)
3) kroj to rozumiem 2 trapezy zszyte krotszymi podstwami i obszyte futerkiem + podszewka

Futerko, jak pokazuje ikonografia, nie jest obowi±zkowe.

CYTAT(Borg)
4) czy ktos ma na juz dowolne zrodlo sam gdzies takie cus widzialem tyle ze chwilowo nie mam dostepu do zrodel (spalony zasilacz pisze z kompa siostry a plytki po za domem icon_neutral.gif)

Swego czasu zrzuci³em co nieco przedstawiaj±cej mêskie stroje ikonografii w³oskiej z II po³. XV wieku tutaj. Prócz dwóch wy¿ej podanych obrazów pojawia siê tam ten strój na kilku innych. Nazwy obrazów, autorzy i datowanie - podane za Web Gallery of Art.

Pozdrawiam,
Blondi
Borg
dziekuje
jeszcze poszukam niech tylko naprawie kompa

przy okazji z czego ma ten gosc uszyty dublet?
EwKa
doublety U de la Franceski wydaja sie sukienne, u Botticellego jedwabne/satyna jedwabna.
Wydaje sie, ze satyna jedwabna bylaby najlepsza na wloski doublet.
Arwald
Próbowa³em znale¼æ w necie co¶ na ten temat. Troche znalaz³em, ale mimo wszystko uwa¿am to za zbyt ma³± ilosæ danych jak± mo¿na by zgromadziæ w tym temacie. Moze kto¶ by³by w stanie pomóc.
Interesuje mnie strój w³oskiego kupca, najlepiej Weneckiego aczkolwiek innymi regionami te¿ nie pogardze, z okresu ok. 1430-1466. Chodzi mi g³ównie o ikonografie, obrazy, etc. Gdy¿ w±tpiê aby ogólne elementy ubioru by³y inne. Zalezy mi w tym wypadku na szczegó³ach.
No i jeszcze jedno pytanko. Kiedys us³ysza³em, i¿ we w³oszech w tym okresie i tym regionie juz mog³y wystêpowaæ samono¶ne nogawice. Czy jest to prawda?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Poszukaj w Gutkowskiej na pocz±tek. Zacznij od farsetto, breve i giornei, na to jakie¶ robe i cosik na g³owê. Rzuæ te¿ okiem na Web Gallery of Art- wpisujesz datowanie i okolicê a ikonografii bêdzie pod dostatkiem. Wreszcie w temacie rekonstrukcji ju¿ gotowych zajrzyj na http://www.medievaldesign.com/indexengl.html to w³oska ekipa, znajdziesz wiêc i stosowne ubiory na wzór- robi± bardzo solidnie, widzia³em z bliska. Pozdrawiam
Gwyn
P.S. Tak szczerze, to nie poda³em tu nic, na co nie da³oby siê samemu wpa¶æ- Gutkowska, WGA? Mo¿e W³osi, ale likni tam te¿ fruwaj± po forum.
Arwald
Gutkowskiej nie mam, ale nied³ugo powinienem zdobyæ. O Web Gallery of Art nie wiedzia³em,a wiec dziêki za doinformowanie.
Halldis(Naamah)
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=64...er=asc&start=15

tutaj cormalek poda³ linka do Gutkowskiej... wystarxczy,ze klikniesz na "pó¼ne"

pozdrawiam
Arwald
Czy mozecie mi powiedzieæ co za strój ma ten kmiotek z za³acznika po lewej? Czy to czerwne to strój spodni, wierzchni, jaka d³ugo¶æ rêkawów (mi sie wydaje ze krótkie, ale znajoma twierdzi, ¿e zwiniête). W jakim okresie wystêpowa³o, jakich klasach spo³ecznych, i jakim terytorium?

Dane obrazu:
BOUTS, Dieric the Elder
Martyrdom of St Erasmus (triptych)
c. 1458
Oil on wood, 34 x 148 cm
Sint-Pieterskerk, Leuven
Arwald
No, tak. Dopiero teraz sie zorientowa³em, ¿e link siê nie umie¶ci³. No to umieszczam jeszcze raz.
http://www.wga.hu/art/b/bouts/dirk_e/altar/2erasmu.jpg
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Wierzchnie, odwiniête rêkawy. Co¶ jakby kabat po naszemu. Pozdrawiam
Gwyn
Dominik
Mam do was pytnie.
Proszê, ¿eby¶cie opisali mi strój w³oski z ok. 1470 r. Chodzi mi o koszulê (czy d³uga czy krótka i z jakiego materia³u), buty, nogawice (z jakiego materia³u) oraz czy móg³bym nosiæ do tego we³niany p³aszcz...
Tunia
no
dobrze
policzy³am do stu
i teraz napiszê
powoli i spokojnie
niech
kolega
poczyta
co
do tej pory
napisano na Freha
w odpowiednim
dziale

Na Lito¶æ!!

anger.gif
Muminek
A ja mam takie skromne pytanie - czy to te¿ jest giornea? Bo autorka zdjêæ twierdzi ¿e tak a strasznie to to nie podobne do tego co przedstawi³ wcze¶niej Borg.

Giornea 1
Giornea 2
Giornea 3

Z góry dziekujê za wyja¶nienia
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Wygl±da na jak±¶ pararobe z dziwnymi rêkawami. Giornea to li tylko taka narzutka. Pozdrawiam
Gwyn
pvt. J.F. Ryan
Witam.

Piszê tego posta w imieniu swoim i Tomasza Nejmana. Otó¿ chodzi o strój wierzchni jaki uwieczni³ Piero della Francesca na swoich obrazach.

http://www.wga.hu/art/p/piero/francesc/cro...of/discov_1.jpg

http://www.wga.hu/art/p/piero/francesc/cro...of/discov_2.jpg

Czy mamy jeszcze jakie¶ przedstawienia tego stroju? Szuka³em, ale nic na razie nie znalaz³em.

Pozdrawiam.
Tomasz Nejman
I nic... Ja tak¿e niczego nie znalaz³em. Przez to wpadam w ma³e w±tpliwo¶ci... St±d moje pytanie: Nie bêdzie grzechem pokazaæ siê w takim stroju? Oczywi¶cie W³och 2 po³. XV...

Pozdro
Arwald
Hmm, faktycznie ciekawe ubranko. Poszukam, mo¿e co¶ znajde.
Tomasz Nejman
Witam.

Ja z zapytaniem o cappuccio.
Znalaz³em (narazie) tylko jedn± wzmiankê o tym: cappuccio - rodzaj chaperonu (lub kapturu), zawiniêtego dooko³a korkowej (?) formy, co dawa³o efekt turbanu.

Paolo Uccello - Portrait of a Young Man - c1450

Je¶li kto¶ ma jakie¶ info na ten temat, to bêde wdziêczny bigsmile2.gif . [jaki materia³ (sukno?), co¶ o tej korkowej (?) formie...]

A i jeszcze jak wygl±da³a sprawa z "prawdziwymi" turbanami we W³oszech (a dok³adniej Wenecja)?
Troche znalaz³em w malarstwie w³oskim, ale upewniæ sie wole icon_cool.gif.

Pozdro

edit:

Narazie ma³o, ale jak bêde mia³ wiêcej czasu to bêde uzupe³nia³. Cappuccio, turbany i turbano-podobne wynalazki (g³ównie W³ochy, ale co innego te¿ bêdzie).
Cappuccio i inne
Zielu
Pozwolê sobie od¶wie¿yæ nieco ten temat i podzieliæ tym co znalaz³em w sieci smile.gif

http://famaleonis.blogspot.com/2013/01/bac...ca-of-male.html

Pozdrawiam,
Micha³ "Zielu" Zieliñski
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.