Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: B³yszcz±ce zbroje
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie ochronne - ogólnie
Lensen
Bractwa rymcerskie ( a tak¿e wikiñskie, s³owiañskie i wszystkie inne... ) maj± z za³o¿enia odwzorowywaæ dawne czasy, historie, ¿ycie ówczesnych wojowników, rymcerzy. Mnie osobi¶cie zawsze denerwowa³y te l¶ni±ce zbroje i stroje jak spod ig³y. Wydaje mi siê to ma³o relelistyczne... mo¿e powinni¶cie skierowaæ nasze wysi³ki ku temu aby zmieniæ ten stan rzeczy?

Wczoraj mia³em okazje obejrzeæ "Królestwo Niebieskie" - film nie by³ co prawda idealny ( daleko mu do idea³u ), ale kilka rzeczy mi siê bardzo spodoba³o. Min. zbroje i stroje bohaterów. By³y one naprawdê bardzo fajnie wykonane - podniszczone, szare i brudne ubrania, sfatygowane czê¶ci opancerzenia np. he³my - czêsto troszeczkê uszkodzone...

mo¿e tak¿e powinni¶cie tak wygl±daæ? Co o tym s±dzicie?
krazownik
Moim zdaniem zale¿y to od tego, kogo odtwarzamy. Je¿eli siê to tyczy wczesnych, to pospólstwo i inne postacie ni¿szego szczeblu mog± mieæ, to o tyle jacy¶ wysoko postawieni wojownicy b±d¼ jarlowie ju¿ na to pozwoliæ sobie nie mog±.
Pozdrawiam
Rafa³ Molik
Stroje w tym filmie s± takie, bo to s± ich stroje codzienne, a wiêc siê niszcz± i brudz± (szczególnie w takim piasku i pyle jak w Ziemi ¦wiêtej). My na turniejach zak³adaj±c stroje na 2-3 dni nie mamy okazji ich tak sfatygowaæ. Poza tym nie wiem, co fajnego jest w zniszczonych i brudnych ubraniach. Kiedys chyba te¿ nie by³o fanów zniszczonych strojów, dlatego nie wiem, co Ci siê niepodoba (pod wzglêdem historyczno¶ci) w niezniszczonych, czystych ubraniach. Poza tym, takie ciuchy s± tylko w scenach pracy w Ibelinie(np. kopanie studni) a do takiej roboty nikt siê nie stroi³. Przypomnij sobie wyglad postaci w Jerozolimie (nie chodzi mi o biedotê)

Podniszczone i brudne zbroje? To raczej dowód niechlujstwa i chyba g³upiego przekonania filmowców, ¿e zniszczony, zardzewia³y he³m lub zbroja dodaje realizmu. Czyszczenie i reperowanie broni jest obowi±zkiem ¿o³nierza od tysiêcy lat. W koñcu broñ i zbroja mog³a decydowaæ o ¿yciu lub ¶mierci cz³owieka. Dlatego dbanie o ni± jest g³osem rozsadku.

Pozdrawiam
Thyrvald
Po niekj±d zgodzê siê ¿e taki nieco po³atanmy i przybrudzony strój mo¿e dodawaæ klimatu, szczególnie jak sie ¶rednie warstwy odtwarza. He³my powgniatane byæ mog± - tak ju¿ rola he³mu ale (od tego miejsca ju¿ bedê siê dgadza³ z Rafa³em Molikem) w granicach rozs±dku. Wiadomo na wojnie czy wyprawie czasami trudno by³o wszystko naprawiæ upraæ wyklepaæ a czasem po prostu czasu nie by³o. Co nie znaczy wcale ¿e ludziom siê to podoba³o.

A co do ¶wiec±cych zbroi i he³mów to kto jak woli, ale jak w sobote Drakonia Pó³nocna w sobote na Jomsborg przysz³a to ciary po plecach przesz³y
Krzy¶ko
ma kto¶ moze zdjêcie z tamtej chwili ?
Konsul
Wspó³cze¶nie te¿ ¿o³nierze podczas kampani maja czesto brudne i poszarpane mundury. Bo c¿esto nie ma mozliwo¶ci tego uprac czy za³ataæ, albo wymienic na nowe, ale gdy tylko maj± mozliwosc to to robia i tak tez pewnie by³o kiedy¶.
AdamS
slady exploatacji rulez smile.gif
no chyba ze ktos odtwarza dworsk± postac .....
Parlan
S³awa !
ja siê dopiero zbrojê ale moje ubrania i uzbrojenie nie wygl±daj± tak ³adnie jak powinny (jak na to co przesz³y :D)
m.in tarcza siê rozpada, miecz troszke siê poszczerbi³ a czepiec kolczy posiada kilka skrzywionych kó³ek, których niechce mi siê poprawiaæ :D nawet je¶li by siê chcia³o to nie mo¿na utrzymaæ przedmiotów idealnie (je¶li s± exploatowane) ¶lady exploatacji RULEZ smile.gif
Thyrvald
CYTAT(Krzy¶ko)
ma kto¶ moze zdjêcie z tamtej chwili ?
tylko takie znalaz³em, nie jest to ten moment o którym mówi³em ale nieco daje pojêcie. Dodaj sobie do tego przej¶cie w s³oñcu miêdzy drzewami w ³adnym szyku i ju¿ wiesz wszystko:

Pozdrawiam panów z Drakonii
Lensen
CYTAT(Konsul)
Wspó³cze¶nie te¿ ¿o³nierze podczas kampani maja czesto brudne i poszarpane mundury. Bo c¿esto nie ma mozliwo¶ci tego uprac czy za³ataæ, albo wymienic na nowe, ale gdy tylko maj± mozliwosc to to robia i tak tez pewnie by³o kiedy¶.

No w³a¶nie, a przecie¿ wiêkszo¶æ bractw zajmuje siê odtwarzaniem walk - bitew, bêd±cych czê¶cia kampanii.... wówczas prawie nigdy nie by³o czasu na utrzymanie sprzêtu w idealnym porz±dku. Mo¿e na ty³ach... ale nigdy na pierwszej linii. Bardzo podobali mi sie swoj± drog± rzymscy legioni¶ci w gladiatorze - brudne twarze, troszkê ob³ocone zbroje, zu¿yte ubrania. Po prostu idealnie.

Mo¿e to co piszê wyda wam sie g³upie, ale dla mnie bardzo wa¿ne jest to aby wygl±daæ dobrze, aby dobrze rekonstruowaæ to co siê dzia³o kilka do kilkunastu wieków temu - mo¿liwie najrealistycznej i najdok³adniej.
Sier¶ciak
Zgadzam siê ¿e znoszone ciuchcy maj± "lepszy klimat", ale zdarzaj± siê tez ludziki w czystych, nieznoszonych , ³adnie uszytych strojach w których jednak jest- to co¶- przekonuj±cego, np. kolor bielizny, jezeli koszula jest snie¿no bia³a, uprana w wizirze, to wyglada jak koszula, a jak juz jest w kolorze lekko kremowym i z fajnego materia³u, nie przescierad³± to wyglada jakos ciekawiej. bardzo fajnie wygladaj± ludzie w strojach przemyslanych kolorystycznie, czyli oczywiscie z kontrastami jak na epoke przysta³o, ale tak zeby by³y to kolory "naturalnie" wygladaj±ce, a nie odblaskowy ¿ó³ty jak MPO smile.gif , sa takie kolory które wygladaja jakby by³y prosto z laboratorium. np. kolorki nogawic niektórych, charakterystyczny zielony.
W filmach zawsze mog± sobie co¶ tam podreperowac i pu¶ciæ przez filtr, przez co kolory s± trochê bardziej zgaszone, po¿ó³k³e itd. co wprowadza pewien przekonywujacy nastrój, ale jak siê ogl±da sceny z krêcenia to s± strasznie sztuczne. Dobra, to tyle mojego m³odocianego glêdzenia.

Pozdrawiam Sier¶ciuchownik smile.gif
wszebor
Je¿eli chodzi o uzbrojenie, to temat ju¿ by³ poruszany:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=450
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.