Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Podró¿e w ¶redniowieczu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Lendir
Witam

Jestem tu pierwszy raz, wiêc je¶li ¼le wybra³em dzia³ to prosi³bym o przeniesienie do odpowiedniejszego. Potrzebuje do magisterki informacji, ¼róde³, czegokolwiek co tylko mo¿na znale¼æ na wy¿ej wspomniany temat. Chodzi mi o to jak w ¶redniowieczu wygl±da³a kwestia podró¿y, kto i po co podró¿owa³, w jaki sposób, co by³o z sob± w tak± podróz zabierane, kwestia wozów, zajazdów, s³owem - wszystko co siê da icon_wink.gif Chcia³bym zawêziæ to do Polski a jeszcze dok³adniej do rycerstwa polskiego, ale to juz zale¿y od tego, jak du¿ym materia³em bêdê dysponowaæ. Tak wiêc na chwilê obecn± interesuje mnie wszystko co zwi±zane jest z podró¿owaniem ¶redniowiecznym. Je¶li kto¶ z Was posiada jakie¶ cenne informacje lub wie gdzie mogê znale¼æ odpowiedzi na powy¿sze pytania to by³bym bardzo wdziêczny za odpowied¼ smile.gif

pozdrawiam
Lendir
Po pierwsze - doskonale zdaje sobie sprawê zarówno z opcji szukaj jak i z mo¿liwo¶ci forum. Czy Wy automatycznie wnioskujecie, ¿e jak kto¶ ma jeden post to od razu znaczy, ¿e siê nie zna, wchodzi na forum, rejestruje i od razu bierze do pisania w±tku? Naprawdê takie pouczenia nie s± potrzebne. Skoro napisa³em nowy w±tek to znaczy, ¿e sprawdzi³em inne mo¿liwo¶ci.
Po drugie - sprawy merytoryczne.Chyba zosta³em ¼le zrozumiany. Ja nie proszê nikogo o napisanie za mnie pracy, znalezienie ¼róde³ czy co¶ w tym stylu. To moja praca i ponownie zdaje sobiê sprawê z tego, ¿e satysfakcje mo¿e przynie¶æ jedynie jej osobiste napisanie. Natomiast nie jestem Bogiem i wiem, ¿e mo¿e byæ wiele rzeczy ciekawych, cennych dla mnie, które mog± mi najzwyczajniej w ¶wiecie umkn±æ lub nie zostaæ dostrze¿one. Kiedy co¶ piszê to chcê, ¿eby by³o tak dobre jak tylko siê da, z maksymaln± ilo¶ci± wykorzystanych pomys³ów i mo¿liwo¶ci - st±d mój post na forum. Tymczasem spotka³em siê jedynie z zarzutami.

A za takie co¶...

CYTAT(krazownik)
Nie ograniczajmy siê do sêpienia o informacje w internecie. Zapraszam do biblioteki, jak to ju¿ napisa³a Anuszka smile.gif

...mo¿na siê naprawdê obraziæ icon_rolleyes.gif

pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Ech, szkoda nawet komentowaæ zachowania frehowiczów.
Lendir, gdzie¶ tu jest temat o wozach w ¶redniowieczu (temat zdecydowanie zwi±zany z podró¿owaniem).
Pozdrawiam
Vislav
Witaj Lendir

Zaistnienie na Forum, uzyskanie informacji mo¿e odbywaæ siê na kilka sposobów:

- tak jak napisa³ Andrzej z Sielca w³±czenie siê do istniej±cego tematu. W tym przypadku masz m.in.Pojazdy ¶redniowiecznych VIPów

- za³o¿enie tematu na zasadzie wiem to i to (podzielenie siê posiadan± wiedz±), potrzebujê jeszcze wiedzy na pewne konkretne tematy. Jako minimum przynajmniej przyzwoity plan pracy z ju¿ posiadan± bibliografi±. Jest szansa ¿e kogo¶ to zainteresuje i dalej pójdzie samo

- "piszê pracê magistersk±" i wrzucajcie wszystko co wiecie ja to wykorzystam i cze¶æ.

Oczywi¶cie dwe pierwsze metody wymagaj± pracy w³asnej i wspó³tworzenia. Jednak tak dzia³a Forum - piszemy na tematy które nas interesuj±, tam gdzie mamy dyskutantów i z tego co¶ wynika. Nie jeste¶my grup± wyk³adowców i dzia³amy dla przyjemno¶ci, a nie z przymusu.

pozdrowienia Vislav
Viator
No w³a¶nie. Temat jest ciekawy, ale mi siê np. kojarzy przede wszystkim z takimi aspektami, jak np.:

- Navigare necesse est: wêdrówki Celtów po Europie wczesnego ¶redniowiecza (uratowanie kultury Europy postrzymskiej - sztuki pisania i czytania oraz spu¶cizny antycznej),
- misje: od Cyryla i Metodego a¿ po chrzest Litwy,
- handel: jarmarki, targi, szlaki handlowe (choæby bursztynowy), szlaki morskie, udzia³ w Hanzie (Gdañsk, Elbl±g...)
- podró¿e religijne: wyprawy krzy¿owe i ca³y przebogaty d³ugo- i krótkodystansowy ruch pielgrzymkowy doby rozkwitu ¶redniowiecza,
- migracje ludno¶ci: zasad¼stwo, lokacje wsi i miast w rejonach "specjalnych stref ekonomicznych", osiedlanie jeñców (np. zagospodarowywanie Bieszczad przez Zawiszê Czarnego),
- ...itp, itd.

Wydaje mi siê, ¿e zawê¿enie tematu tylko do sieci szlaków i zajazdów w Polsce, i to licho wie czemu akurat w kontek¶cie podró¿y rycerzy, jest nienajtrafniejszym wyborem tematu pracy w ¶wietle liczby ¼róde³ - ciekawsza by³aby chyba praca syntetyczna, kompleksowo ³±cz±ca ró¿ne przyczyny i sposoby "takiego naszego wêdrowania"... ale w koñcu to Twój temat, jak sam pisa³e¶.

Pozdrawiam Ciê, drogi Lendirze i ¿yczê powodzenia!
Bia³og³owa
troche materia³ów o podró¿ach jest w ksi±¿kach zwi±zanych z pielgrzymkami (organizacja, ochrona) i krucjatami
niestety nie pamietam tytu³ów, ale je¶li siêgniesz do "HIstorii Ko¶cio³a" t1 albo 2 ks. Kumora, to tam jest bardzo bogata bibliografia. Ca³kiem niez³a bibliografia w "Histori Ko¶cio³a" Banaszaka
Narazie tyle przychodzi mi do g³owy.
AAAAA i tak sobie my¶lê, ¿e warto jeszcze zajrzeæ do opracowañ na temat uniwersytetów, wszak ¶ci±ga³y one m³odych ludzi z ca³ej Europy.
Trzymam kciuki
ps
ponoæ nie¼le jest opracowany szlak orlich gniazd
Maciej Reihl
Pogrzeba³bym w dwóch tematach (zale¿nie od okresu jaki ciê interesuje):
- droga ¶w. Wojciecha do Prus (uwaga, temat ¶liski, do dzi¶ na UG siê k³óc±);
- itineraria W³adys³awa Jagie³³y.

Na temat samej techniki podró¿owania - chyba raczej ¼ród³a ikonograficzne.

Pielgrzymki i krucjaty: Regine Pernoud (+ bibliografia), Runciman, kronika Jana (o ile dobrze pamiêtam to Jana dunno.gif ) z Joinville - wysz³a po polsku.

Poruszanie siê armii - Philiippe Contamine "Wojna w ¶redniowieczu"

Mo¿na te¿ wybraæ sobie jakiego¶ pana i sprawdziæ gdzie i kiedy wystêpowa³ jako ¶wiadek na dokumentach - jest gotowe itinerarium jako przyk³ad ruchliwo¶ci klasy wy¿szej (no i obowi±zkowa "praca na ¼ród³ach" siê pojawi bigsmile2.gif )

Mo¿liwo¶ci jest mnóstwo. Generalnie ¿yczê powodzenia!
Jakby co - s³u¿ê pomoc±.
Liadain
Je¶li chodzi o szlaki mo¿esz zajrzeæ do artyku³u:
Szlaki drogowe w puszczy na pograniczu mazowiecko-pruskim w ¶redniowieczu / El¿bieta Kowalczyk // Kwartalnik Historyczny. - 1999, nr 1, s. 3-18

I ewentualnie dla zorientowania siê co D³ugosz na ten temat napisa³ odsy³am do poni¿szego artyku³u, ale jako ¿e to czasopismo popularnonaukowe nale¿y zajrzeæ do ¼ród³a samego przy pisaniu pracy
Podró¿e pierwszych Jagiellonów w "Rocznikach" Jana D³ugosza / S. Jurczak // Mówi± Wieki. - 1983, nr 12, s. 24-29
O pielgrzymkach Polaków od X do XX w.:
"Pielgrzymowanie" Antoni Jackowski
Micha³ /Gwyn/ Czerep
I co nieco ¼róde³ w Dragonach, choæby w ostatnim z internetowych. Pozdrawiam
Gwyn
Lil
Witam wszystkich

Czy kto¶ z Was zna jakie¶ ¼ród³o informacji o sposobach podró¿owania w ¶redniowieczu, a szczególnie w czasach Jadwigi Andegaweñskiej.
Znam oczywi¶cie tre¶æ ksi±¿ki Dzie³o Jadwigi i Jagie³³y i mapki z tych ksi±¿ek, tak¿e ¯ycie codzienne Jadwigi i Jagie³³y szlaki opisane w Internecie / g³ównie Biecz /...
Czyta³am na stronach historyków o najwa¿niejszych drogach biegacych przez Ma³opolskê w ¶redniowieczu.
Ciekawe s± wie¶ci o drogach ³±cz±cych Ma³opolskê z Wêgrami...
Mo¿e ktos z Was ma pomys³ jak uatrakcyjniæ temat podró¿owania w czasach Królowej / przygotowuje na ten temat warsztaty dla gimnazjalistów/, g³ównie chodzi mi o rodzaje wozów podró¿nych, furmanów królewskich, skrzynie podró¿ne, tak¿e stroje do podró¿owania. Interesuje mnie te¿ jak wygl±da³y drogi.
Na pewno s± w¶ród Was ludzie, którzy wiedz± z jak± szybko¶ci± przemieszczano siê w ¶redniowieczu i jakie niebezpieczeñstwa zagra¿a³y podró¿nym.
Gdzie szukaæ takich informacji?
Bêdê wdziêczna za ka¿d± radê i podpowied¼
Lil
Fiodor Bie³yj
CYTAT(Lendir @ 15:56 06.11.2005) *
Witam

(...) Potrzebuje do magisterki informacji, źródeł, czegokolwiek (...) Chodzi mi o to jak w średniowieczu wyglądała kwestia podróży, kto i po co podróżował, w jaki sposób, co było z sobą w taką podróz zabierane, kwestia wozów, zajazdów, słowem - wszystko co się da (...)

Marko Polo, Opisanie świata, Warszawa 1975 (nawet mapka załączona) PIW (nie powiem ile icon_wink.gif )

loki08.gif
Lil
CYTAT(Fiodor Bie³yj @ 19:04 02.03.2007) *
CYTAT(Lendir @ 15:56 06.11.2005) *
Witam

(...) Potrzebuje do magisterki informacji, ¼róde³, czegokolwiek (...) Chodzi mi o to jak w ¶redniowieczu wygl±da³a kwestia podró¿y, kto i po co podró¿owa³, w jaki sposób, co by³o z sob± w tak± podróz zabierane, kwestia wozów, zajazdów, s³owem - wszystko co siê da (...)

Marko Polo, Opisanie ¶wiata, Warszawa 1975 (nawet mapka za³±czona) PIW (nie powiem ile icon_wink.gif )

loki08.gif
Lil
Cze¶æ
Ufam, ¿e to nie by³o do mnie, gdy¿ ja magisterkê mam dawno za sob±, a królow± i jej podró¿ami interesuje siê BO LUBIÊ
Zreszt± ja prosi³am o ¼ród³a, przy pomocy których mogê uatrakcyjniæ znany mi ju¿ temat.
Pozostajê z nadziej±, ¿e znajdê ludzi których pewne tematy ze ¶redniowiecza bawi± za darmo. clap.gif
Lil
Viator
Witaj, Lil.

No nie, to na pewno nie było do Ciebie, bo przecież cytat na wstępie nie był z Twojej wypowiedzi... przypatrz się jeszcze uważnie jak to pisanie na Forum działa icon_wink.gif

Czytałem o Jagielle i Jadwidze mniej więcej to samo co Ty, więc wiele Ci nie podpowiem, ale w kwestii strojów podróżnych np. jako ciekawostkę podpowiem, że na podróż do Królewca w porze letniej wielki mistrz krzyżacki obstalował sobie zwykły kapelusz słomkowy - no, może nie taki zwykły, bo podszyty jedwabiem (H. Leśniowski, A.Nowakowski "Sekrety Krzyżaków", CIA-Books-SVARO, Poznań 1992, ISBN 83-85100-69-5). Potem trafiłem gdzieś indziej na informację że takiego samego użył (używał?) Jagiełło. W tej książce znajdziesz zresztą szereg ciekawych informacji, gdyż cytuje ona co rusz "Malborską księgę kasową", rękopis z lat 1399-1409 ("twój" okres), zawierający również m.in. zapisy wydatków podczas podróży bądź przygotowań do podróży, zwłaszcza zimowych (rejzy na Litwę). Ostatnio wydany drukiem bodaj w 1896 roku jest obecnie raczej niedostępny, chyba że pojawiło się ostatnio jakieś inne, nowe opracowanie.

A jeszcze co do skrzyń podróżnych, to akurat znajdziesz tego trochę na zdjęciach zabytków lub w ikonografii - tylko nie szukaj czegoś w kształcie "pirackiego kufra" z półokrągłym wiekiem, tylko w formie domku z dwuspadowym daszkiem...
Lil
Dziękuję twórcom strony za pomoc.

Viator, dzięki za odpowiedź. Wierzę, że trafiłam do dobrego miejsca, żeby pogadać o podróżowaniu w średniowieczu.
Chciałabym wiedzieć na przykład jak wyglądały wozy typu asseda i quadriga a także wozy lekkie zwane levis
W ogóle interesuje mnie wszystko co związane życiem w XIV wieku w Polsce, głÃ³wnie Królowa Jadwiga, ludzie z jej otoczenia i codzienność blisko Jadwigi
Zostałam poproszona o przygotowanie warsztatów dla Licealistów i Gimnazjalistów o podróżach Królowej / małych i dużych podróżach /. Temat znam, ale teraz szukam szczegółÃ³w, ciekawostek... szlaki do podróżowania, miejsca przepraw przez rzeki, sposoby przepraw, załadunek wozów itp... ubiory do podróżowania. / przeczytałam wszystko o czym ludzie piszą tu na forum i wiele rzeczy można dopasować. Bardzo chętnie podyskutuję o czasach Jadwigi . Jeżeli są jacyś pasjonaci czasów Jadwigi i Jagiełły proszę o kontakt.
Ostatnio kupiłam książkę Teresy Żurawskiej, Polskie powozy.Autorka opisuje wozy od Piasta Kołodzieja do XX wieku.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.