Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Najemnicy w XIII wieku
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Inne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Zbychu
Witam
Mam pytanie odno¶nie dru¿yn najemnych z obszaru europy zachodniej w okresie V i VI krucjaty.
Dok³adnie chodzi mi o to jak one funkcjonowa³y i czy ludzie ci mieli wspólny sztandar czy te¿ ich tuniki bojowe czy te¿ jakki by³y by³y w takich samych kolorach
Zbychu
a mo¿e co¶ ogólnie o najemnikach z innyc okresów
mo¿e s± jakie¶ ksi±¿ki ?
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Witam
Jesli chodzi o Europe Zachodnia, na przelomie XII i XIII zolnierze najemni funkcjonowali glownie jako piechota, wchodizli w sklad zalog zamkow i miast, brali tez udzial w oblezeniach. Nie mieli zadnego wspolnego uniformu, chyba, ze ich najemca mial fantazje kazac imnosic jakas barwe czy cos w tym rodzaju. Byli to najemni kusznicy i piechociarze. Trudno dokonac jakies standaryzacji uzbrojenia, al jesli sie o nia pokusic, to z zachowanej ikonografii i opisow wynika, ze taki zolnierz wpolu zwykle nosil helm otwarty (np z nosalem), kolczuge, przeszywanice, bron boczna, tarcze i wlocznie.
Pare ciekawych rzeczy znajdziesz w klasycznej pozycji Contamine'a "Wojna w srdniowieczu" oraz u Douglasa Boyda w "Eleonorze, krolowej Francji i Anglii" (tam akurat najwiecej jest pod koniec, w opisach jejs starc z Janem bexz Ziemi po smierci Ryszarda Lwie Serce).
Pozdrawiam!
Bryan
Adams87
Witam

ostatnio w¶ród znajomych pad³ pomys³ stworzenia najemnego oddzia³u XIII wiecznego, chcieliby¶my wzorowaæ siê na naszej rodzimej polskiej (a dok³adniej mazowieckiej) tradycji...

czy istnia³y jakie¶ formy wojsk najemnych w tamtym okresie na naszych ziemiach, je¶li tak to jak mog³o to wygl±daæ pod wzglêdem organizacyjnym?
Indar
Witaj
Zachodnia Europa to i owszem, jest taka bardzo fajna pozycja Contamine'a "Wojna w srdniowieczu" - znajdziesz tam z pewno¶ci± co¶ na ten temat.
U nas na Mazowszu... Konrad by³ bardzo wojowniczym ksiêciem, to rusza³ na Kraków, Sandomierz itp, to czasem dla odmiany szed³ na Pó³noc. Z ró¿nym powodzeniem oczywi¶cie. Ilo¶æ wypraw i ma³o dyplomatyczny sposób rozwi±zywania konfliktów mo¿e nasuwaæ przypuszczenie ¿e posi³kowa³ siê on "jakimi¶ formami najemników". Przypuszczam, ¿e byli to jednak wschodni najmici - przynajmniej w wiêkszo¶æi.
k³aniam
Krzy¶ko z £om¿yñca

ps. ¦wita mi w g³owie ¿e taki temat jest - poszukaj.
I
Ugni
Najemnicy w 13 wieku (brabansony, coterelli, rutiers-rotten), ale to jest po rossijsku...

http://13c.ru/forum/viewtopic.php?t=235&am...asc&start=0
Szawel
Wiecie, moze mozna by bylo sie pokusic na zebranie Polakow, ktorzy chca odtwarzac piechote w jeden oddzial, ktory by sie formowal na czas bitew i na turnieje fabularyzowane?
Fiodor Bie³yj
CYTAT(Szawel @ 13:25 20.04.2007) [snapback]187211[/snapback]
Wiecie, moze mozna by bylo sie pokusic na zebranie Polakow, ktorzy chca odtwarzac piechote w jeden oddzial, ktory by sie formowal na czas bitew i na turnieje fabularyzowane?

najbli¿sza zbiórka na I³¿y, miêdzynarodowa co prawda icon_wink.gif
co do fabularyzacji, to zesz³y sezon Mazovia

loki08.gif
hriss
Witam wszystkich frehowiczów

Potrzebujê informacji na temat grup najemnych które mog³y wystêpowaæ na terenach Polski i Litwy na prze³omie XIII i XIV w. Informacji na ten temat jest tak ma³o ¿e nie mam na czym bazowaæ a razem z kilkunastoma znajomymi chcia³bym rozkrêciæ ma³ê grupkê tego¿ rodzaju.

Wiem ¿e nie mo¿na przesadzaæ z "dobrobytem" w wyposa¿eniu. W koñcu to maj± byæ pro¶ci rêbacze. Chcia³bym- podobnie jak reszta moich znajomych postawiæ na nastêpuj±ce wyposa¿enie

- d³uga kolcza + kaptur
- zbrojniki na rêce i nogi do kolana - u niektórych
- nakolanniki i na³okietniki p³ytowe - u niektórych
- he³m - i tu jest zgrzyt bo wiêkrzo¶æ preferuje pó¿ne garnki
- tarcza "trójk±t" + miecz jednorêczny ewentualnie u toporek

1. Co o takim rozwi±zaniu my¶licie?
2. Na jakie powi±zania wzglêdem wschodu mo¿na siê po³akomiæ (ochronne i zaczepne)?
3. Co wogóle wiecie na temat takich grup dawniej i teraz?

Z góry dziêkujê za odpowiedzi hehehe.gif
lancelot
Ja bym postawil raczej na drzewcowke i bron strzelcza, chyba, ze chcecie robic jakichs "spieszonych rycerzy"
Indar
Witam.

CYTAT

Co masz na my¶li? Mo¿esz to opisaæ?
I.
Kapitan
zapewne chodzi o tak zwane " bizanty " o ktore jest spor co do histrycznosci i poprawnosci
jak najemnicy to chyba najlepiej Kapaliny bo inaczej bedziecie po prostu spieszonymi rycerzami
a z tego co wiem to najemnisctwo u rycerstwa oficjalnie nie bylo mile widziane
Purvis
Witam.
popieram powy¿sze, a od siebie dodam : przemy¶lcie jeszcze powszechno¶æ pe³nej kolczej. Skoro jeste¶cie tak ubogimi ¿o³dakami, ¿e nie staæ was nawet na gacie, ani ¿aden ³ach na grzbiet, to sk±d pe³na zbroja u wszystkich? i to w nielichym, jak na owe czasy i miejsce, standardzie?*
O mieczach nie wspominaj±c...*

Zaczynaj±c kompletowanie wyposa¿enia od lnianych gaci, zamiast od ¿elastwa, pozwoli Wam zaoszczêdziæ sporo forsy, czasu i nerwów. I uchroni przed np koniecznoi¶ci± siedzenia w kolczudze na wieczornej rosie i bolesnymi tego nastêpstwami smile.gif .
Wybaczie (Hriss&Co) zgry¼liwo¶ci, ale po pierwsze schamia³em na staro¶æ, w dodatku na g³odniaka piszê , wiêc mi wolno. Po drugie: to dla Waszego dobra szczerba.gif
pozdrawiam i wytrwa³o¶ci ¿yczê
Stary Zgry¼liwy Tetryk khe, khe
Purvis:old:
* uni¿enie proszê m±drzejszych ode mnie o wypowied¼ ew. sprostowanie
Indar
Witam ponownie.
Na pocz±tek kwestia techniczna - pisz±c w dziale uzbrojenie po wybraniu interesuj±cego Ciê periodu wybierasz konkretne podforum: Zaczepne, Ochronne, Inne. I tam tworzysz temat, pod warunkiem ¿e wcze¶niej sprawdzi³e¶ czy zagadnienie nie zosta³o ju¿ poruszone. Od tego masz Spis tre¶ci.
Temat najemników by³ ju¿ poruszany, chyba nie ma potrzeby zak³adania nowego tematu.
Zanim zaczniesz siê zbroiæ przejrzyj tematy na tym podforum, masz tu masê informacji:
Piechur 1300:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=5593
¯o³nierze 1190-1230:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=7267
Ogólna charakterystyka XIII wieku:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4655
Os³ony koñczyn - XIIIw. (zbrojnikowe i p³ytowe):
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6510&st=20

plus wiele, wiele innych. A to s± tematy dotycz±ce uzbrojenia, delikatnie sugerujê te¿ zainteresowanie siê dzia³em "Stroje i ich elementy" - to podstawa.

CYTAT(hriss @ 13:03 22.01.2008) *
- d³uga kolcza + kaptur
- he³m - i tu jest zgrzyt bo wiêkrzo¶æ preferuje pó¿ne garnki
- tarcza "trójk±t" + miecz jednorêczny ewentualnie u toporek

W³a¶ciwie na Freha znajdziejsz wszystko na ten temat, po¶wiêæ tylko czas i skorzystaj ze spisu tre¶ci - po to go kto¶ w pocie czo³a tworzy³.
W skrócie jednak: d³uga kolcza jak najbardziej, najlepiej z do³±czonym kapturem. Dwa pozosta³e punkty bym sobie odpu¶ci³, zbrojniki odpadaj± - co do ich poprawno¶ci to nawet nie jest spór. S± one historyczne, ale nie na XIII i Europê. He³m - kapalin faktycznie by³by chyba najlepszy. Zreszt±, sio do ¿róde³ - obejrzysz tarcze, he³my itd.
Temat w³±czony do istniej±cego
I.
Indar
£oczyszczone i ³otwarte.
Proszê trzymaæ siê tematu.
³indar
Jacoo
Witam,

nie chc±c zak³adaæ nowego tematu, trochê go od¶wie¿ê. devil.gif
Mam parê pytañ odno¶nie kompanii najemnych w I po³owie XIIIw.
a mianowicie czy wystêpowali tam jedynie piesi wojownicy czy tak¿e konni?
czy kompanie najemne mia³y jednolite barwy czy ka¿dy z najmitów mia³ w³asne wedle swojego upodobania?
czy w I po³. XIIIw. kompanie najemników by³y popularne w Ma³opolsce czy raczej czê¶ciej wystêpowa³y w zachodniej europie?

jako, ¿e to mój pierwszy post proszê o wyrozumia³o¶æ bum.gif

Jacoo.
Purvis
Machnij sobie ten temat od poczatku, s± odpowiedzi na wszytskie Twoje pytania.
pozdrawiam
Jacoo
Fakt nie doczyta³em dok³adnie, jednak nie znalaz³em odpowiedzi na moje pierwsze pytanie o to czy w kompaniach najemnych walczyli te¿ konno czy tylko piechota?
Wiem, ¿e to co prawda temat o uzbrojeniu jednak nie chcê za¶miecaæ forum zak³adaj±c nowy temat. smile.gif

Jacoo.
de Chevallieur
CYTAT(Jacoo @ 21:03 25.05.2009) *
Fakt nie doczyta³em dok³adnie, jednak nie znalaz³em odpowiedzi na moje pierwsze pytanie o to czy w kompaniach najemnych walczyli te¿ konno czy tylko piechota?
Wiem, ¿e to co prawda temat o uzbrojeniu jednak nie chcê za¶miecaæ forum zak³adaj±c nowy temat. smile.gif

Jacoo.

Pytasz siê ogólnie, czy ¶ci¶le w XIIIw. Je¶li ogólnie - tak, w kompaniach najemnych walczono równie¿ konno, dla przyk³adu Wielka Kompania Fra Morale (znanego równie¿ jako Montreal d'Albarno) dzia³aj±ca po 1350 roku, która posiada³a na sk³adzie ok 7000 konnych.

Pozdrawiam
Draconis12
Witam wszystkich;)

Mam pytanie;) Mogliby¶cie poleciæ mi jakie¶ ksi±¿ki które waszym zdaniem najlepiej opisywa³yby wojska najemne;) oczywi¶cie poza pozycj± ,,Wojna w ¶redniowieczu" Philippe Contamine-a która ju¿ posiadam;) jednak chcia³bym siê jak najdok³adniej zag³êbiæ w tym temacie i licz± na wasz± pomoc bigsmile2.gif. G³ównie chodzi mi o wiek XIII.
A propo wypowiedzi powy¿ej to jak to by³o z konnymi stricte w XIII?smile.gif

Z góry podzieñczy³ smile.gif
Draconis
Frater Cezar
Salve!

Bellona wyda³a ksi±¿kê o najemnikach w okresie ¶redniowiecza, widzia³em j± w empiku... o, takie co¶: http://ksiegarnia.bellona.pl/index.php?c=boo&bid=3400 ale to raczej taka popularnonaukowa. Na Contamine przynajmniej mo¿emy polegaæ smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.