Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sztuæce XVIIw
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Naczynia, sprzêty kuchenne i zastawa sto³owa
Marcinek
Uff, dobrze Tomku, ze tak szybko podales tego linka. Jeszce pare dni i stracilbym taka okazje!

Swoja droga Tomek to wspanialy czlowiek, mogl ukryc ten fakt, sam kupic, a tak dal szanse takze i nam. Caly on :-)
Stanis³aw Szal
Witam!

Jak mo¿ecie to podeslijcie mi jakie¶ wzory na sztuæce na XVII wiek, albo chocia¿ podajcie namiary, na jak±¶ stronkê, gdzie s±. Tylko takie, na które bêdê móg³ sobie pozwoliæ bum.gif bo na takie jak w tym linku to raczej mnie nie staæ smile.gif
Z góry dziêki.

Pozdrawiam!
Kali
Tak bez szukania to mam tylko pare fotek
Pozdrawiam
Ursus
Czo³em!
Nie chcia³em zak³adaæ nowego tematu wiêc pod³±czê siê tutaj.
Powiedzcie mi proszê, bo nigdzie nie znalaz³em informacji na ten temat, czy w XVII wiecznym obozie do jedzenia u¿ywano poza no¿em i ³y¿k± równie¿ widelca? Je¶li tak to czy jak wygl±da³y, mo¿e ma kto¶ zdjêcia, oczywi¶cie nie mówiê o zdobionych i posrebrzanych sztuæcach, tylko o prostych obozowych wide³kach, zrobionych choæby z drewna.
Pozdrawiam: Ursus
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Podczas wykopalisk na polu bitwy pod Beresteczkiem znaleziono trochê sztuæców. M.in. takie o jednym zêbie. Nr 18 i 19 na rysunku zamieszczonym poni¿ej. Materia³ - ¿elazo.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Prostszego nic ju¿ chyba wydumaæ siê nie da.
Parufka
Czy kto¶ ma jakie¶ obrazy, ryciny albo rysunki na ktorych widaæ kobiety z no¿ykami przy paskach? Zw³aszcza interesuj± mnie pochewki na te no¿yki, czy spotyka³o siê bardziej ozdobne ni¿ zwyk³e skórzane?
Krzysztof
Parufka odpowiedz sobie sam
pomy¶l
zamo¿ne kobiety nei nosi³y przy paskach no¿y
sztuæce podawa³a s³u¿ba
zamo¿ne kobiety nei paradowa³y po obozach
tam biega³y baby za wojskiem
czyli ubo¿sze mówi±c delikatniej
zamozne nosi³y czasami przyborniki kosmetyczne, klucze, lustereczko etc
noze ozdobne? jaka dama nosi³aby ozdobny nó¿ przy pasku?
chyba ze chcesz fantazjowaæ
s± ryciny kobiet z no¿ami przy pasie ale to markietanki, gamratki, cyganki z rycin Callota
!!!
sacrebleu ! retourne enculer les mouches !!
Parufka
Bez nerw Panie bo ¿y³ka pêknie :-).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.