Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Polska] - krowie rogi
> Inne > Gdzie kupiæ surowce-pó³produkty?
skorupa
Wie kto¶ przyjaciele, gdzie mo¿na dostaæ krowie rogi? Na podchody z brzeszczotem pod krasulê czujê siê za stary...
Micha³ Bogaczewicz
no có¿ ... towar raczej nieosi±galny i nielegalny
wiêcej info na priv
AndrzejM
Rogi bydlêce to towar jak najbardziej legalny i osi±galny, proszê m³odych frehowiczów chc±cych byæ jak najpowszechniej obecnych na Forum o nie szerzenie ciemnoty.
Skorupo - znasz napewno tak± stronkê "Trackofthewolf", tam masz najlepiej przysposobiony towar, na Allegro tak¿e tego nie brakuje. O ile nie boisz siê rêcznej obróbki surowego rogu i zwi±zanych z tym niezapomnianych doznañ, zw³aszcza wêchowych - odwied¼ najbli¿szy targ rze¼nicki, tam uzyskasz wszelkie informacje o okolicznych ubojniach lub nawet - w najlepszym razie - dokonasz zamówienia.
Horhe
Na targach staroci mo¿na kupiæ takie rogi za grosze. Przyk³adowo za róg krowi d³ugo¶ci oko³o 12cm zap³aci³em 6z³, a za bawoli d³ugo¶ci oko³o 40cm 25z³ na Jarmarku ¦w. Dominika.
Faktycznie ostatnio zas³ysza³em, ¿e co¶ w sprawie rogów ma siê zmieniæ. Prawo junijne :P . Ponoæ rogi maj± byæ obowi±zkowo utylizowane. Ju¿ to widzê, jak Kaszuby g³os podnios±. Kolejny przepis dobijaj±cy polsk± tradycjê. Ale spokojnie, do¶wiadczenia dzia³alno¶ci szarej strefy, to te¿ nasza tradycja, kto chce kupiæ, to i tak w koñcu takie rogi kupi. bigsmile2.gif
AndrzejM
Faktycznie - Polakowi nigdy nie da siê wszczepiæ poszanowania prawa - jakiekolwiek by nie mia³o byæ. Ca³a historia Polski jest pe³na chwalebnych tego przyk³adów.

Przy okazji, Horhe - masz pomys³ na rogi baranie? U nas na Mazowszu posucha.
puszczyk
Te¿ nale¿ê dogrona poszukiwaczy krowich rogów devil.gif . Mo¿e kto¶ z Was zna miejsce w Warszawie lub okolicach , gdzie mo¿na takowe zdobyæ?
Z góry dziêki za ka¿d± wskazówkê.
AndrzejM
Puszczyku, skieruj siê w sobotê/niedzielê na Olimpiê (w czê¶ci najbli¿ej Trasy), na Kole (po s±siedzku) te¿ powiniene¶ bez problemu kupiæ.
Bodzio
Witam .
Jezeli potrzebujecie krowich rogow jestem w posiadaniu okolo 15 sztuk ,sa wygotowane zapraszam na priv
Pozdrawiam
Bodzio
Witam.
Wlasnie dzisiaj sprzedalem wszystkie rogi takze narazie temat nieaktualny.
Pozdrawiam
Oswald
Witam,
Ja rzuce przyklad z mojego miasta (Starachowice). Jak wiadomo znajduje siê u nas wielki zak³ad miêsny Constar.
Codziennie trafia tam olbrzymia ilo¶æ krów, miêsko wiadomo, ¿e jest przerabiane, a ca³a reszta- kosci, rogi, ¶ciêgna inne pozosta³o¶ci sa przetwarzane na m±czke kostn±.
Kiedy¶ próbowalem ze znajomymi zdobyæ troche rogów- no bo po co siê maj± zmarnowaæ devil.gif .
Niestety rogów nie uda³o sie zdobyc, powód- oni absolutnie wszystko przerabiaja na m±czke kostn± i nawet nie chca sprzedaæ rogów za cene (wiadomo) wiêksz± niz m±czki kostnej.
Nie poddalismy sie... tata mojej kole¿anki pracuje w Constarze. Poprosli¶my go, aby co¶ spróbowal "wzi±¶æ". Tez klapa- wszêdzie strasznie pilnuj±, ¿eby niczego nie zar±baæ i wszystko im sie musi zgadzaæ (nawet liczba rogów anger.gif ).
No có¿, trudno, trzeba szukaæ gdzie indziej...
Dziwi mnie tylko jedno- dyrekcja zak³adów nie chcia³a nam sprzedaæ rogow, mimo, ¿e dostali by za nie wiecej niz za m±czke icon_sad.gif , no có¿, widocznie jakie¶ wymogi sanitarne itp.

Pozdro, Tasi
Bodzio
Witam.
Najlepiej poszukac weterynarza ktory jezdzi po wsiach do uboju u rolnikow, mamy takiego zaprzyjaznionego ktory zawsze przywiezie bez problemu,przecie¿ jezeli ojciec Twojej kolezanki pracuje w tej firmie to na pewno zna lekarzy weterynarii i chyba najlepiej z nimi zalatwic sprawe. Jak bede mial, to sie odezwe .
Pozdrawiam
Bogdan
Dziêki Bodzio!!!http://www.freha.pl/images/smiles/bigsmile2.gif
GHERIK_01
Szukam rogów krowich wype³nionych od ¶rodka na minimum 4 cm. By³em w rze¼ni i powiedzieli mi, ¿e nic mi nie dadz± bo wszystko idzie do utylizacji- marnotrastwo szczerba.gif
Nie wiecie gdzie moge takie rogi nabyæ?
Piotr Czy¿
Rogi krowie o grubo¶ci ¶cianki 4 cm?
Co ty z krowy spad³e¶?
W ¶rodku rogu jest ko¶æ podobna w strukturze do pumeksu, sam róg ma 1- 1,5 milimetra grubo¶ci.
Do wykonywania inkrustacji, lub elementów z rogu u¿ywa siê rogu jaka, który w swojej budowie podobny jest do ko¶ci s³oniowej.
Piotr Czy¿
arkoz
Oj Czyzu widac zes z miasta...
Krowy sa rozne i rogi tez Zdazaja sie sztuki ze mozdzen wypelnia 90 proc rogu i wtedy nadaje sie on na rog do picia - bo jest pojemny A wiele rogow ma tego mozdzenia niewiele i na dl 5-8 cm sa pelne i grube nieraz na kilka cm Jak kto chce to piszcie na priv to dam namiary na osobnika co ma tak ze dwie setki duzych pelnych rogow
Rogownik Piskun
Piotr Czy¿
Je¶li siê zdarzaja takie rogi to chyba sporadycznie.
Mam ubojnie pod bokiem, przerzuci³em ju¿ ich trochê, i jeszcze nie znalaz³em takiego który mia³by ¶ciankê grubsz± ni¿ wspomniane 1 - 1,5 mm. reszta to jak pisa³e¶ mó¿d¿en.
Viator
E, nie zrozumia³e¶ pytania, Piotrze.

Nie chodzi o grubo¶æ ¶cianki, tylko o d³ugo¶æ wype³nionej koñcówki (ona jest zawsze najgrubsza), czyli nie o ró¿nicê miêdzy promieniami (po³owami ¶rednic) ca³ego rogu i jego mó¿d¿enia, tylko o ró¿nicê miêdzy d³ugo¶ciami tego rogu i jego mó¿d¿enia. O ile ta pierwsza (A) ma maksimum kilka milimetrow, o tyle ta druga (B) spokojnie miewa kilka centymetrów (patrz za³±cznik).
arkoz
Zawsze mi sie wydawalo ze rog jaka to po prostu rog i tyle Ale moze mi sie zle wydawalo
A kosc sloniowa dobrze imituje albo poroze jelenia albo kosc bydleca
Imituje jak sie za dobrze nie przygladac bo kosc sloniowa ma charakterystyczna strukture - siatke
i tego sie nieda podrobic
Z rogami jest klopot bo oficjalne prawo zabrania handlu i obrotu rogami Bo choroby i nie wiadomo co Jeszcze jeden glupi przepis ktory pozostal po machlojkach K. Grabka z zelatyna
Rzeznia nie moze sprzedac-musi utylizowac Rejestracja firmy ktora zajmowala by sie rogownictwem tez sciagnie na glowe kontrole i klopoty
Ale na lewo po wsiach i bazarach mozna jeszcze to i owo kupic
Jeszcze, bo unijne prawo nakazuje przypalac krowiej mlodziezy zalazki rogow Unijne krowy i byki nie moga miec rogow
Piotr Czy¿
Masz racjê Viatorze. sory mój b³±d.
W rozmowie z cz³owiekiem zawodowo zajmuj±cym siê inkrustacj± dowiedzia³em siê o zastêpowaniu ko¶ci s³oniowej, o czy wspomnia³em wcze¶niej.
A wiêc informacja z wiarygodnego ¿ród³a.
kombinator
Chcia³bym podbiæ ten temat. Szukam od d³u¿szego czasu krowich rogów w okolicy Warszawy. Takich nieobrobionych-i nic. Wszêdzie gdzie pytam, maj± ju¿ gotowe, wypolerowane po 40-50 z³ za sztukê icon_sad.gif Bêdê wdziêczny za ka¿d± pomoc. Propozycjê, wskazówkê, namiar, cokolwiek.

kombinator.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.