Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nici z³ote i srebrne
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
Kamil Mieloszyk
Mam pytanie jak wygl±da sprawa z³otych i srebrnych nici w ¶redniowieczu.
Tzn. jak by³y wykonane??
Czy i gdzie s± do zdobycia obecnie, oczywi¶cie nie chodzi mi o te z pasmanteri bigsmile2.gif
Têcza
CZO£EM

Kiedy¶ ogl±da³em jak na Discovery pewna pani robi³a z³ote nici tak jak robiono to za czasó Imperium Rymskiego. Najpierw z³oto rozci±gano na bardzo bardzo cieniutk± blaszkê, nastêpnie kroi³a j± na 0.5-1 mm paski d³ugo¶ci ok. 10 cm, bra³a kawa³ek nici przyk³ada³a do niego pasek z³ota , chwyta³a za koñce blaszki i skrêca³a j± przeciwstawnie. Tworzy³o to giêtk± i trwa³± rurkê a w ¶rodku by³a niæ na której siê ona trzyma³a.

p.s. jeszcze tego nie próbowa³em
maly
Witam,

Czy by³a, jak by³a wykonana, jak to teraz zast±piæ, gdzie kupiæ, jakie.
Chodzi mi o obszycia tunik, elementy w krajkach etc.

maly

----
trza byæ twardkim wojem a nie miêtk± niñd¿±
Nadzieja
Wiesz u nas w bractwie te¿ by³ z tym problem ale okaza³o sie ze kto¶ wynalaz³ jakie¶ pisma ( do tej pory nie wiem kto i boje sie ze wynalaz³ na potrzeby w³asne) traktuj±ce o mo¿liwo¶ci wykonania haftu tak± w³asnie nitk±, Ja przezornie nie uzywam ale kr±z± s³uchy ¿e nie jest to okropnym przewinieniem smile.gif
Vlasta
Hej! Z tego, co wiem, to z³ota i srebrna nitka by³a, posprawdzaj opracowania o tkaninach
KAMIÑSKA J., NAHLIK A. - 1958 - "W³ókiennictwo gdañskie X-XIII", £ód¼.
MAIK J. - 1986 - "Wczesno¶redniowieczne wyroby w³ókiennicze w Wolinie", MATERIA£Y ZACHODNIOPOMORSKIE, tom 32, s.s.155-180.
MAIK J. - 1991 - "Tekstylia wczesno¶redniowieczne z wykopalisk w Opolu", Warszawa-£ód¼.
W "S³owiañszczy¼nie wczesno¶redniowiecznej" Hensla te¿ s± przyk³ady haftu z³otymi niæmi.
I znalaz³am odsy³acz do takiego artyku³u: Novickaja M.A.
Zolotaja vyshivka Kijevskoj Rusi [w:] Byzantioslavica 1972 XXXIII
Postaram siê poszukaæ co¶ dok³adniej.
Pozdrawiam!
Vlasta
Anna Bernadetta
Witajcie!
A ja mam takie pytanie: czy na rynku polskim ostanê z³ota niæ? Je¿eli tak, to w jakim stopniu ona bêdzie historyczna? Potrzbujê ni± sobie pohaftowaæ i to du¿y obszar.
Za odpowiedzi z góry dziêkujê.
AB
Trollica M³oteczka
tongue.gif No to zostaje jedno pytanie do tego wszystkiego read.gif
Skoro kogo¶ by³o stac na srebrna i z³ot± nic shocked.gif To czy napewno haftowa³ ? bum.gif
Tkane materia³y pewnie by³y bardziej w modzie icon_rolleyes.gif Wiec po co haftowaæ jak mozna byc Trendy tongue.gif
To znaczy tak mi sie wydaje dunno.gif

Ponoæ historia lubi sie powtarzac icon_rolleyes.gif Moze wtedy tez tak by³o: XXI "W tym roku sezon na ró¿owe" - 3/4 spo³eczeñstwa na ró¿owo, tak wiec XIII "Sezon na z³ote i srebrne hafty'- pani w czerwonej suknience ze z³otym haftem, pani w zielonej sukience ze srebrnym haftem, pani w niebieskiej sukience ze z³otym haftem... itp.

Sprawa by³aby duzo bardziej oczywista jakby troche wczesniej wynalezli aparaty fotograficzne icon_wink.gif

Tak swoj± droga nigdzie nie spotka³am srebrnych i z³otych nici bez poliesterku.
Anna Bernadetta bedziesz musia³a sie pomêczyc i zrobiæ w³asne smile.gif)) chêtnie od Ciebie odkupie jak sie na to porwiesz bum.gif Gdzie¶ kto¶ tu na freha opisywa³ jak to wykonaæ, ale nie znam nikogo kto by sie na to da³ namówic icon_cry.gif

Ps. dorzucam 3 "znaleziska" datowane na XIII w (made in Germany tongue.gif ) szkoda ze nie sukienkii ass.gif (tam na witrazu jest bia³a sukienka z czerwonym pasem) i co wy na to ?
Mara
Trzeba pamiêtaæ, ¿e wtedy nie by³o (jak teraz) sklepów zaopatrzonych we wszystko, co chcesz. Dostêp do materia³ów uzale¿niony by³ g³ównie od dostaw. Oznacza³o to, ¿e je¿eli kupcom uda³o siê dojechaæ do osady, b±d¼ miejscowo¶ci, to bogacze mieli piêknie tkane materia³y, a je¿eli siê nie uda³o, to nale¿a³o jaki¶ sposób je zast±piæ. Najlepiej haftem.
Trollica M³oteczka
No tak read.gif
Tyle ze moj pomys³ z zielono-zoltym haftem na czerwonej XIII sukience chyba nie bedzie najlepszy skoro "zlota i srebrna nic" icon_sad.gif Nawet jesli wykonam go jedwabiem czy tam welenka.
Z drugiej strony: Pani w zielonej sukience z guzikami, pani w niebieskiej sukience z guzikami itd..
Wszystkie te kiecki jednakowe anger.gif Nie chcialabym zeby "inne" (bardzo pracochlonne) okazalo sie mroczne smile.gif bo z³a bêde oj z³a devil.gif
Chcialabym wygrzebac cos zachowanego albo jaka¶ m±dra rekonstrukcje smile.gif zeby zwyczajnie sie na ni± powo³ac, a tak to zostaje Gutkowska (czarno bia³a tongue.gif ), troszke wyobrazni oraz Maciejewski i CM.

Czy mi sie zdaje czy ja marudze ? icon_mrgreen.gif

Pozdrawiam
Mara
CYTAT(Trollica M³oteczka)
Czy mi sie zdaje czy ja marudze ?  :mrgreen:

Troszeczkê icon_wink.gif
Wejd¼ na moj± stronê www.marigold.pl - tam masz przyk³ad haftu z XIII wieku - orygina³ czerwony (jednak siê wczoraj trochê pomyli³am w datowaniu zabytku, ale tak to jest jak siê go nie ma pod rêk±), a klient zamówi³ ¿ó³ty.
¯ólty wcale nie musi oznaczaæ z³oty, mo¿e byæ poprostu ¿ó³ty icon_wink.gif
Rita
Haft ma przewagê nad wzorami tkanymi - wiêksze mozliwo¶ci. Kolorystyka i wzory s± niczym nieograniczone.A nici trzeba szukaæ metalowych, do wyszywania sztandarów lub ornatów. Podobno takowe istniej± smile.gif Ja u¿ywam poprostu kolorowych nici jedwabnych - daj± po³ysk z³ota lub srebra. Pozdrawiam
Halldis(Naamah)
S± nici metalowe... ja mam takimi wyhaftowna houppelande, ale one sa ma³o historyczne, bo w koñcu to nie srebro ani z³oto tylko jaka¶ prowizorka
Anna Bernadetta
Witam! Z nici niehistorycznych mam w dobrej pasmanterii wspó³czesne z³ote nici z czegos tam na pewno. Z tego co wiem, to wtedy z³ota nic by³a ze z³ota z formie nici, ale co tam jeszcze bylo i czy co¶, to ju¿ jest dla mnie zagadk±. Jezeli kto¶ mia³by rozszyfrowan± strukturê nici z³otych, to bêdê wdziêczna, bo na polskim rynku chyba nie dostanê ( a przy okazji siê nie wyp³acê smile.gif).
Pozdrawiam-
AB
Mara
Z tego, co mi wiadomo z³ota niæ by³a bardzo cienkim drucikiem, ale nie wyobra¿am sobie haftowania czym¶ takim dunno.gif
Rito, u¿ywasz prawdziwego jedwabiu czy rayon? Ja rozgl±dam sie za naturalnym, ale moge go nigdzie dostaæ icon_sad.gif
Vlasta
Hej! Z trochê wcze¶niejszych czasów - w tkaninach z Gniezdowa ( jako¶ Xw.) by³a jedna z wetkan± nici± z³ot±, która sk³ada³a siê z jedwabnej nitki ("duszy") owiniêtej b³on± surowicz± z kiszek zwierzêcych, pokryt± z³otym amalgamatem. Prawdopodobnie by³a produkcji hiszpañskiej. Oprócz tego s± znane obszycia z "nici" ze srebrnych, z³otych czy te¿ br±zowych drucików, (np. Birka, pochówek 644, z³ote obszycie mêskiego nakrycia g³owy, szer. 1,3-1,5 cm. i £êczyca- srebrne druciane obszycie szaty, XII-XIII w.-z djêcia obszyæ w za³±cznikach). Fragmenty z³otej nitki znaleziono te¿ na Ostrowiu Lednickim (Sikorski A. " Fragmenty "z³otej nitki" z Rybitw-Ostrowa Lednickiego stan. 2" [w:] Studia Lednickie t. VII, 2002 )
Pozdrawiam!
Vlasta
Mara
Z tego wzoru z Birki wynika, ¿e drucik by³ giêty i przyszywany nici± do tkaniny. Obecnie równie¿ wykorzystuje siê podobne metody do przyszywania grubszych sznurów ozdobnych. Haftem tego jednak nie mo¿na nazwaæ, ale raczej aplikacj±.
Vlasta, dziêki za ciekawe zdjêcia smile.gif
Mara
Wiedzia³am, ¿e prêdzej czy pó¼niej dokopiê siê do tych zdjêæ bigsmile2.gif
Halldis(Naamah)
Je¿eli chodzi o haftowanie drucikiem jak to sznowne kole¿anki nazwa³yscie, to wygl±da³o to mniej wiêcej tak jak napisa³a Vlasta, a dok³adniej opisane jest wytwarzanie nici w temacie "srebrny haft" z tego co tam jest napisane wynika wniosek, ¿ê dla chcacego nic trudnego. Te nici, którymi ja haftowa³am swoj± houppelande w³±snie maja jakis metal w sobie i ca³kiem nie ¼le siê nimi haftuje
pozdrawiam
Mara
Nammah, a jak te nici siê nazywaj± i gdzie mo¿na je dostaæ?
Halldis(Naamah)
Wiesz co, mo¿e i idiotycznie to zabrzmi, ale nie mam pojêcia, bo ja poprostu posz³am do pasmanterii w moim miasteczku, powiedzia³m pani o co mi chodzi, a ta mi³a kobieta stwierdzia³, ze moze mi sprowadziæ. Z tego co mi wiadomo to psorowadza je z czech. Ich historyczno¶æ mo¿e faktycznie byæ w±tpliwa, ale wygl±daj± do¶æ dobrze...
pozdrawiam
Owka
Praktyczne informacje odno¶nie wykonania i wykorzystania nici metalicznych (konkretnie srebrnych - jak autorka sama pisze, na eksperymenty ze z³otem jej nie staæ):
http://www.stringpage.com/tw/silver.html
Uwaga: to SCA, wiêc teoretycznie nale¿y zachowaæ ostro¿no¶æ co do poprawno¶ci historycznej, ale osobi¶cie jeszcze nigdy siê na informacjach z tej strony nie przejecha³am.
Vlasta
Tutaj jeszcze troche o srebrno-zlotych niciach, m.in. sliczny jelen z Birki. Obszycie ze srebrnych drutow jest tez w Muzeum Dublinskim, jak ochrona sie nie bedzie krecic, to postaram sie zrobic fotke i wrzucic.
Pozdrawiam!
Vlasta
Ania Franczyk
Nici z³ote i srebrne w pó¼nym ¶redniowieczu wykonywano w nastêpuj±cy sposób: z³oty (srebrny) drucik by³ kuty w taki sposób by powsta³ cieniutki paseczek o szer ok 0,5 - 1mm. nastêpnie nawijano go spiralnie na jedwabn± niæ.
leandra
znalaz³am u siebie takowe nici ale ni wiem które wybraæ

Jedne wygl±daj± jak z³ote pasma i s± ³adniutkie
Drugie s± nawijane na ¿ó³t± niæ

Wiêc które???

Oczywi¶cie ¿adne nie sa naturals bo gdzie to z³oto:)
Visna
Witam!
Mam pytanko co co z³otych nici. Czy mogê wyszyæ wzór na sukni z X-XI w. z³ot± nitk±? (chodzi o okres s³owian i wikingów). Spotka³am siê z ró¿nymi odpowiedziami na to pytanie.Liczê na wasz± pomoc smile.gif
Viator
Witaj na Freha, Visna!

Niestety, o ile w znaleziskach wikiñskich czêsto spotykany by³ drut metaliczny w haftowanych obszyciach krawêdzi (trimming), o tyle tylko w jednym jedynym przypadku by³ to drut z³oty, natomiast we wszystkich pozosta³ych przypadkach - srebrny. I nawet ten jeden przypadek jest podejrzany o zwi±zki lub ¶wiadome nawi±zanie do mody frankijskiej, dla której z kolei charakterystyczny by³ w³a¶nie z³oty drut. U rdzennych Skandynawów nie bardzo to widzê...

Co do S³owian, nie wiem.
Visna
Na Festiwalu S³owian i Wikingów u mnie na Wolinie spotka³am parê osób które mia³y wyszycia z³ot± nici± i najczê¶ciej by³y na czerwonym materiale. Gdy zapyta³am siê ich czy to jest dozwolone (je¶li chodzi o czasy odtwarzane) twierdzili ¿e tak (w tym archeolog i historyk).

Efekty mog± byæ piêkne, tylko czy wtedy warto s³uchaæ innych ¿e to jest niehistoryczne...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.