Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strój piechoty angielskiej XII-XIIIw
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Hax
Witam.
Jak w temacie poszukujê jakich¶ ¼róde³ dotycz±cych piechurów z Anglii.
Nie chcê robiæ mroku, a ten okres i ta nacja by pasowa³a mi najbardziej.
W jednym z tematów ju¿ pyta³em o zbrojê - teraz o resztê elementów ubioru.
Szuka³em na Fresze ale nie wiele znalaz³em, a ¿e w temacie jestem dosyæ nowy, to w internecie te¿ nie za bardzo, wiêc gdyby kto¶ posiada³ ilustracje, ikonografie, teksty, kroniki i inne dotycz±ce wygl±du wspomnianych osobników, rad by³bym gdyby siê z nimi podzieli³.
Hax
Naprawdê nikt nie jest w stanie mi pomóc?
Potrzeba mi wiedzieæ co noszono zarówno bez zbroi jak i na niej.
Proszê o pomoc, je¶li ktokolwiek móg³by mi pomóc.
Tomasz z £añcuta
Có¿ - a nie przysz³o Ci do g³owy poszukaæ w ju¿ istniej±cych tematach? Je¶ tu sporo o tym, tylko poszukaæ devil.gif
Robert Diabe³
Widzê, ¿e popularna jak cholera sta³a siê ostatniu taka forma zak³adania tematów - jestem nowy, nic nie wiem, nie chcê robiæ mroku - pomó¿cie! Rêce opadaj±.
Ja to wszystko rozumiem ale wpierw wypada³oby siêgn±æ po jak±¶ literaturê, poprzygl±daæ siê innym, poszukaæ choæ trochê w internecie - dowiedzieæ siê czegokolwiek a potem ewentualnie pytaæ.
A tutaj proszê - podajcie mi wszystko na tacy.

A moderator to nawet mo¿e mój post wykasowaæ, wiem ¿e nie na temat. szczerba.gif
Hax
Przejrza³em galerie, które s± w dziale Linki na Freha, jak i inne strony dotycz±ce tego okresu. Wpisa³em w wyszukiwarce Frehy i niewiele mi to da³o, wiêc postanowi³em przeszukaæ "rêcznie". I co znalaz³em? Praktycznie nic. Przygl±daæ siê mogê, jest wiele galeri, choæby na bagrit.pl ale jak mam odró¿niæ kogo¶ od kogo¶ innego lub wiedzieæ, ¿e to jest to, skoro nie wiem.

Literatura. Dobrze. Tylko jaka? Mam zamiar udaæ siêdo biblioteki i poszukaæ ale czego? Moja nauczycielka historyczka (jej m±¿ zdaje siê, te¿ jest historykiem) nic nie znalaz³a u siebie w domu na ten temat, w internecie te¿ nie (a jakie¶ zbiory i literaturê mieæ musi).

£±cznie znalaz³êm chyba 9 ikonografi, które by ledwo, ledwo pasowa³y. Szuka³em ksi±¿ek z serii Osprey. S±, ale nie to co mnie interesuje. Ogl±da³em w internecie, szuka³em na googlach, na Fresze. Nie znalaz³em.

Wiem i widzê, ¿e zak³adanie tematów by dostaæ wszystko na tacy jest popularne. Sam po przeczytaniu pewnej czê¶ci forum móg³bym odpowiedzieæ (choæby cytuj±c inne posty) na du¿± czê¶æ tych zapytañ. Jednak naprawdê, naprawdê, zaprawdê nie znalaz³em nic co by mnie satysfakcjonowa³o (a tego co by mnie niesatysfakcjonowa³o nie znalaz³em te¿ smile.gif ).

Jeste¶cie pewni, ¿e taki temat istnieje na forum? Podajcie linka, albo chocia¿ nazwê, poszukam, poczytam i nie bêdê siê odzywa³.

edit: znalaz³em temat: wykroje XIIIw. , musia³em go przegapiæ.
Tomasz z £añcuta
Dok³adnie taki temat nie istnieje, ale o strojach i uzbrojeniu z tego okresu wiele tu napisano, a Anglia nie odbiega³a w tym okresie od innych czê¶ci Europy, a nawet przodowa³a.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.