Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Najstarsza Kratka
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
Pawe³ Lipnicki
Info dla wszystkich Pro- i Contra tartanu w Szkocji .
Najstarszy odnaleziony i wydatowany kawa³ek tartanu (czyli kratki szkockiej, choæ samo s³owo 'tartan'
ma francuski rodowód, ale siê przyjê³o icon_cool.gif ) pochodzi z 325 r. n.e. a znajduje siê w National Museum,
w Edynburgu, ,Szkocja . Jest w drobn±, niebieskoszar± kratkê, a od miejsca jego znalezienia
nazywany jest Falkirk Tartan, lub tartan of Falkirk.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Nie ma co byc "contra" tartanowi w szkocji zanim stal sie jego narodowym symbolem wiele wiekow pozniej, skoro produkowano go od starozytnosci w calej europie ! . To taki przyjemny dla oka wzorek, i wdzieczny w produkcji w ktorym tkacz moze sobie dowolnie roznie kratki produkowac. Na przyklad zobacz znaleziska tartanow wyprodukowanych w polsce juz w kulturze wielbarskiej, kazdy z nich starszy niz ten wspomniany przez ciebie.

Tartany rowniez nie wyszly z mody w domowym tkactwie w Polsce, ktory istnial do nie dawna. Jak jezdze po polsce w poszukiwaniu recznie tkanych materialow, to sie na takie natykam. Ostatnio jak bylem w Kolnie, zawitalem do pewnej babci, ktora miala cale mnostwo tartanow wlasnej produkcji sprzed 40-60 lat. Tartanowa ogromna welniana kapa na sofe, takze tartanowe lniane reczniki, lniane poszewki na posciel itp. Pikne.
W domu mam kawalek recznie tkanego tartanu lnianego, ktory sluzyl przez wiele lat pewnej babci za siennik smile.gif
saiko
zeby bylo smieszniej polskie kratki tez maja swoje charakterystyczne motywy i kolorystyke
a oprocz wszelkiego rodzaju kocow, narzut itp. uzywano je tez do szycia watowanych damskich kurtek (XVIII-XIXw a wczesniej to nie wiem)
djdomin
CYTAT(saiko)
zeby bylo smieszniej polskie kratki tez maja swoje charakterystyczne motywy i kolorystyke
a oprocz wszelkiego rodzaju kocow, narzut itp. uzywano je tez do szycia watowanych damskich kurtek (XVIII-XIXw a wczesniej to nie wiem)
A jakie¶ ¼ród³a dla chc±cych poszerzyæ wiedzê na wzmiankowany temat ? Internetowe / pisane? U Muszyñskiego w "Kulturze ludowej S³owian" ma³o, ma³o.
saiko
to co mi sie uchowalo we lbie pamietam z zajec w warszawskim muzeum etnograficznym

tyle ze polski stroj ludowy ma sie do sredniowiecznego tak jak i XIXw szkockie wymysly
djdomin
O ewolucji stroju ludowego ju¿ conieco wiem. Natomiast mia³em nadziejê na jakie¶ dane z dawnych (naprawde dawnych) lat. Zw³aszcza, ¿e komercha zacze³a siê wkradaæ do ludowych strojów chyba dopiero w XIX wieku. No niestety, wp³ywy dworsko/miejskie trochê wcze¶niej.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.