Witajcie
W moje rêce trafi³o takie o to cudo. Wg tego co uda³o mi siê ustaliæ pochodzi z okresu restauracji monarchii Burbonów, a w tym dziale umieszczam, ze wzglêdu na najbli¿sze czasowo pokrewieñstwo w¶ród dostêpnych na Fresze.
Co to wg Was jest? Mi siê wydaje, ¿e jest to ozdoba z czapki (³añcuch zaczepiany o przedni róg rogatywki), ale czy napewno?
Z góry dziêkujê i pozdrawiam
Maciek
Lilijka z rogu kwatery rogatywki wyglada³a inaczej. Nie mia³a te¿ ³añcuszka. Ca³a ta ozdoba bardziej przypomina mi czê¶æ jakiego¶ ¿yrandola ni¿ element munduru. Sk±d pewno¶æ co do podanej przez Ciebie datacji?
Na 100% nie jest to ¿yrandol, a datacja wziê³a siê st±d, ¿e by³ to najprawdopodobniej eksponat jednego z muzeów, które Rosjanie po 2 wojnie doszczêtnie rozgrabili. Muzeum to dotyczy³o jednego, wybranego okresu (co¶ a'la izba pamiêci po¶wiêcona lokalnym bitwom) i ju¿ nie istnieje.
CYTAT
Na 100% nie jest to ¿yrandol
Na 100 % nie jest to lilijka.
Obawiam siê ,¿e trudno bedzie ustaliæ elementem czego jest podany przez Ciebie szczegó³ . Pozdrawiam
Grenadierze zobacz na za³±czone fotki i powiedz co s±dzisz. Znalaz³em te ilustracje w "Polskim mundurze wojskowym" ¯ygulskiego jun. i Wieleckiego. I st±d w³a¶nie domniemane, przeze mnie, umiejscowienie tego elementu.
Có¿, kto wie, mo¿e i faktycznie dobrze 'kombinujesz'. Dla mnie Twoja dedukcja ma sens.
Pozdrawiam.
Kolego Snaewar. Nie mo¿esz doszukiwaæ siê pochodzenia i zastosowania twojego przedmiotu na podstawie ³añcuszka. Ten sam splot jest do dzi¶ stosowany np. w uprzê¿y koñskiej.
Forma ozdoby nie pozwala na umiejcowienie jej w okolicy XIX w. Te formy rocaille w dodatku w zestawieniu z kamykami (szczególnie rodzajem ich oprawy)...có¿, to chyba jaka¶ chybryda. Do tego symbol emaliowanej lilii... ciekawostka
Nie ulega w±tpliwo¶ci, ¿e jest to rzecz stara, ale jakie jest jej pochodzenie?
Czo³em!
A mo¿e jest to zapinka do p³aszcza, chodzi mi o kurtki huzarskie,które by³y zapinane pod szyj± i "wisia³y" na ramieniu.Mo¿e to co¶ w tym kierunku?
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.