Witam chcia³em siê dowiedzieæ jak barwicie skórê. Nie chodzi mi o zapastowanie, bo to sie wysiera, jak j± trwale zabarwiæ.
Pozdrawiam Bary¶
Bejca rustikalna (na spityrusie). ³atwo i równo siê rozprowadza, jest wydajna, tania i ogólnodostêpna.
Pozdrawiam
Witam
Diêki za szybk± odpowiedz, zakupy poczynione dzisiaj sprawdzê co i jak.
Pozdrawiam Bary¶
Zapomnia³em dodaæ ¿eby przed barwieniem skórê powinna byæ w miaê mo¿liwo¶ci odt³uszczona.
Elo. Mam problem. Zrobi³em do¶wiadczenie. Pomalowa³em kawa³ek skóry bejc± rustykaln±, na kolorek br±zowy i wi¶niowy. Suszy³a siê oko³o 2 dni. W³o¿y³em j± pod wodê, okaza³o siê, ¿e kolorek zaczyna sp³ywaæ i farbuje umywalkê. Mój znajomy mia³ podobny problem. Podczas deszczu barwnik mu sp³ywa³ ze zbrojników. Jak sobie z tym poradziæ? S± jakie¶ utrwalacze, lub inne sprawdzone sposoby? pozdro
sprawdzone z mojej praktyki 1807 roku kilkukrotne malowanie olejem lnianym tylko przyciemni kolor d³ugo schnie ale nie barwi nawet w ulewn± Noc Listopadow±
Sprawdza³em olej lniany, nie bardzo siê nadaje. Robi³em tak na pasku. Przyciemnia, ale gdy go rozci±gnê kolor znika. Bardziej by mi zale¿a³o na poszukaniu jakiego¶ sposobu ¿eby u¿ywaæ tej bejcy rustykalnej, a przy okazji nie traciæ koloru przy deszczu
Hmm.. a jak wygl±da kwestia historycznego (pó¼no ¶redniowiecznego) sposobu barwienia skóry?
bejca pachnie mi za bardzo ,,patentem" wspó³czesnym.
Chyba nikt kto cokolwiek wie na ten temat siê nie podzieli informacjami
Kolor bejcy doskonale siê utrwali po zastosowaniu pokostu rozcieñczonego terpentyn±, lub benzyn± lakow±.
u mnie kolor nie znika a przyciemnienia to naturalne ale ja oleje go 4-5 razy i schnie ok miesi±ca
Pokost to olej lniany z dodatkiem sykatywy, która przy¶piesza schniêcie. To ta sama technika.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.