Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: P³ótno surowe
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
maadim
Czy mo¿liwe jest uszycie stroju z surówki p³óciennej (XIVw.)? Chodzi g³ównie o bieliznê, ale czy mo¿na u¿yæ jej te¿ jako podszewki?
Yhm
surówka p³ócienna = surówka bawe³niana = w stroju stosowana w XX/XXI w.
Netka
Czy p³ótno, to nie nazwa prostego splotu... my¶la³am dot±d, ¿e mo¿e byæ te¿ p³ótno lniane. No i chyba ten XX i XXI wiek, to te¿ lekki "galop".
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Oczywi¶cie, ¿e "slot p³ócienny" to taki splot tkacki w którym ka¿da nitka w±tku pokrywa na przemian co drug± nitkê osnowy.
"P³ótnem" nazywa siê zwykle tkaninê lnian±, konopn±, jutow± lub bawe³nian± (a zatem pochodzenia ro¶linnego) o splocie p³óciennym. Ró¿nej grubo¶ci i zastosowania.
Zatem p³ótno surowe, to takie które jest utkane z surowej przêdzy i nie poddane pó¼niejszej obróbce.

Dodam tylko, ¿e p³ótno bawe³niane by³o u¿ywane znacznie wcze¶niej ni¿ w XX i XXI wieku!

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Madeleine
Mu¶lin lub batyst odpowiada w/w wyznacznikom i p³ótnem nie jest (aczkolwiek jest cienk± tkanina o splocie p³óciennym)

"P³ótno- g³adka tkanina lniana, konopna, bawe³niana lub jutowa o splocie p³óciennym, surowa, barwiona, bielona. Rpzró¿niano p³ótno zwyk³e, zgrzebne, pacze¶ne, cienkie, grube, woskowane"- cyt. za S³ownikiem ubiorów Ireny Turnau. Niestety, nt surówki pisze tylko i¿ jest to tkanina nie bielona i niewykoñczona, nie ma wzmianki od kiedy wystêpuje w kostiumologii.
Yhm
ja wiem ¿e p³ótno jako takie nie musi byæ wykonane z bawe³ny. tylko moja kumacja mi podpowiada ¿e jak kto¶ pocz±tkowy mówi o surówce to ma na my¶li p³ótno ¿aglowe lub co¶ mniej lub bardziej przypominaj±cego bawe³niany materia³ na namiot.
Madeleine
Ano, mo¿e nale¿a³oby zacz±æ od definicji surówki ;) i od tego co kto ma na my¶li- nawet surówka jedwabna rózne ma postacie, i nie kazda jest tzw buret±.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.