CYTAT(Watcher)
B³ad na bledzie, o ktorym ci zreszta klarowalem prywatnie Pawle. Nie dosc ze te imprezy okazaly sie klapa, to teraz produkuje sie kolejna klape, na potrzeby wyjasnienia pierwszej. Jezeli nie wyciagniemy PRAWDZIWYCH WNIOSKOW, to nie bedziemy potrafili im przeciwdzialac. Nie wiem czemu tak wstydzimy sie tych prawdziwych wnioskow ??.
Kakaj nie zatrzymuj jaki¶ rewelacji dla siebie i ucha Paw³a. Ja bym chcia³ by¶ wyklarowa³ te wszytkie b³edy wszystkim bo pewnie w przysz³ym roku te¿ wyjd± klapy, bo nie poznamy tych PRAWDZIWYCH WNIOSKÓW
CYTAT(Watcher)
Zadajmy sobie proste pytanie dlaczego w takim razie nie wypalily, i o czym ci WSZYSCY wiedzieli ... ano wlasnie tu jest pies pogrzebany bo wiedzieli prawie NIC.
Jak to nie wiedzieli nic. Poczytaj odpowiednik temat w sprawie Brodów to zobaczysz ¿e chc±cy czytaæ wszystko bêdzie wiedzia³. Ju¿ w czerwcu znana by³a dok³adna data."
Potwierdzamy termin Brodów na 12 -15 sierpnia. Impreza typowo namiotowa, w tym roku nie bêdzie cysterny i plastykowego toi toia. Zrzuta tylko na drewno. Jedzenie przywozimy swoje. proponujemy zrobiæ kilka kuchni by wszyscy mogli spokojnie gotowaæ. Czekamy na zg³oszenia." Pó¼niej by³a mowa o wozie z Gniewa, ca³± sprawe za³atwia³em, i Jarek wyrazi³ zgode tak samo jak ich wo¼nica który by³ gotowy na przejazd do Brodów. Pó¼niej musia³em wszystko odwo³ywaæ. By³a ca³a dyskusja na temat kuchni, czy wspólna, czy indywidualna. Widaomo by³o ¿e bêdzie musztra i ¿ycie obozowe.
CYTAT(Watcher)
Moim zdaniem problemy sa nastepujace i calkiem klarowne.
- Organizator musi zdac sobie sprawe ze potrzebny jest DIALOG z ludzmi na temat imprezy, a w obu przypadkach takiego dialogu nie bylo !! Zobaczcie ze do ostatniej chwili np w kwestii brodow nie bylo wiadomo co, jak i dlaczego .. a Forum jest idealnym medium do takich rozmow, i nie trzeba wydawac miliony pieniedzy na rozmowy telefoniczne zeby cos ustalic. Nie rozumiem niecheci organizatorow do medium jakim jest internet, a przede wsazystkim nie rozumiem rowniez niecheci do dialogu.
Nie twierdze ze organizator ma zrobic wszystko, wrecz przeciwnie ! Ma zapodac pomysly, byc jedynie koordynatorem dzialan. Ale z zerowa koordynacja sa potem zerowe dzialania.
Nie wystarcza zamiescic info ... sluchajcie jest impreza i liczyc na to ze w takim razie wszyscy sie zleca jak wrobelki i bedzie fajnie.
Klapa tych imprez pokazuje jasno ze ludziom nie zalezy na zlocie wrobelkow, zeby sobie pochlac, ale licza na dobrze zorganizowana impreze, z planem dzialan, warsztatow itp.
Ludzie chca wiedziec, co bedzie sie dzialo i na co moga liczyc, zauwazcie ze dialog prowadzi rowniez do nakrecenia sie na impreze, bo czlowiek mysli prosto: o ten i tamten przyjedzie i bedzie fajne to i to to ja tez przyjade te 400 km i poswiece swoj urlop. I w druga strone to tez postepuja jak lawina, gdy brak konkretow wszyscy rezygnuja z takiej imprezy , i jak jedni rezygnuja to i nastepnie odpusczaja ..
Powtarzam jeszcze raz, nie oznacza to ze nam sie "nie chce", oznacza to ze potrzbny jest koordynator, chociazby od tego zeby zalozyc i zapoczatkowac pewne dyskusje odnosnie posczegolnych dzialan na imprezie, wyznaczyc podkoordynatorow dla konkretnych spraw itp.
Reasumujac sezon 2005 nie uwazalbym za totalna klape, z racji dwoch niezlych imprez vide gniew zimowy i teraz oporowy popis. Do tego mamy tez doswiadczenie jak nie nalezy organizowac imprez ... mam nadzieje ze zostana z tego wyciagniete wnioski.
Kakaj Ty chyba ¿artujesz. Ca³± odpowied¼ masz wy¿ej. DIALOG by³, mo¿e z ma³ymi przerwami, ale by³. Co rozumiesz pod pojêciem "ostatniej chwili"? Jaki to czas? Miesi±c, tydziêñ, dziêñ? Pierwsze info o terminie pojawi³o siê w marcu, wtedy te¿ wiadomo by³o, ¿e bêdzie to impreza obozowa z w³asnym jedzeniem itp. Po do¶wiadczeniach zasz³orocznych nie robili¶my zrzuty na ¿arcie, bo pó¼niej wysz³y kwasy bo co¶ siê komu¶ nie podoba³o. Ka¿dy wiedzial co na imprezie w Brodach mo¿na robiæ, a dos³ownie mo¿na robiæ wszystko. Obozowaæ, paliæ ognisko, gotowaæ, maszerowaæ, szukaæ siê po lesie, laæ siê na patyki, robiæ se zapasy, zbieraæ malinki, zbieraæ zió³ka, ³owiæ rybki, spaæ, opalaæ siê, kompaæ i co dusza tylko zapragnie. Wiêkszo¶æ ludzi którzy uczestniczyli w dyskusji na temat Brodów 2005 by³a w Brodach rok temu i wiedzieli co tam mo¿na zrobiæ. Co mam napisaæ im plan imprezy tylko po to by go pó¼niej nie realizowaæ, jak to na wszytkich innych imprezach bywa. Taka impreza polowa wiadomo na czym polega. Ja nie musze ludziom mówiæ czy pisaæ, ¿e warto by by³o troche pomaszerowaæ, poæwiczyæ musztre, os³uchaæ siê z komendami w wiêkszej bandzie ni¿ 10 osób. Inni siê spotykaj± by pogadaæ o strojach, o broni, o nowych rzemie¶lnikach, jeszcze inni by ugotowaæ jak±¶ historyczna potrawe a jeszcze inni by siê nawaliæ. Dla ka¿dego jest co¶ ciekawego. Ja wychodze z takiego za³o¿enia (mo¿e sk±d in±d b³êdnego) ¿e ka¿da impreza rotowa ma sój ju¿ dawno u³o¿ony schemat i nie trzeba za ka¿dym razem powtarzaæ ludziom z emoze dla odmiany to na naszej imprezie bêdziemy æwiczyæ musztre. Ja jednak dochodze do wniosku, ¿e ludziom bardziej zale¿y na zlotach wróbelków. A dlatego do takich wniosków dochodze bo poprostu wróbelki polecia³y na inn± impreze gdzie bylo tych wróbelków wiêcej. Wiadomo, ¿e w tym czasie by³a impreza w Chudowie i tam pojecha³a wiêkszo¶æ zainteresowanych osób. I dobrze ze na koniec postawili sprawe dosyæ uczciwie ¿e woleliby jechac na ¦l±sk do znajomych. Dlatego te¿ ma³o kto chcia³ przyjechaæ do Brodów (piêæ osób z trójmiasta to jakby dosyæ mocno okrojona delegacja), a jak jeszcze Kacper i Konrad zrezygnowali to ju¿ jakby ci¶nienie wogóle spad³o. Dlatego z uwagi na brak chêci uczestników i pogode wola³em odwo³aæ impreze ni¿ kwitn±æ pod namiotem na ³±ce. Ja dochodze do wniosku, ¿e to nie by³y klapy imprez tylko klapy wspó³dzia³ania, chêci moze górnolotnie powiem jedno¶ci zainteresowañ. I dodaje odrazu, ¿e na przysz³y rok bêde podobnie podchodzi³ do organizowania imprezy. Ja nie bêde Wam wymy¶la³ tego co chcecie robiæ, moim zadaniem bêdzie tylko tyle by znale¼æ teren, przygotowaæ opa³, i wys³aæ powiadomienie, ¿e jest mo¿liwo¶æ wspólnej zabawy. Nie chce mi sie powtarzaæ, ¿e pewnie dziesiêtnicy poprowadz± musztre, ¿e mo¿na zrobiæ warty, ¿e trzeba by by³o rozpaliæ ognisko, to s± rzeczy oczywiste i najprostrze w zrobieniu. I je¶li ludzie bed± chcieli to przyjad±, a jak nie bêd± chcieli lub nie bêd± mogli bo zdarzenia losowe chodz± po ludziach to porostu impreze siê znowu odwo³a.
CYTAT(Watcher)
Konczac, dodatkowa liste mejlingowa (z zalozenia dla nie wszystkich) uwazam za zupelnie niepotrzebna. Bo z braku internetu organizatorzy zarowno konina jak i brodow nie byliby i tak w stanie uczestniczyc w dyskusji na temat tych imprez. I efekt bylby identyczny.
Czy dodatkowa lista pomo¿e czy nie, tego nie wiem. Natomiast wiem napewno, ¿e takim sytuacjom pomaga zaanga¿owanie w tzw sprawe. Jesli bêdzie siê nam chcia³o spotykaæ i bawiæ w Rote Pana Kacpra to pewnie bêdziemy ¶wiadkami dobrej zabawy w nastêpnych latach, a jak siê nie bêdzie chia³o to bêdzie troche gorzej.
A o braku interenetu organizatorów Konina i Brodów to w miêdzy bajki trzeba w³o¿yæ. Jedyny problem jaki mo¿e byæ to uczestnictwo w forum poszczegolnych organizatorów. Niestety Abdul zosta³ w pewnym momencie wywalony z forum Roty Pana Kacpra i dopiero na moj± pro¶be zosta³ na nowo wpisany (tak mnie to relacjonowa³). Konrad te¿ ma dostêp do internetu, ale nie wiem czy czyta nasze dyskusje. Wiem natomiast z innego podwórka, ¿e czyta listowne grupy dyskusyjne.
No to tyle.