Otó¿, chcia³abym tu napisaæ co¶ o moim znalezisku i doradziæ siê.
Znalaz³am srebrn± monetê, wygl±da mi na pieni±dz z okresu wczesnego ¶redniowiecza, bardzo przypomina co¶ w stylu grosza praskiego, monety z czasów panowania W³adys³awa Jagie³³y i ma te¿ co¶ z denara Boles³awa Chrobrego. Trudno mi okre¶liæ co to jest pomimo to, ¿e zwwrtowa³am masê materia³ów na ten temat, gdy¿ moneta jest ju¿ baaaaardzo stara i czê¶æ monety jest zgnieciona i trudno poszczególne miejsca na niej odczytaæ.
Chcia³abym siê zapytaæ tutaj, gdzie, jak i u kogo mogê zbadaæ jej pochodzenie i dok³adn± nazwê?
Bardzo proszê o nakierowanie mnie.
Pozdrawiam.
A mo¿e by tak jaki¶ obrazek?? U mnie przynajmniej ¿aden za³±cznik siê nie wy¶wietla.
Oczywi¶cie, zdjêcie podam, ale najpó¼niej w poniedzia³ek, postaram siê mo¿e na jutro, ale nic nie obiecujê.
Pozdrawiam.
witam....
.....zeskanuj j±.... i poka¿, bo tak....... to jakby¶my rozmawiali o smaku bigosu cioci Frani. Mogê mieæ dostêp do katalogów monet. W moim mie¶cie jest Stowarzyszenie Numizmatyków. To mo¿e ci pomogê.
Tylko nie czy¶æ j± papierem ciernym. Spróbuj te¿ zrobiæ zdjêcie w ¶wietle bocznym.
ZRP Hako
O, jak fajnie, bardzo Panu z góry dziêkujê. W takim razie, na jutro daje jej fotki z nadziej±, ¿e dowiem siê, co to jest
.
Pozdrawiam.
Witam
Najlatwiej jednak bedzie umiescic zdjecie owej monety na forum odkrywca.pl - tam jest specjalny temat "Identyfikacja". Mysle ze poradza sobie z problemem blyskawicznie.
pozdrawiam.
Ja polecam zapytaæ na forum e-numizmatyka.pl, albo przej¶æ siê do jakiegho¶ sklepu nimizmatycznego, gdzie maj± katalog z monetami ¶wiata od staro¿ytno¶ci wzwy¿ (z tym mo¿e byæ jednak ciê¿ko, s± cholernie drogie i trzeba je sprowadzaæ...)
Pozdrawiam
Zamie¶æ fotki na serwerze np. imageshack.us , a potem podaj link do niej.
A oto fotki tej¿e monety z obydwu stron:
Pozdrawiam i dziêkujê Kazimierzowi, który mi pomóg³ bo bym za nic sama tego nie zrobi³a
hmmm, ze zdjêcia tudno co¶ powiedzieæ. Je¶li nie pomog± Ci na forum, albo chcesz spróbowaæ zidentyfikowaæ j± sama, to pos³u¿ siê Podrêcznikiem do numizmatyki Gumowskiego.
pzdr
Na jednym z turniejów pozna³em pewnego mincerza, mo¿e on Ci pomo¿e: mincmistrz@wp.pl .
Pozdrawiam
Hej!!
Najpro¶cie umie¶æ to na forum www.poszukiwanieskarbow.com cokolwiek by o tym forum nie mówiæ to s± tam prawdziwi specjali¶ci od monet.
Co prawda na monetach znam siê s³abo, ale na wczesnosredniowieczn± nie wygl±da. Chyba to ju¿ ¶redniowieczna rzecz.
Pozdrawiam
Ja stawiam, ¿e jest to grosz praski, mo¿e z czasów Wac³awa II, polecam zajrzeæ np. do ksi±¿ki "Pradzieje grosza" Ryszarda Kiersnowskiego np. na rys. 34.
Pozdrawiam Glina
Drogi Marcinie, takie te¿ by³y moje pierwsze podej¿enia i nadal takie s±.
Szukam ca³y czas ¼róde³ wszêdzie, szukam, szukam i mam nadziejê, ze wreszcie znajdê.
Bardzo dziêkujê wszystkim za pomoc, za podanie ró¿nych pomocnych linków i namiarów.
Jeszcze raz bardzo dziêkujê wszystkim Wam
Pozdrawiam.
Wg. mojej ¶redniej wiedzy w temacie, to mo¿e byæ grosz lub pó³grosz z koñca XIV lub XV w. Ale nie podoba mi siê jego bardzo "miedziany" kolor, który mo¿e ¶wiadczyæ o s³abej próbie srebra. O ile nie jest to wina lampy wykorzystanej do robienia zdjêcia, mo¿e to oznaczaæ, ¿e jest to falsyfikat z epoki a te czêsto mia³y kombinowane z ró¿nych monet awers i rewers, co mo¿e utrudniaæ identyfikacjê.
witam....
.....jak obieca³em twoj± monetê obejrzeli pasjonaci numizmatyki. No i okaza³o siê, ¿e jest ona do¶æ trudna do identyfikacji albwiem jest jedn± z nielicznych monet o podwójnym napisie (za³ó¿ny) na rewersie. Z katalogów wychodzi³o, ¿e mo¿e byæ to dukat Kazimierza Wielkiego jak i grosz Jana Luksemburskiego.
W pierwszym wypadku - twoja moneta zdaje siê byæ zbyt ma³a - dukat by³ monet± wiêksz±....
W drugim przypadku - twoja moneta odpowiada ( jednak tak na oko) wielko¶ci± monecie Jana Luksemburskiego. Na awersie oprócz dwóch rzêdów liter powinna znale¼æ siê korona .....po stronie drugiej wspiêty lew z podwójnym ogonem....
.....Gdy ju¿ identyfikacja wydawa³a siê oczywista - ten drugi przypadek , okaza³o siê, ¿e ¦widwin pod w³adaniem Krzy¿aków, po wykupieniu go od Wedlów, w wieku XIV jak i XV posiada³ w³asn± mennicê i przywilej wydawania pieni±dza..... i tu nogi siê wszystkim rozjecha³y....
Odsy³am ciê wiêc do autorytetu w tej sprawie jest to dr hab. Borys Paszkiewicz znawca i pasjonat autentyczny numizmatyki pomorskiej. On prowadzi badania dotycz±ce Pomorza i ka¿dy przypadek go interesuje. Nie jest numizmat± lecz osoba badaj±c± temat i jestem przekonany, ¿e zupe³nie za darmo wyda opiniê na jej temat. Ale bêdziesz musia³a ponadto:
...dok³adnie suwmiark± zmierzyæ szeroko¶æ jak i grubo¶æ tej monety
...poj¶æ do najbli¿szej apteki i tam zwa¿yæ (do dwóch miejsc po przecinku) monetê
...opisaæ miejsce i okoliczno¶ci w jakiej monetê t± znaleziono
...a byæ mo¿e, równie¿ pozwoliæ j± sfotografowaæ panu Paszkiewiczowi....
No i na koniec.... adres mailowy dr-a Paszkiewicza bering1@gazeta.pl
ZRP Hako
Witam
Ciep³o ciep³o. Przypuszczenia co do Grosza Praskiego sa jak najbardziej uzasadnione.
Zaprezentowana nam moneta to Grosz Praski Wac³awa II, w Polsce nazywana groszem czeskim lub groszem szerokim, czyli najpopularniejsza moneta w Europie. Stawiam równie¿ ¿e by³a bita w pierwszym oresie po wprowadzeniu do obiegu, ¶wiadcz± o tym u¿ywane "czcionki" i wybitê imiê króla.
Przepraszam najmocniej ¿e dopiero teraz ale jako¶ nie mog³em siê za to zabraæ wcze¶niej. Hako, na awersie faktycznie jak wskaza³e¶ jest korona, jednak jest ona inaczej u³o¿ona. Pozwolisz, ¿e wykorzystam zdjêcie z Twoim obrysowaniem.
W celu analizy skupmy siê w³a¶nie na awersie. Rewers jest zbyt zniekszta³cony aby by³ przydatny do identyfikacji. Niemniej, w razie potrzeby bêdzie mo¿na pokusiæ siê równie¿ i o to.
Tytu³em wstepu...
Na awersie Grosza Praskiego znajduje siê korona z podwójnym napisem krawêdziowym. Wewn±trz wybite by³o imiê króla, za zewn±trz za¶ jego tytu³. W przypadku naszego egzemplarza bêdzie to WLADISLAVS SECVNDVS / DEI GRATIA REX BOEMIE.
Na zdjêciu zestawi³em domniemany awers Twojego znaleziska i awers zachowanego Grosza Praskiego, cechy wspólne zosta³y zakre¶lone czerwon± kresk± i oznaczone cyframi. Twoj± monetê obróci³em aby dostosowaæ j± do orygina³u:
1. Widoczne litery GR - czê¶æ wyrazu GRATIA
2. Wyra¿ne litery REX (znak oddzielaj±cy) B - czê¶æ wyrazów REX BOEMIE
3. Litera C - (obok nie zaznaczona litera V?). Mo¿na domniemywaæ i¿ jest to czê¶æ WLADISLAVS SECVNDVS
Trudno datowaæ znalezion± monetê, pewno¶ci czy chodzi tu o dok³adnie Wac³awa II nie ma. U¿ywane czcionki te¿ ró¿ni± siê od tych u¿ytych w porównywanym groszu. Tak wiêc mogê przypuszczaæ ¿e wybita by³a przed 1400 rokiem - Grosz Praski bity by³ do po³owy XVIw. Na prze³omie dziejów musia³y zamieniaæ siê formy, kszta³tki, tak wiêc zmienia³a siê i moneta. Ale nie jestem specjalit± w tej kwestii i nie bêdê siê wypowiada³.
Za 1 grosz mog³abys mieæ kurê, a Król Kazimierz Wielki zap³aci³ 1 200 000 groszy praskich odszkodowania Janowi Luksemburskiemu, królowi czeskiemu, z tytu³u rezygnacji z pretensji do korony polskiej i Mazowsze. ¯eby tego by³o ma³o - do³o¿y³ jeszcze ¦l±sk. Ale to ju¿ inna historia.
Mo¿e byæ?
:)
Pozdrowienia i pok³ony
Krzysztof "Indar" Babiñski
edycja...
A ¿eby by³ ju¿ komplet to dodam, ¿e Grosz Praski wprowadzono w 1300 r a na rewersie znajduje siê czeski lew otoczony napisem GROSSI PRAGENSES. Szkoda tylko ¿e u Ciebie siê nie zachowa³. Grosz praski w XIV wieku opanowa³ rynek pieniê¿ny ¦l±ska, Polski i Mazowsza. W XV wieku zdominowa³ równie¿ Litwê, Bia³oru¶ i Ukrainê. Tak wiêc mo¿e byæ zjadowany wszêdzie...
I.
Przepraszam, pokrêci³em nieco królów...
Grosz Praski W³adys³awa II to ogólna nazwa pochodz±ca od imienia króla który j± wprowadzi³ ko³o 1300r. Napis wybity na naszej monecie wskazuje na czasy kiedy W³adys³aw II Jagielloñczyk koronowany zosta³ na króla Czech - 1471r. O ile wewnêtrzy napis to WLADISLAVS SECVNDVS... Jesli tak, to datowanie jest proste - koncowka XVw.
I o ile na rewersie mamy lwa, nie or³a - który by wskazywa³ na Grosza Krakowskiego. Awers by³ wspólny - korona i identyczne opisy /zale¿ne od króla/. Je¶li mamy GROSSI CRACOVIENSSES na rewersie to sytuacja nam sie gmatwa - na awersie widaæ bowiem literê B - od REX BOEMIE. Mo¿e gdzie¶ wkrad³ siê b³±d, mo¿e siê mylê, nie znam sie z bardzo na monetach.
Zostawiam Wam pole do popisu, ja znikam na jaki¶ czas.
klaniam sie i pozdrawiam
Krzysztof "Indar" Babinski
witam... pobawi³em siê trochê rewersem tej monety i albo mi siê wydaje ale jest tam w³a¶nie lew. Jest trochê widoczna g³owa i wyra¼ny przeplot podwójnego ogona lwiego.....czyli moneta czeska.....? Popatrzcie zreszta sami....
ZRP Hako
Nie wiem czy namiar jest aktualny, ale przez d³ugie lata Pañstwowe Muzeum Archeologiczne w Warszawie prowadzi³o Pogotowie Archeologiczne, zajmuj±ce siê pomoc± amatorom grzebania w ziemi. Polecam zapytaæ w owym muzeum na ul. D³ugiej 52 (budynek Arsena³u), tel. (22) 831 32 21 do 25 (centrala), 831 27 17(sekretariat),
fax: 831 51 95, e-mail: pma@pma.pl .
Chcia³abym wszystkim bardzo, bardzo serdecznie podziêkowaæ za pomoc w identyfikacji mojej monety.
Jestem Wam wszystkim naprawdê niezmiernie wdziêczna i jeszcze raz dziêki wszystkim i niskie uk³ony w Wasz± stronê.
Pozdrawiam.
Proszê uwa¿aæ, bo je¶li ta moneta ma jak±¶ warto¶æ to zgodnie z art. 184 KC nale¿y oddaæ j± do Starosty :/
Witam,
Czy kto¶ wie co to za moneta? Znaleziono na ¦l±sku.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam
Znicz
Hm, w tym stanie wygl±da trochê jak denar ksiêcia Polmosa...
Je¶li ta "nadlewka" z prawej u góry powsta³a podczas bicia to taki bubel raczej nie wszed³by do obiegu chyba ¿e w bardzo odleg³ym wczesnym ¶redniowieczu...?
To na pewno jest moneta a nie jaki¶ ¿eton, guzik albo nabijka?
Co jest po drugiej stronie? Jaka jest ¶rednica? Grubo¶æ? Ciê¿ar?
Witam,
druga strona nieczytelna, ¶rednica ok. 14 mm.
Ciê¿aru nie znam, a grubo¶æ o ile pamiêtam w granicach nieca³ego mm.
Pozdrawiam Znicz
Prawdê powiedziawszy to i ta strona jest niezbyt czytelna.
Ja bym obstawia³ jakie¶ dziadostwo w stylu denarów Olbrachta z wyj±tkowo pofajdanym rysunkiem korony andegaweñskiej. Oczywi¶cie mo¿e to równie¿ byæ co¶ zupe³nie innego.
hmmm ...
... bardziej szel±g miejski. Pod koron± du¿e inicja³y - ale jakie?
Pozdrawiam Znicz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.